(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
見到你話遊記出名加落地庫就估到大概係乜野
台仔blog最鍾意食呢d grilled野,而次次都伏到爆炸

好耐之前去捷克又係睇左台仔blog, 十個有九個都係介紹一間食grill既野

同樓主你一樣又係叫左一盤mix, 全部都又乾又un, d blog仲話好好食
走去玩千秋仲跣低咗, 好彩無受傷?
學識一個敎訓,mix 埋係冇好嘢
係,衰on9
多謝
點識㗎 對西班牙人嘅性格同文化有冇咩睇法
外國做野識
除咗short temper 其他方面都好唔西班牙人 所以comment 唔到
不過去左佢屋企過聖誕幾年 佢哋既”團年飯”好嘈
但又真係好熱情無架子既 我咩肯試肯食佢哋都好開心
個羅宋湯幾吸引
望返啲相都想再飲多碗
啱啱到咗羅馬尼亞首都 布加勒斯特 暫定行程係咁樣 有任何建議提醒 歡迎指教小弟

Day 1 (now) 9 hea中

Day 2 布加勒斯特 to sinaia to brasov

Day 3 brasov 即日來回德古拉城堡

Day 4 brasov 9hea半日 下晏搭車返布加勒斯特 繼續hea

Day 5 布加勒斯特 唔知做乜好 傍晚飛返西班牙

quote 返我之前講過嘅預計行程,本來就係day 4離開brasov ,返去首都 布加勒斯特,預備day 5 最尾一日飛返去西班牙

但根據我呢幾日嘅描述,相信大家都feel到,我對首都 布加勒斯特 嘅印象唔係幾好,同埋又幾鍾意brasov 呢座城市,所以樓主喺day 3晚臨時改咗行程,好彩我懶得滯,連聽晚嘅住宿都未book,所以依加臨時改都冇問題

(唔好學我)
羅馬尼亞 day 4

琴晚已經知會咗出面櫃檯想住多晚,我間房係有位嘅 改咗行程,依加多咗晚,唔使11點check out走,今日訓到11點幾先落床

拖到12點左右出門,然後同第一日一樣,接待處聽到聲,就出嚟迎接我同埋收錢,原本佢就建議收番前兩日呢個價錢,我就厚住臉皮咁問依加唔駛比booking.com中介費,有冇得平啲

佢勉為其難諗咗一陣之後打咗個九折比我 原本三百頭hkd已經好抵,依加齊頭300就搞掂

收完錢,佢又主動行出嚟幫我斟杯咖啡,又建議我有邊度好去,好nice 搞到我都有啲唔好意思,唯有係到賣下免費廣告

Casa Moritz

位置、服務同裝修都幾滿意,仲有個大露台,之前有post到酒店相,有興趣可以去望下

再次去到舊城區市中心,今日仍然都係落雨,但係開咗遮就唔會濕身嘅程度,涼涼地濕濕地其實都幾舒服,落緊雨嘅呢度同樣都好靚

嚟到 城市文明博物館,原來撞正休息,但我今日心情靚,乜嘢都睇得好開,冇乜所謂啦 (如果平時都係咁就好)

再周圍亂咁行下,去到琴晚經過嘅議會廣場,(冇影,所以用返琴晚舊相)
原來佢廣場中心嘅建築物,竟然係當地歷史博物館,神秘到google map都冇顯示

我不嬲都鐘意去歷史館,我覺得係最快了解一個地方嘅辦法,即管就入去探下險
出快D啦
咪係 與標題不符 由頭到尾冇live過
多謝分享 好耐無去旅行 睇下你d相同文紓解下都好
連登不嬲都係圖文不符
多圖 = 一張圖,有圖 = 冇圖 有live = 冇live 都係同一道理

對唔住 一返到西班牙就要面對好多文同考試,有時又同同學出去,冇時間呀真係,盡力啦
講笑啫 上連登勿認真
好好enjoy個exchange先
得啦

但講真,如果冇lihkg呢個平台,我一定冇動力寫落去,然後我將來一定會後悔
得啦

但講真,如果冇lihkg呢個平台,我一定冇動力寫落去,然後我將來一定會後悔
又send咗兩次
又出咗兩次
大隱隱於市,呢個歷史館竟然隱藏係正市中心廣場嘅中心,仲要本身大門係閂埋的,我做好咗誤入政府機關嘅心理準備先去打開門,真係估你唔到裏面竟然有個歷史館

學生價,好似7 hkd左右,正價都係唔過20 hkd, 見到呢個價錢都知呢度咩料應該都係頹頹地咁

隨便影幾張相之後,突然有條友行過嚟同我講,影相就要收好似40蚊左右 唔係好鍾意呢個收費模式,不了,又要進入純文字討論

以上嗰幾張圖,都係二戰時候羅馬尼亞士兵嘅裝束,但二戰後共產黨上台,佢哋唔想人記得二戰歷史,從而諗起羅馬尼亞人民同共產黨嘅諸多瓜葛,想令人忘記共產黨實際上係點樣取得政權,然後再宣揚自己套歷史觀,即係共產黨最鍾意做嘅嘢之一啦

所以,絕大部分二戰嘅物品都已經冇咗,得返好少可以展示 但亦都因為咁,令到每一件普通嘅二戰物品變得更有意義

呢個歷史館基本上分咗幾個主題,除咗上述嗰個近代歷史,仲有 考古、陶瓷、醫術 之類,我興趣就冇乜,同其實佢真係冇咩展品好睇 又係走馬看花

之後行上二樓,佢係一個臨時嘅漫畫展,都係一啲同 時事 政治 歷史 社會相關嘅話題,漫畫係一個可以跨越語言嘅嘢,難得我可以唔使用google translate就咁睇,skip咗嗰一層翻譯上嘅錯誤,睇都睇得開心啲

呢一個展覽都幾深刻,最印象深刻係有個細路嘅作畫,佢係鳴人同佐助合作打咗架蘇共戰機落嚟 之後仲有唔少嘢,例如係呼籲社交距離,廣島原子彈嘅反戰漫畫,一個猶太細路仔嘅二戰經歷,慢慢睇都睇得幾開心

但見到呢張漫畫,真係偷偷地都要影低佢
其實唔止佢,仲有好多好多衛星國極權時代嘅諷刺漫畫

有本紀念冊之類嘅嘢,掀咗幾掀,近一兩個月都見唔到中日韓字,本人作為東亞代表,畫咗隻連豬上去
你唔講仲以為你畫咗隻維尼上去
行完歷史館,周圍望下搵嘢做,突然畀我見到山上一片白色,唔好呃我呀,係咪真係雪呀 食埋飯即刻衝去搭纜車上去

急住食完嘢搭纜車,費事搵餐廳啦,一於去返琴晚主菜難食但其他嘢好食嘅嗰間餐廳

sirloin steak,炒雜菜,同埋鮮榨蘋果汁,個新鮮蘋果汁 500 ml 都只係20蚊港紙,圖嘅最右邊嗰個樽都係蘋果汁嚟,比你自己倒入玻璃杯飲,果汁嚟講蘋果汁一直都係我最愛,但好少有新鮮嘅,正!

主菜,呢一餐都可以嘅,合格,賣相同味道都ok,唔算韌,同啲汁都夾

但係,我係話我本身唔鍾意食呢啲部位,太厚身,啖啖都係肉,冇乜脂肪中和下,都係正路薄身大塊嗰種啱我

呢餐15歐左右,喺呢到物價嚟講,算貴了

今次揀咗餐廳喺另一邊,變咗古風,都幾靚

另外,我見T骨牛扒大約只係50 hkd左右,本身想嗌一份,但侍應話要熟成30日,依家未到時間冇得食。 呢個價錢食熟成牛真係太誇張,睇下將來冇巴打幫我去試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞