(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
中過伏點解仲要再去,俾我求其揀間都唔會再去

最尾係咪影到絲打
魚咬腳係呃錢 感覺好唔舒服
嗰位系女船主
保護絲打個人私隱,冇圖
第二次好彩唔算伏
都唔知,嗰陣潛唔到水心情差,唔想用腦諗嘢依加諗返係有啲奇怪

游下游下,一時興起,不如就游埋過去前面無人島到睇下,男船員幫手帶我同絲打一齊上岸,都係呢句,冇手機喺身好可惜,唯有上網搵下示意圖

遊緊上去嘅途中,雙眼所見嘅第一視角,就好似啲災難片,沉船之後啲人好努力游返上岸嗰個畫面,電影畫面同我嘅視覺重疊咗

(示意圖)

上到岸,個男船員同我哋介紹,島土全部都係砂岩,其實同海床構造一樣,只係佢未畀水覆蓋,全世界嘅沙就係喺呢度出嚟,突發上地理堂

之後赤腳喺無人島到周圍爬嚟爬去,係有少少危險,但種感覺真係好正,係一種征服同埋回歸大自然嘅感覺

行到一個高位,大嗌叫仲喺遠處船上嘅女船主幫我哋影張相,結果佢竟然就咁影,完全冇諗過要放大,搞笑咩 (應該要喺幅圖度搵一陣先會見到我哋)

我、絲打同男船員,呢張真係遮都唔使遮,直線自爆
sor 絲打,依家週街都係紅字巴打,好難確認呀

的確係,有時聽佢哋講英文都有好多搞笑嘢,雖然自己英文都唔係好

archi workshop係咩嚟㗎,唔太清楚但有咁多機會去唔同嘅西班牙語國家,一定係好正
細個玩過一次,覺得幾得意喎
可能依家大個睇返,唔係咁諗啦
人類總係要犯同樣嘅錯.
喺邊度跌低 就喺邊度再跌低
但結果第二次味道都可以啦
個海好藍好靚
我嗰陣英文都係表達得麻麻地,大家求其講啲英文就當討論咗

Architecture workshop, 手快快無打哂成個字
我都無諗過會咁好彩,可惜去bcn嗰次無時間周圍睇,淨係去咗sagrada famalia同埋barcelona pavilion打個卡就要走
如果將來可以去哂西班牙語國家就好啦
追到live lm
真係我享受過最靚嘅海之一
本身早午餐都未食,落咗船之後開始肚餓了,喺落船個港口一行出去,咁啱絲打講起想食海鮮,就見到一間海鮮餐廳,睇個格局好似唔錯,冇諗多咗就入去了

名: Restaurante las Sirenas

(以下三張圖來自google map,因為我冇影到餐廳格局,我就係坐圖2嘅室外位)

行緊入去嗰陣,見到個海鮮櫃,龍蝦仲生勾勾,好似好正咁樣

因為佢真係開喺港口隔離㗎,我又不知覺幻想,呢啲海鮮一定係啱啱喺出面捉返嚟
即使唔係都好,畀我幻想下都好呀

橄欖油浸炒蝦,不過不失

炒蜆,我個人就冇乜興趣,skip

炸魷魚圈,我不嬲好鍾意食,但我係鍾意食但唔識食我係分唔出佢係雪藏貨定係新鮮魷魚整成,但總之味道可以啦

全日主菜,兩隻出面海鮮櫃見到嘅大龍蝦 燒得好鬼好食,但最重要係就隻龍蝦好新鮮同埋多肉,第一下勾到一大嚿肉出嚟,然後成舊擺落口,視覺同味覺嘅雙重震撼
直情想執返殼返去煲湯

食完仲未飽,嗌多咗一份海鮮飯,但呢份有少少伏,唔知係咪師傅出錯,整得勁鹹,好似返咗去頭先出海嗰陣,唔小心飲到嘅幾啖海水咁樣 基本上覆蓋曬其他味

又到面對現實嘅時候,呢餐蟬聯我歐洲之旅暫時最貴嘅一餐 冇喇冇喇,返到去要食麵包過活

埋緊單嗰陣,見到窗外有彩虹,可能上天都為正離開緊銀包嘅歐元現金而感到心痛
真係好多謝你 一個咁嘅comment已經夠我寫落去
我有睇字㗎
153歐,見到肉都痛埋…
我都覺我自己太過份
好彩暫時呢筆已經係我最大消費
碟龍蝦要65eur雖然睇落好正
雖然最尾嘅海鮮飯有啲伏,但都算係為palma Mallorca之旅一個好嘅收尾,係時候返去上堂趕進度了

離上機仲有少少時間,隨便行咗去一個沙灘嗰度坐一陣hea下,放空下,沉澱下,去諗返起呢一程旅程嘅點滴同埋得著,palma Mallorca呢一程所講所寫嘅嘢,基本上都係呢到諗出嚟

臨走嘅時候,循例要買番個磁石貼收藏,跟住隨便入咗幾間souvenir望下,呢間店,你喺uno隔離放啲咁嘅嘢,你係真係諗住當佢係一至六嘅骰仔咁樣買,咁樣真係好咩

去到機場,絲打諗住買支可樂飲,點知竟然跌咗兩支出嚟成功有免費可樂飲飲,算係為呢個旅程好收尾

再見了,palma Mallorca

雖然我上次先屌完壞人航空罰我行李錢,但始終最平都係你,成功做咗又要屌又要用嗰啲人啦

153 歐唔算好貴啦,食海鮮仲要唔係一個人食
諗起瑞士lunch行過路邊一間餐廳,叫左碟意粉,差唔多30歐
瑞士呢啲地獄物價就唔好計啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞