(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
LM
多謝支持
我係exchange咋,take咗一個西文beginner course咁解,唔係咩語言學校
唔知點解全部都貴
繼續gent根特之旅

(Sorry其實已經係四日前嘅事,依排太忙,盡快補返

結果呢日訓得3-4個鐘,今日大部分景點都會走馬看花式帶過,冇咩精神呀真係,之後要反省下旅行嘅模式

第一座知名敎堂景點,雖然免入場費,但唔知點解係門口就拉條帶唔比我入,望幾眼就走咗,但真係幾靚,可惜

第二站,根特鐘樓,有4層,頂層放住一個巨大嘅音響設備,同音樂盒類似,大大聲係到播,我係樓下嗰時就已經聽到

塔頂景色還不錯,可以值回票價,但不夠好,可能因為天氣唔夠好,另外地面嘅樓遠睇落去比較一式一樣,我都係鐘意Salamanca嗰個塔多啲

成個塔頂無論觀景台同上落都係咁鬼窄,真係只可以一個人行,求神拜佛冇人反方向行過嚟

我見你紅字咋.... 連登冇真絲
第三站,另一個知名敎堂,免費之餘仲有得行下,但我太攰,坐咗係主座堂嗰到閉目養神一陣,幾好訓 請原諒我不敬

嚟到另一個打卡位,聖米歇爾橋,有咩駛使你食琴晚個taco 當lunch?係窮呀!

坐喺河兩旁嘅石壆位,特登起到可以比人坐,非常之好,坐喺度慢慢望住眼前行人同船徐徐行過,間中又有唔驚人嘅鴨仔走過嚟扮得意乞食物,好不快活

一開始都係啲遊客船,之後開始見到人划獨木舟,再之後...
眾目睽睽之下如果翻船就真係7出國際
即將出發去 palma mallorca 帕爾馬,主權屬於西班牙嘅一個地中海島仔,有任何建議或推介歡迎賜教

(上一次比利時都未打完,就又要開始新嘅旅程)
繼續周圍散步,souvenir 店就見得多,但呢到就有一啲特別,有一啲好靚用嚟掛起嘅布,一見到就唔知點解諗起,一啲旅遊達人自己屋企房間嘅裝飾,或者係週遊列國嘅店主返嚟香港開舖,間舖嘅裝飾品

但一見到價錢,係咁先啦

突發!!!
無意中喺souvenir 店尋找到人生終極意義
“revolutionary finding”
“all you need to know”

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

我當年係蘇黎世(aka我覺得最靚嘅地方)見到一模一樣嘅景象,嗰種一大堆細路喺度好純真咁玩嘅感覺,泡泡又賞心悅目,即刻覺得成個氛圍溫馨咗好多

又無意中經過一個市集,我幾鍾意呢啲人唔太多,重視人與人之間關係嘅臨時舖位,周圍都好多手作嘢,同其中一兩間傾下計,應該唔係尋找錶鄉的故事嗰種業餘技師整嘅

嚟到琴晚見過嘅伯爵城堡,要半個鐘後先入得,因為 covid而有人流限制,同香港一樣限50%滿,但可以唔駛同人迫住,我絕對歡迎

又係伯爵城堡對面隨便一間買咗個waffle,比利時真係隨便買舊都咁好食

伯爵城堡,曾經用作好多唔同用途,依加裏面變咗做刑求博物館(即係酷刑),我呢日訓太少,冇乜精神聽audio guide隨便行下算

可能驚嚇親細路,大部份位都只係用一幅圖嚟表示行刑慘況,冇乜實物睇

其中一幕比較深刻,即刻成個人醒曬,有個類似棄屍井,幅畫雖然加咗隻兔仔,但顯然冇令佢冇咁恐怖

甚至唔理條友死透未,直接將個人拋入去,視人命如草芥,一條條人命受到如此對待,好似畜牲咁,如果仲有知覺,喺井下面望上嚟會係咩感覺呢

其實人類係某啲時間,真係可以低賤如畜牲,即使你有思想、有名字,有七情六慾,但腐敗嘅當權者依然可以忽略曬呢啲嘢,只當人係一件冇靈魂嘅肉塊,同動物一樣,依種輕現人性嘅行為令人作嘔,但可惜即使去到依加,仍會有呢種情況發生

而更令人嘔心嘅係,現實竟然偏偏有人就係可以,有權力亦有能力去踐踏其他人嘅價值,隨便令人被消失,隨便將人棄屍落海,將嗰個人嘅靈魂同思想當作從來冇存在過

push
樓主仲未講到布魯塞爾
拖延症末期
上到去伯爵城堡嘅塔頂,都係唔錯嘅,但衰在有塊板隔住,應該係因為安全理由,但因為咁就遮住咗一啲景色。整體塔頂嘅景色都係唔錯嘅,但始終未去到令我覺得驚艷

另外,之前睇遊記話呢度其中一個賣點係有斷頭台,但依家搵唔到 可惜了

又係時候差唔多離開gent,咁啱行過順便去埋一個應該叫係景點嘅地方,一條塗鴉之路,非常之密集,仲會不斷蓋過舊圖,形成一個更特別嘅一片畫作

轉眼間,搭車嚟到咗布魯塞爾,孭住個大背囊,冇咩心情第一時間衝入去民宿,但即使係咁,一到埗就有個衝動想搵個waffle食,睇嚟我已經染上咗呢個惡習 都係味道幾唔錯嘅

今晚約咗一個喺布魯塞爾讀master既巴打相認 佢推介呢間餐廳一齊去食

Le Bistro - Porte de Hal (Google 圖片)

我自己最鍾意就係食牛又係時候鋸扒了Grilled Rib steak 24.9 歐

味道都唔錯,生熟程度做得幾好,好有肉味,咬落唔韌,但可能因為部位問題,我嫌佢唔夠肥,肉汁就差少少,但整體都幾唔錯

布魯塞爾巴打就嗌咗最經典嘅青口薯條,有提供唔同煮法,但我哋揀咗最普通嘅清蒸,驚會蓋過咗佢原味,結果食落都算新鮮,又可以點下啲醬嚟食

講到明有1 kg,咁大桶都係22€

Rabbit stew in kriek beer 啤酒燉兔肉 19.9€,我本身好似只係食過幾次兔肉,唔記得咗咩味,食兔肉係有啲慘但又未去到抗拒,我見佢menu寫住佢係咩traditional dishes,即管就試下佢

食落似雞胸肉,仲有一陣特別嘅騷味,但未去到羊肉咁樣,都幾有趣,但未必會食第二次

多人住呀,我落去食早餐嗰陣全場full曬咁濟

我諗依家全個歐洲都唔理㗎啦旅遊都差唔多變返正常,所以我諗應該多人房會滿曬,真係有啲風險
個本sex after…真係賢者時間寫出黎嘅
帶住口罩訓教
啲嘢食相好吸引好想食
waffle好似好好食
人生都畀佢睇透咗,本來無一物
基本上我特登講嗰啲,都唔錯
本身唔鍾意食甜品嘅我都愛上咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞