(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
勉強唔嚟嘅
太少用tg
準備考試癲癲地 chur爆,依加繼續馬賽

突發睇完黨鐵,之後繼續去其他展館,呢到係講歐洲各大城市嘅繁華同衰落,我唔係冇興趣,但就係冇乜心情,草草帶過

可能突然見到黨鐵,觸景傷情,本身前一晚温書都温到好夜,越行越頹,果斷決定放棄,出去行下抖下氣,好彩冇比7歐睇額外展館姐

佢個外牆幾有特色,雖然美觀,但依加得2 3度嘅寒風都得以吹入嚟,擋風雨能力為零

繼續向上行,去到文明館頂層,原來有條橋可以直達對面舊城區,正!

喺條橋中間再周圍影下

睇Google map,對面好似就係馬賽最豪華嘅酒店之一,唔知咩國事訪問之類,都會揀呢到招呼來賓

海平面好多帆船,令到眼前成個景更加靚點綴咗原來略嫌單調嘅海平面

行過對岸後,坐低抖下欣賞下周圍,呢個時候最啱食少少嘢

開咗係百年老店揀嘅另一種餅,茴香味由奇,好似類似八角嘅香料,我以前冇試過呢隻味道,直到我係馬德里一個小鎮,飲過一次茴香酒,因為好易入口,完全唔覺30幾度,搞到嗰陣飲大咗小小(將來有機會會補返)

點都好,今次係我成世人第二次試呢隻味,一放入口,第一反應就係,塊曲奇係味落咗酒精?睇嚟我大腦已經成功將呢隻味道等同咗喺酒精味
繼續亂行,去到一座塔,勒內塔(唔記得影),明顯都係呢個舊城牆嘅一部分,同一個style,見唔駛錢就上去hea下

有驚喜!雖然座塔唔係好高,但佢咁樣突然既好矮嘅舊城區高咗出嚟,令你脱離咗地面嘅限制,見到360度風景,前面嘅海景,同後面既城市景,一覽無遺

塔頂係一個平台,四面都係景色,隨便望一邊都得

東南西北都影下先

全景嚟多張
好多西方人都好熱情,係個到生活得耐真係會受感染
以前去過歐洲做野半年,去之前從來唔會同陌生人傾計
去完之後依家係公司見到隔黎team啲新同事都會撩下佢地吹水
喺度道歉先 近排心情唔太好,又有考試同好多其他嘢,近幾日會update埋法國馬賽,其實我之後去咗英國,依家返咗西班牙考試,但可能會遲啲先補返啦

都差唔多爆post,可能出埋法國之後開新post

雖然近排更新得好慢,但應承大家絕不棄post
倒數兩個禮拜返香港
慢慢黎啦,唔好爛尾就無問題,學業緊要d
同意
都唔爭在返嚟隔離先寫
連登有愛
自push
近日將重啟更新兼開新post
樓主準備好21日隔離未?
其實有啲期待

真係乜嘢都唔使做唔使諗,我過到嚟之後就再冇睇過書,終於可以hea下,日日攤喺度睇下書做下其他嘢
不能想像
你覺得係好定唔好?
希望你隔離間房唔駛床尾當櫈用
睇呢絲打有啲隔離經驗,係咪經驗之談
唔係我,朋友仔試過啫(我都想有得飛)
佢間房真係細到床尾貼住張枱,好彩佢細細粒夠位玩吓switch
好彩我應該會大少少
隔離21日,如果間房太劣真係地獄嚟
洗萬幾蚊隔離仲貴過旅行嗰陣嘅洗費
係.....

但其實好多人仲慘過我,因為港共突然間改曬隔離日子,好多地方14日變21日,但完本book咗嘅隔離酒店突然間冇咁多位畀你,所以要重新book過新嘅酒店,而家咁遲先book,講緊可能要三四萬以上
好似有啲人成個exchange都只係洗三四萬
咁巴打都幾好彩 只係貴咗少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞