(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
哥本哈根 我留過2日半但都唔知做過d咩,周圍鳩行多,可以食下佢7仔個熱狗

都可以搭火車去睇下KRONBORG CASTLE, 行下都唔錯

btw個到對面就係sweden, 你得閒既甚至可以搭架船過去
屋企人之前用同退休公務員Quota去咗歐洲旅行成半個月,佢哋話最貴嘅係瑞士
我純粹見到對面有個瑞典城市malmo,火車半個鐘,可能去一日遊叫去過瑞典

船就唔清楚,可以去到邊架
malmo好近,首都搭車好快就到
kronborg castle個到有船搭去sverige
其實就係對面岸好似維港咁

如果你對lego有興趣都可以去legoland, 不過真係有d遠

另外岩岩搵返我食過一間pizza叫stefanos pizzabar覺得都幾好食,唔岩既個頭都幾多野揀吓
多謝,kronborg castle睇落唔錯,應該會去

pizza我都鍾意食,但一場嚟到想食啲local嘅嘢,但都mark低先當後備

lego真係太遠啦算啦

本身都想去哥德堡,只係機票貴到痴咗線 如果係哥本哈根或者kronborg castle出發,有冇機會搭船直到?
認同 北歐都仲差佢少少
咁快返
畀機票同埋隔離酒店綁死咗
冇得揀啦
大把錢 唔驚啦
要提早三個禮拜返嚟隔離
唔好玩啦
哥德堡我又唔識,可能你要做d功課睇下
我個時去係轉機順便stay 2日玩下
差唔多無plan過,鳩行左2日

丹麥local菜到底係乜,我真係無乜idea
我見周圍其實都係普通西餐/麵包鋪
另外唔知點解佢kfc貴撚到仆街,你到時路過參觀下,貴過冰島
我就係搵唔到先上嚟問,應該都冇㗎喇

kfc去望下先
我淨係睇遊記果個都覺得唔捨得
嚴重選擇困難,搞到拖到最後一刻先決定行程,下一站,英格蘭,即將出發去機場了

其實一直考慮緊去英國定係國內遊,本來傾向於去英國,但前幾日英國因為變種病毒有新措施,而家變咗去隔離遊 隔離完玩多兩三日就要走了

但因為約咗好耐冇見嘅朋友喺嗰邊見面,所以,都值嘅
嚴重選擇困難,搞到拖到最後一刻先決定行程,下一站,英格蘭,即將出發去機場了

其實一直考慮緊去英國定係國內遊,本來傾向於去英國,但前幾日英國因為變種病毒有新措施,而家變咗去隔離遊 隔離完玩多兩三日就要走了 但因為約咗好耐冇見嘅朋友喺嗰邊見面,所以,都值嘅
又係咁...
多謝你隔住文字都明白我
遲嚟嘅馬賽live 嘗試追進度啦

上幾日講到路過一間百年老店,老細好好人,送多咗兩條招牌嘅餅乾條畀我,即係圖二,袋上面張圖嗰一種

馬卡龍就當然少不了,幾個口味之中,得朱古力嘅法文我睇得明,所以就揀咗佢,望住個海,食住法國本土嘅馬卡龍

呢個時候,見到前面有架轎車,雖然塞住咗條路,但周圍嘅車係以一種慶祝嘅感覺去響鞍

八卦襯下熱鬧,原本以為係唔知咩明星,原來係新娘新郎,然後佢哋再同在場每一個人握手 其中四大長老其中一個見到我,眼神交流咗一下之後,佢準備過嚟同我握手,一時慌亂就急急腳轉頭走咗,搞到非常尷尬

而家諗返,如果無啦啦即興join佢哋婚禮,究竟係冇禮貌兼唐突,定係多個人就開心啲呢 樓主呢啲怕事毒撚性格真係好難改

嚟到景點,歐洲和地中海文明博物館

同網上講嘅資料唔同,淨係行幾個最主要嘅展館嘅話,學生係免費 ,如果睇埋額外,就7歐,咁就決定行下免費嗰啲先啦,睇下值唔值

第一個展館,係講地中海飲食文化,一入到去,就見到佢吹奏自己攞咗非物質文化遺產,可以避免糖尿病痛癌症嘅風險,長壽啲咁,佢話西班牙都係地中海飲食大國,我又唔係特別覺得係可能我習慣咗覺得冇乜特別

地中海飲食,重點就係瘋狂落橄欖油跟住就食海鮮多過食紅肉,食麵包多過食飯咁,佢有個展覽位,高清播住一條友喺度整麵包,周圍插住好多隻喇叭,環迴立體聲咁望住人搓麵包都係第一次

逼真到想摸一摸,佢仲要用廚房用保鮮紙包住,咁抵死

老老實實,你收咗佢哋幾錢,橄欖油味薯片都比你過到關,又話健康飲食

以為又係祭祀用嗰啲嘢,但諗諗下,呢度講地中海飲食㗎喎 睇一睇,係放酒嘅

到歐洲之後,畫就睇得多,但直接出現一隻被劏嘅雞,好似係第一次見
之後隨便行下,去到一個唔知咩館,總之免費就入啦

隨便行下,突然聽到好大嘅廣東話聲,香港口音嗰種,心諗唔好影衰香港人啦 但聽真啲,發覺原來係電影聲,唔通有港產片上映即刻行過去睇下

我竟然喺法國馬賽,望住一個普通香港人坐地鐵?????

原來呢個展品位叫做life in underground,貼身訪問一個local搭當地地鐵嘅情景,咁啱就播到香港,我真係理解唔到有咩意義

坐喺度望住人搭緊黨鐵,突然進入諗野狀態,點講呢,我當時心情非常之複雜,一個香港人搭住黨鐵,聽住廣播,銀色座位同埋紅色扶手桿,一切好熟悉又陌生,我有種厭惡又懷念嘅感覺,我喺冇做任何心理準備之下,遇到我咁耐以嚟見過最香港嘅嘢,突然好似將時間拉番近,我離開咗香港好似唔係好耐,又過咗好耐咁樣

我雖然有好多討厭香港嘅地方,但我希望自己永遠可以叫自己做香港人
人地四大長老畀面走過黎接受你祝福, 你另轉頭走咗, 真係勁唔畀面.

我以前都係咁, 下下都NO咗先, 以為保障咗自己, 其實係封鎖哂自己d機會.
之後唔知做乜, 睇咗套Yes man = 乜都得先生. 開始應承試下, 做唔到再講做唔到
遲嚟嘅馬賽live 嘗試追進度啦

上幾日講到路過一間百年老店,老細好好人,送多咗兩條招牌嘅餅乾條畀我,即係圖二,袋上面張圖嗰一種

馬卡龍就當然少不了,幾個口味之中,得朱古力嘅法文我睇得明,所以就揀咗佢,望住個海,食住法國本土嘅馬卡龍

呢個時候,見到前面有架轎車,雖然塞住咗條路,但周圍嘅車係以一種慶祝嘅感覺去響鞍

八卦襯下熱鬧,原本以為係唔知咩明星,原來係新娘新郎,然後佢哋再同在場每一個人握手 其中四大長老其中一個見到我,眼神交流咗一下之後,佢準備過嚟同我握手,一時慌亂就急急腳轉頭走咗,搞到非常尷尬

而家諗返,如果無啦啦即興join佢哋婚禮,究竟係冇禮貌兼唐突,定係多個人就開心啲呢 樓主呢啲怕事毒撚性格真係好難改

Join外國怕閪
我都係
但人生咩都唔試,太安全會少好多樂趣
其實我都係咁諗,以前畀我係獨遊都唔夠膽,行前一步先知開闊天空

但真係有時本能嘅嘢好難改,如果冇充分時間畀我考慮,我條件反射都係會拒絕咗先 係要畀啲時間我諗清楚,先會夠膽試新嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞