(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
好好天
食完中餐返民宿休息,做做下嘢突然聽到出面煙花聲,原來今日都有煙花 仲要行出出口就已經睇到,今次比上一晚仲要靚好多唔講咁多直接出圖

估唔到你會去埋西班牙exchange玩得開心啲
呢度天氣真係好好

btw多謝關心,我特登買咗啲快速測試自己做,雖然我諗唔係100%準,但結果顯示我陰性,應該都只係普通傷風感冒,冇中招嘅
測試洗唔洗$100hk到?仲有冇用口罩咁?
lm
我而家係荷蘭exchange緊
早晨,今日嚟到藝術科學城,個名聽落好頹,但其實佢係一個好有時代感嘅五個館組成嘅建築群,由好多超級靚嘅建築組成,見有啲遊記吹到係啲唔知咩咩外星人嘅建築之類 雖然冇咁誇張呀真係幾靚

第一個建築,係一個文化中心,裏面應該係有一個好大嘅演奏廳畀你做文藝或者音樂活動,我就冇入去啦

去到呢座藝術科學城,五個管之中有三個特別突出,通常就係買套票一次過買曬三個館,分別係海洋館、imax戲院同埋科學館,但非常可惜嘅係海洋館由於已經full咗,所以唯有買戲院同科學館組成嘅套票就算

第一站,呢個建築叫 Hemisfèric,係一間imax影院,三大重點建築之一,專門播啲同藝術或者科學有關嘅片,傳言指出當有倒影嘅時候影呢度,就可以影到一隻眼,可惜睇唔到

(預告 其實之後夜晚我再嚟咗一次,呢次會成功影到 講到夜晚先再講,依家已經係凌晨,但我淨係講到今朝早 live真係不容易啊,1正評 = 1 鼓勵)
你個名
幾平,7歐,當63hkd
口罩當然有,有時甚至一日兩個
我一直都有買磁石貼嘅習慣,一個地方買一個,因為面積少方便帶返去,又有紀念價值

今次見到呢個雖然有啲貴,但真係整得幾靚下,藝術科學城五個建築畀佢濃縮入去一個細磁石貼到 唔買唔得

(下圖為google,因為影得唔好睇)
嚟到科學館,外型應該係諗住模彷鯨魚嘅骨架,可能係為咗呼應返隔離嘅海洋館,好靚呀
正式入場科學館,乘坐住電梯前往未知嘅世界

首先見到嘅係 雞(?)
呢個展品畀人去觀賞雞仔係蛋孵化出嚟嘅過程,估計係想傳達的生命教育之類嘅嘢畀細路睇,但其實我覺得幾殘忍,一出世冇咗阿媽,又要畀班進擊的巨人圍觀指指點點

正式嚟到第一個展館,講述樂器同埋聲波有關嘅科技館,一入去就畀個下馬威你先,係近乎全黑嘅環境,畀音波圍繞住,等你準備進入呢個世界

模仿音量嘅波場

一部琴放咗喺度,但又冇拆開嚟講佢裏面嘅構造,明明其他小提琴嗰啲都有,係咪因為唔捨得呀

一個源自瑞士嘅鼓,但我認得佢,我朋友屋企有個,佢話叫空靈鼓,原來竟然係出自於瑞士但呢個樂器敲出嚟真係有個空靈嘅感覺,而且又唔貴,抵玩呀

有個職員,帶住一班細路,為一套好耐時代甚至係未有音效嘅電影,配上配樂,例如係食嘢聲,火車聲,帶住班細路要上堂上嘅道具去整出嚟,真係一個好好嘅方法發揮細路嘅創造力,同埋引起佢哋對樂器嘅興趣,唔係捉佢去興趣班就得㗎
留名返工睇
玩到嗰心散晒 唔識讀書
Hermano, ahortia donde estas?
Todavia en Espana ? Hong Kong o otra el pais?
Estoy en Latin America
返工追晒
有得去exchange真係好
唔好fail呀
睇曬咁比面
多謝支持
依家喺Valencia,live 遊記post嚟

拉丁美洲比較少香港人去,巴打有眼光
我個陣做咗人生最毒嘅事 一個人行水族館
唔驚,獨遊嗰陣更毒嘅嘢我都做過
例如呢 想聽下
但獨遊完覺得自己好叻
原來好多嘢唔需要靠人地都做到
獨遊自己去主題樂園、情侶打卡景點、睇戲、高級餐廳 之類啦,我喺香港試過自己一個燒嘢食
(廣告:有興趣可以睇返我之前嘅遊記)

我呢一刻就自己一個坐梗係一個應該算高級嘅餐廳自己食緊嘢 但遊記追唔到進度,要遲啲先會講到依家
巴打你好勇
好 等睇你update
離開音樂館,嚟到科學館裏面另一個展區 太空館 展區門口呢張圖令我諗返起火星任務

展示住火星嘅樣貌

人類第一次觀察到火星所描繪嘅景象,以及第一次觀察到火星所用嘅望遠鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞