(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
個三文魚應該都係橄欖油浸三文魚
鬼佬好興
個雪糕笑撚左, 咁都可以交俾個客

個景都幾靚
係咪我面目可憎得罪咗佢
有得約絲打 正啦
我愛連登
之後陸續有嚟,景同伏都係
近排忙到喊,之後一兩日會開始慢速更新
Lm 無得去旅行睇人去都好開心

去西班牙文國家但係唔識講都幾大穫,幾年前去咗BCN上workshop,落機無幾耐就跌咗銀包,去報失雞同鴨講搞咗勁耐。
不過參觀Sagrada Familia真係靚到流咗幾滴眼淚,好想再返去睇多次
然後過多兩年去南美上workshop, 今次學識咗數1-10同埋睇餐牌但係要幫電話卡增值係無用嘅

題外話:想問有無高手知西班牙同南美西文分別大唔大?我淨係知佢地c/z發音唔同
比利時個歷史館咁新穎都有,不過推唔推薦去?好似似玩多過睇歷史咁ge
應該似香港話, 澳門話, 同廣州話嘅分別.
想問下巴打旅行或者日常洗費係咪都係用香港信用卡?
我係度讀書都係用緊red 卡
你當地銀行要好耐先開到 又冇rebate
除非你用crypto.com 果堆虛擬銀行
明白了
希望自學返黎嘅野以後去旅行夠用
幾好玩嘅,4d電影鬼屋式歷史館真係第一次,值得一試呀,而且都學到嘢,我個人都幾推薦

但佢冇咩展品,如果真係想睇歷史文物嘅話就未必啱你
你明我呀,好鬼慘真係,特別呢啲時候會好無助

佢地西班牙語足夠強勢,所以西文已經夠用,英文就冇咁好

巴打去上咩workshop 呀
想問巴打當時幾多GPA先去到
多年前都喺valencia exchange過upv
嗰陣仲識咗啲鬼妹同學帶我去浦
嗰陣無乜香港人的
依家都冇幾多,識得10個左右
費事自爆 我要講埋我讀緊邊間u先有參考價值
你留tg傾啦
啱啱到咗羅馬尼亞首都 布加勒斯特 暫定行程係咁樣 有任何建議提醒 歡迎指教小弟

Day 1 (now) 9 hea中

Day 2 布加勒斯特 to sinaia to brasov

Day 3 brasov 即日來回德古拉城堡

Day 4 brasov 9hea半日 下晏搭車返布加勒斯特 繼續hea

Day 5 布加勒斯特 唔知做乜好 傍晚飛返西班牙
留明
決定盡力寫埋palma Mallorca,然後暫時skip咗bilbao,盡量依家live返羅馬尼亞

bilbao 之後會後補
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞