(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
173 Like 6 Dislike
咁多位好耐冇見

差唔多兩年冇去旅行,近一兩年大家都經歷咗好多事,去旅行呢件事好似變得好遠 好唔真實,但原來當我自己一個去到機場等起飛,望住落地玻璃外嘅飛機場,竟然仲搵得返當年第一次獨遊又緊張又興奮嘅自己,個感覺原來仲喺度

今次小弟去西班牙exchange 一個sem,都係諗住得閒讀下書去下旅行咁啦,事隔兩年繼續同歐洲再續前緣,感性嘅嘢唔多講 馬上開始
live?

支持
牙痛巴!

係 會盡量live
但其實我已經到埗咗一段時間 都去咗一啲地方 嗰啲經歷就遲啲再補番 而家講返今日先!
西班牙有興趣睇!
學咗 spanish 3 年都未去到西班牙
睇相止住癮先
Granada Alhambra , 必去
狗衝留名正皮
敎主大駕光臨
已記底,希望將來有機會去下 多謝推介
我完全唔識西班牙文 諗住嚟到先開始學 結果學到死死下 幾乎跟唔到課堂進度 搞到西班牙文老師都一頭煙

本身只係想影低白板 無意中影埋老師 請為下圖人物填上內心對白

Haha por 同 para 一開始係會有啲亂,因為英文都係 for

不過我相信你喺嗰度住 聽得多用得多好快就會有好大進步
今日去西班牙嘅一個城市
Salamanca 薩拉曼卡
(Google 圖片)

今次坐blablacar 去 Salamanca,一個carpooling apps,即係散客拼車,你當係幾個陌生人夾錢去坐uber咁樣

一上到車,果然全部乘客同司機都係西班牙人,而且英文都唔好,唔係好溝通到

我本身諗住唔出聲算,但之後司機打電話畀佢一個學緊普通話嘅法國朋友,然後開擴音,叫佢幫手翻譯,然後成車人同我以一個好奇怪又好笑嘅氛圍吹左陣水

另外 坐左軚車始終唔係好慣 成日有錯覺自己唔小心坐咗司機位 但唔知點解個軚盤唔見咗

到埗,呢間酒店喺正舊城區中心,咁嘅格局只需要二百幾蚊港紙一晚,幾唔錯

個景就算啦,有窗我已經收貨
一樓唔記得提,除咗西班牙境內,我都會去其他國家遊下 唔只係西班牙 可能標題起得唔好
開始搵嘢食,見到呢間有九成滿,menu有英文又唔算貴,直覺叫我揀呢間

15歐,包括 前菜 主菜 甜品同嘢飲 西班牙啲menu 套餐通常就係咁樣

枱頭呢杯叫做Sangria,西班牙國民飲料,通常就係切一堆生果碎入去紅酒裏面浸住,然後大約放一晚

sangria都幾啱我口味 通常坐低都會嗌返杯 (另一個原因其實係我唔係好識有咩酒可以嗌)
前菜,其實就係加咗蒜頭同埋豆嘅蝦仁炒蛋 ,附送多幾塊餅仔,唔好睇佢好似好細份,其實都幾足料

主菜,份menu見到有豬就嗌,本身諗住正正經經鋸塊豬扒,點知原來上嚟係咁嘅樣

本來諗住好大機會係伏,又係啲雪藏炸物,但食落真係停唔到口 裏面有醃咗嘅豬扒 芝士 同埋西班牙火腿 三樣嘢夾埋一齊 正呀

最後上甜品 Rice pudding 米布甸 雖然一早有聽過 但都係第一次食

食落就似係溶咗嘅布甸加未煮熟嘅飯粒 我個人就唔識欣賞

多謝支持
呢個係好難食
paella 同埋佢哋嘅粥啲米都係唔熟晒
公開表揚,呢間嘢叫 Mesón Las Conchas Restaurante

頭先一邊食,一路就望住呢座嘢,似乎係指引著我一定要去一趟

行到去,有兩樣嘢畀你揀,一喺上塔頂行下,二喺大約一個鐘一次嘅導賞團,但可惜導賞團喺西班牙文,咁我就算了

根據google map ,呢到叫做 La Clerecía (克萊雷西亞學院)

睇多兩睇Google map,發覺有少少可疑,呢到睇落都係一個發展得好成熟嘅大景點,但竟然得183次評分,似啲小眾景點,雖然評分幾高,但因為評分太少,所以都唔係太可信

但我喺餐廳一路食一路望咗咁耐,一早決定咗要入去行下,入面係刀山火海都阻唔到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞