(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
返工又追到最新
以前讀書最後悔無去exchange, 樓主要好好enjoy

我都係一個人去旅行,其實好多人都係一個人行展覽行水族館個d, 去多幾次就慣
試完一個人去旅行之後 翻到嚟香港好多嘢都想自己一個做
唔知你有無興趣,羅馬尼亞有德古拉個城堡
最近好似仲話個城堡有得打針
唔使擔心我,我即使喺香港有時都會咁
呢個真呀 更加多嘢想自己一個感受
(廣告:得閒又有興趣可以順便睇埋我以前啲遊記,應該都係獨遊多)
我都聽過 似乎呢個係最出名嘅景點 睇情況應該會去下

攞個著名景點做疫苗接種係咩玩法
起底發覺有睇過你2年前個歐洲live
其實我又無特登要一個人去
一個人係好free, 我自己鍾意影相,一個人可以唔駛理朋友影幾耐都得

但一個人去旅行有時都煩,食野試得唔多,book住宿又難d貴d

食嘢都算 最慘係住宿貴
同埋冇人幫自己影相

但一個人去嗰種自由度真係返唔到轉頭
個陣好彩有拎埋個腳架去旅行
已經練到無視世人目光 拎個腳架出嚟set機慢慢影
但一個人去旅行 一定係瞓hostel最抵
同埋有人陪 冇酒店咁恐怖先
我唔驚一個人瞓酒店
好唔鍾意同人瞓 通常其他option太貴先會揀hostel
我好唔鍾意同唔識既人訓同一間房
hostel多人房完全接受唔到
一個人住酒店先無問題,仲安心好多
大家好有緣 我鐘意旅遊台開遊記就係咁解
Airbnb幾好 但一個人住有時太貴
Hostel最怕係有人偷嘢 酒店好好多
已經延遲咗兩三日 今日會逼自己寫埋Valencia

Torres de Serranos
如果大家記得,第一次入市區嘅時候就經過呢度,但嗰時閂咗,今日終於開返,仲要免費入場,冇諗咁多即刻狗衝入去

今日係我最後一日留喺Valencia,酒店要check out,唯有孭住個大backpack周圍去,冇理由攞咗免費飛都唔入去㗎,頂硬上孭住十幾kg上去啦

一上一落幾百級樓梯真係行死我,仲要呢啲城堡嗰啲樓梯好多係舊時不規則嗰種,真係仆低都似

可能因為我太攰,覺得上面個景都係普通,冇一種豁然開朗嘅感覺,但正正係因為佢唔夠高,可以仔細望下周圍嘅街景,慢慢感受下附近幾條街嘅生活氣息,所以放低咗個大背囊,企喺塔頂hea咗一陣 (其實就係放低個背囊抖下氣)

你唔可以喺酒店寄存行李咩
今日似乎係哥倫布日,雖然好似冇啲特別嘅慶祝活動,但好明顯多咗好多小販同埋賣藝嘅人

網上睇片睇得多,但又好似冇咩機會親眼睇,一個油到全身銅色嘅人扮銅像

我企喺角落觀察咗一分鐘,係真係幾乎冇搖擺過,分分鐘仲攰過體力勞動嘅工,搵食艱難呀真係

一身性格藝術家嘅打扮同埋坐姿,45度角揼低頭chok住畫畫,chok過林峯

應該係墨西哥風?條友左腳踩住個機關控制住兩隻公仔,令到嗰兩隻公仔可以跟住節奏搖動
嚟到同樣係上次閂咗嘅 巴倫西亞主教座堂

最重要嘅係佢有locker 終於可以放低個backpack 坐低畀我膝頭放鬆下 咁耐冇獨遊過 孭住大背囊闖蕩嘅技能已經荒廢咗

價錢表,學生5.5歐,包audio guide 有英文
同上次一樣,佢又係有不同大大小小嘅禮拜堂,去講述一段聖經人物,但其實我對聖經故事嘅興趣唔大,冇乜心機去留意周圍嘅典故,走馬看花咁遊下啦

走馬看花之際,見到樣嘢當堂嚇一嚇,一隻某聖人嘅右手

相傳某皇帝準備迫害西班牙嘅基督徒,跟住皇帝同當時嘅主教講,比你兩個選擇,一喺當面放本聖經入火海,一係就放係自己入去,主教唔肯最終俾人燒死咗,佢嘅殉道令佢變成咗西班牙嘅聖人

理解唔到攞住人隻右手當係聖物周圍放,咁樣真係好咩.....

嚟到華倫西亞主敎座堂最出名嘅嘢「聖杯」 即係耶穌係最後的晚餐所揸嘅杯,流出嚟嘅液體相傳會變咗做紅色

但依家週街都宣稱自己擁有聖杯,信唔信就由你啦。但見呢度啲宣傳話教宗都曾經用過呢隻杯主持儀式,都應該真係有啲地位嘅

不愧係最重要嘅藏品,竟然有埋中文,但一個中國政策呢

公然干涉他國內政,傷害咗14億人民嘅感情,最終只會抬起石頭砸自己的腳..........

如果呢個聖杯真係正貨,一定會比我有種「吓 就係咁? 」嘅感覺,可能太多流行文化同宗教人士吹到天花龍鳳, 但實物就....都係咁

但反而係放置呢個聖杯嘅周圍建築更有氣派,無論放啲乜嘢入去玻璃後面,都會即刻覺得勁咗

仲有呢間房嘅天花板同樣有來頭,完美嘅八角形
時間差唔多,又係坐blablacar走啦,Valencia有緣再會了

車主播住啲西班牙音樂,慢慢望住車外個境,然後諗下啲無聊嘢,再回顧返呢個幾月嘅經歷,呢幾個鐘竟然喺我今次旅程其中一個最深刻嘅位

Valencia 四日遊,完!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞