(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
La Clerecía 克萊雷西亞學院
淨係上塔頂盛惠3.75歐,畀我張leaflet都吹到好大下,話呢座塔頂係closer to the heavens,睇過

行上去嘅樓梯,周圍有種儀式感,開始有預感應該會唔錯

一行出樓梯即刻好大風,四方八面嘅風都吹曬埋嚟,豁然開朗咁樣,好開揚好舒服

原來仲有得再上去,去望下個鐘 即管行埋上去啦

呢到雖然再高少少,但周圍啲窗都封住咗,冇樓下咁舒服

總結:非常推介
呢座塔嘅對面就係另一個著名景點

Casa de las Conchas 貝殼之家

由於我喺頭先個塔頂太舒服 我坐咗成個鐘喺度hea 周圍景點都差唔多閂咗,全部都要明天請早

叉開少少話題講一樣嘢,唔知大家有冇聽過一樣嘢 叫 「朝聖之路」 (下圖)

通常係由法國邊境出發 徒步行到去西班牙嘅Santiago de Compostela 大意就係幾千年前耶穌十二門徒之一嘅聖雅各條屍安葬咗呢度,因此引嚟全歐洲嘅基督徒徒步行過嚟朝聖,久而久之變成咗一條好熱門嘅行路撚路線 又唔少人甚至喺中歐甚至東歐行過嚟,唔止係連登,全世界都有行路撚,而且再黐線啲

而朝聖者通常就會帶住一個貝殼吊飾嚟相認,因此貝殼慢慢變成咗一個朝聖之路嘅符號。

講返呢個景點 貝殼之家 依家係一個圖書館,但以前就係當時呢度嘅騎士團,為咗保護朝聖者而整嘅一個基地,所以可以見到個外牆全部都係貝殼其實西班牙仲有好多建築見到朝聖之路嘅影子

我記得我係兩三年前,有一日碌連登,見到一個朝聖之路嘅遊記post,自此知道咗呢樣嘢,之後機緣巧合之下喺書店買咗呢本書嚟睇,非常推介,叫《一個人的不朽遠行》,作者係無國界醫生其中一個創辦人,之後真係下定咗決心,呢一世人一定要搵一次機會,放低曬所有嘢去行呢779公里路

樓主加油
我都學緊西文 希望都有機會去西文國家旅行
多謝支持
巴打咁夜呀 本來仲以為要自己單機出遊記
會唔會去葡萄牙?
早晨

平時出去食定自己煮咁
我相信會 我都好鍾意葡萄牙
雖然我呢邊仲係夜晚
基本上一日裏面自己煮兩餐 出去食一餐 因為我煮嘢食真係好廢 又費事同啲flatmate爭廚房用
我印象中你係唔識煮果類

洗費大唔大呀
你依家住西班牙 係本地旅遊玩,有冇旅行既感覺? 會唔會有種香港入長州feel咁
起完底見到巴打你喺呢邊做緊嘢喎

見到你由喺外國覺得抑鬱去到選擇喺外國做嘢 肯定經歷咗唔小心路歷程 加油撐落去
我學左1年西文想去西班牙讀書
應該都係Barcelona
犀利 祝你將來順利過嚟
幾年前暑假去左西班牙學spanish 兩個星期喺salamanca 兩個星期喺Barcelona 好掛住當地嘅小鎭
之後我周圍行下,行過Salamanca 嘅地標建築
Salamanca Cathedral (薩拉曼卡新主教座堂)
原因頭先講咗,結果呢度都唔例外 都係閂咗

之前上網睇過啲遊記,我原句複述

「Salamanca盛產含有黃色的鐵質嘅石頭,喺陽光照射下會反射出黃色光芒, 因此有黃金城市之稱」

當時都係睇過呢段嘢就算,冇咩特別感受,心諗應該都係咁㗎啦,邊到都會有陽光反射㗎喇

而家親眼見到,真係冇得唔服,行咗去新主教座堂嘅另一個方向,就見到比黃昏嘅太陽照著嘅呢一幕,真係好似變咗一塊黃金咁
跟住嚟到University of Salamanca,係全歐洲第三古老嘅大學(from wiki),都係一樣比夕陽照到金黃色啦,但都係太遲入唔到去

呢個大學嘅門口有一種好特別嘅嘢,所有旅客都會專程嚟睇佢,就係其中一處雕刻 骷髏骨頭上嘅青蛙 傳說話如果你靠自己搵到隻青蛙係邊 你之後就會pass曬全部考試

我真係靠自己搵到 青蛙神唔好呃我呀 我依家西班牙文course真係驚會fail

呢個傳說太出名 甚至令青蛙變成Salamanca 嘅象徵同埋吉祥物,好多手信都會特登整隻青蛙落去
入夜了 再周圍亂咁行下

呢度係Roman bridge of Salamanca,就係咁啦,唔算好特別,條河中間有好多雜草,都令到美觀扣咗分

好靚嘅一間嘢,原來係一間藝術館,聽日一定要去睇下扮下偽文青
我以前都去過一個月咁大把

當時應該讀A1 點知考左分班試被人分左入A2 上堂頭都痛埋
不過真係幾好玩 最鐘意Seville同Granada
巴打,呢幾句真係最基本野黎,如果你連呢幾句都搞唔掂好難搞wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞