(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
其實唔難 (標準連登仔口吻)
主要係冇錢😂
呢個真
所以其實真係高級嗰種餐廳我應該都冇去過,叫做盡量喺價錢同質素兩者之間搵個平衡
我又係西班牙喎! 得閑飲茶
進度越嚟越落後盡量爭取依家追曬佢

繼續講到科學館 關於天文嘅展覽

架車真係有啲假

畫得幾好嘅海報,有啲似當年嘅政治宣傳poster

如果企喺地下中心太陽嗰個位影相,應該會幾型 太陽系中心就係我,後面仲有排好pro嘅白光照住

哥白尼派系嘅人畫嘅太陽系行星運行圖,我本身對天文一竅不通,所以平時冇乜接觸,好似係第一次喺博物館見到行星運行圖嘅手稿,但第一眼睇,竟然好激動

點解會咁?又係時候要叉開話題 覺得無聊就飛咗去啦

其實就係源於之前睇過一套漫畫,「關於地球的運動」,非常非常推介

以下係第一話其中幾版,最簡單咁樣諗,唔好講啲咩學術先,第一下觀感,的確,現代嘅行星運行圖係更為美麗,更完美,完美得好靚,而我哋竟然有幸活係一個咁公整嘅世界,「我不想活在不美麗的宇宙中」,強迫症患者已點贊

之後某一話,討論如果日心說真係真嘅,究竟有咩意義呢?以前嘅人相信地心說,上帝將地球設計喺最污濁嘅底端,喺全部行星之下,但原來可以唔係,從好耐以前開始,我哋就係高貴嘅天界嘅一份子,好似日心說嘅其中一個意義,就係重新定義咗人類嘅價值

再之後,某個角色終於證實到日心說可能成立,係能夠被證明到,然後佢話「上帝可能是正確的」,當初睇呢頁睇到毛管戙,因為呢個角色係一位神父,佢唔相信上帝會創造出一個咁污濁混亂嘅世界,因此開始驚上帝佢唔係全知全能,甚至佢係咪真係存在,而家有得證明天體原來可以運行得咁完美,證明咗,真係可能有一個造物主整出嚟(係佢角度)

唔小心講得太多其他話題,但我當時真係即刻諗番曬呢幾段劇情,跟住唯有照打曬出嚟 我信或者可能有神,但唔相信宗教,但即使係咁都令我覺得好感動,眼前一張手繪嘅日心說,可以象徵著咁多意義,眼前一張張好有歷史感嘅對唔同行星運轉嘅假設,全部都一定經歷過好多嘢
唔知咩嚟,但相信係一個熱門打卡位

行行下又開始攰,進入hea遊模式 好大一條DNA,但有冇人想同DNA打卡呢

準備離開了,臨走時再影多次呢個咁靚嘅建築嘅內部

下一站喺科學藝術城另一個必去景點,
Hemisfèric,係一個imax電影院,但我買戲飛嗰陣,已經得返夜晚八點先有位,都好嘅,返去民宿做下功課先 八點再準時返嚟呢度

轉眼間嚟到夜晚八點,再次返到嚟科學藝術城準備去睇戲,黃昏嘅呢度真係一絕

我揀嘅戲係呢套,secrets of the universe

入到去,每人派發一個耳機,然後一邊聽屬於自己嘅語言一邊享受一場視覺盛宴

個戲院嘅內部結構好似一個四分之一圖,弧形部分就係個螢幕,橫線就係觀眾坐嘅地方,直線就係牆,希望咁講你哋會理解到我講緊咩

個螢幕差唔多係彎曬,好似包住你眼球上嘅全部視線,視野裏面可以望曬整個螢幕,而唔會望到其他嘢

(google圖,唔夠時間影)

總結,呢套戲同埋呢度設備都係非常值得一看,講套戲先,45分鐘長,首先係採訪一班喺日內瓦總部嘅cern(歐洲核子研究組織) 嘅人,然後被採訪嗰班人做主持,之後做咗旁白,眼前出現大量視覺效果,去講解好多唔同偉人對發現宇宙有咩貢獻 (題外話,我咁啱兩星期前先去完日內瓦cern總部參觀,所以好多影到總部畫面都好熟悉)

最印象深刻嘅一個畫面係,講到哈勃係威爾遜山天文台,發現星星越來越細,原因係因為宇宙正無限膨脹,因此星星離我哋越嚟越遠,然後眼前嘅電影畫面望住個星空,周圍嘅星開始慢慢向後,再配埋的激昂嘅音樂同埋旁白一句「the universe is expending」,真係好癲
頭先睇戲嘅戲院,喺夜幕之下,呢個建築嘅特別之處先真正顯現出嚟,佢嘅倒影令佢變成一隻眼,肉眼見識到真係好震撼下企咗喺度望住一陣,當真係不斷將佢當成眼球咁睇,竟然開始感受一個個靈魂之窗咁

呢隻眼亦都成為科學藝術城嘅象徵之一,好多商品都會用上呢個圖案

再加多塊打卡位喺隻眼前面,真係無撚敵

行埋去隔離,睇番今朝行過嘅科學館,同樣係非常之壯觀

去旅行好鍾意去太空/科學館
之前冇乜,但依加開始有
毒L冇人權
好想再去西班牙
繼續留名支持
啱啱有個中國人行過嚟 佢話自己嚟自castelldefels 但個背囊畀人偷咗 想借我十歐去搭火車,諗咗好耐 最尾冇借到,希望佢係嚟呃我

之前係香港中過二次伏,唔敢再幫中國人了,嚟到西班牙唔知仲係咪咁樣
我都覺,利用人同情心嗰啲騙子真係最仆街 搞到真係有需要嘅人,畀呢班騙子害死

估唔到嚟到西班牙Valencia,仲係會有班中國人對所謂香港同胞下手
你下次幫佢報警, 搵大使館幫手.
信佢都晒氣
支那人咁鍾意用乜嘢微信支付
佢隨便搵間唐餐館都可以套現啦
呢啲擺明呃香港人
屌真係 唔記得中國佢哋咁興移動支付手機實有錢啦!!

等我仲內疚咗一陣,利用人同情心嗰啲全部應該捉去打靶
如果佢真心借錢 一定會話用手機過返錢比你
佢有話叫我比電話佢,遲啲返到去電匯比我
10蚊電匯
佢問你有冇we柒 然後你話冇 之後佢話電匯比你?
咁煩嘅話我寧願同佢搵間唐餐館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞