(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
day3 (即日來回德古拉古堡)

呢間酒店目測大約有六間房,然後佢最近門口嗰間房係接待處,我起身準備好,收拾行裝行出門口嗰下,接待處聽到聲,就出嚟迎接我同埋收錢,順便幫我沖咗杯咖啡,成個過程非常順利同舒服

呢個酒店喺山丘上面,慢慢行10分鐘左右就到去市中心舊城區,距離啱啱好,唔會太旺又方便

市中心都幾靚,最重要係夠開揚,周圍建築雖然設計有啲舊,但係都係乾淨同企理,幾有我想像中嘅前共產時代純樸嘅風格

一望上山,有一個明顯借鑒荷里活嘅白色地名牌

(冇影到) 跟住塊牌隔離竟然見到有纜車我最鍾意就係上去高處睇風景,搭纜車呢啲舒服嘅方法就係最啱我

我之前睇啲台仔blog全部都冇講過,我諗係因為佢哋冇預咁多時間留喺度
誤信台仔blog,嚟到呢一間餐廳試呢個豆湯,雖然的確係呢間餐廳嘅名物,亦都係呢到傳統料理,但個麵包凍曬,而且又燶咗,入面啲豆仲多個湯,我本身唔太鍾意食豆所以唔會鍾意

店員推介,又係羅馬尼亞傳統菜式
黃色嗰舊嘢係polenta,玉米粥,似用嚟包粽嘅糯米,唔差,只係唔太啱我口味

主菜係一個菠菜捲肉碎,呢個唔錯
雖然打緊羅馬尼亞,但其實小弟依家身處於直布羅陀,有任何建議歡迎留言指教
唔好信台灣blogger d食評, 佢地同香港人(老一輩?)相反.
香港人為表現自己見識廣, 乜都周圍踩, 又話都唔夠香港好, 無邊間邊間咁好食.
台灣blogger就會乜都讚, 呢樣超級好味, 嗰樣超級好味.
呢個真

我都唔係第一次信錯佢哋 但始終啲台仔blog好多旅行資訊都幾有用,見到佢哋講到好好食咁又忍唔住試下
Gibraltar 又係感覺好chill
好想去條跑道影相
我本身都係咁諗
冇啦,佢收咗皮啦 冇得睇

上網搵到啲相關新聞
https://tw.appledaily.com/supplement/20190411/7I4MNDRMUKZN4QQV2LZRTBAQVE/
點解呀
喊了
冇咗咩上YouTube睇其他人仲以為係行緊路道
最怕急尿反而
我成日覺得台仔有種中咗伏想其他人一齊陪中伏心態
中咗唔少伏
我建議你咪撚跟台仔blog食野
佢地既blog只可以參考交通路線
野食係唔可以跟
冇追開po 但想知樓主去咁多地方有冇打針一係做test做到窮
利申 非疫苗撚
個時grad trip 自己一個去行識咗好多人包括一個巴打識得嘅人入面行得最遠嘅係個荷蘭人,佢話屋企開始行
咩叫職業兒子
屋企人俾錢囉
職業:兒子
樓主揀餐廳前唔睇評分㗎?
食唔算特別好,但環境補返
有,biotech,歐洲基本上都認佢
基本上你唔打疫苗嘅話,應該甚至未必批你去exchange
大部分都會,係上google map望下咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞