(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
岩岩碌返你歐洲個live
全部勁好天,碌到瑞士好掛住
ryanair平係平…不過好多細節位捉鳩人罰附加貴
罰咗幾多
45歐
重要因為驚回程又畀人捉,所以唯有買埋回程嗰程行李

明明個背囊都係一樣大,又唔見其他航空公司捉我
早晨 brugge

真係連醜字都唔識寫
嚟到一個應該喺景點嘅地方

應該係啤酒館之類,咁多啤酒,食咗早餐先遲啲回頭返嚟試試佢

樓主唔太識酒,呢到有冇任何推薦,等陣試下

啤酒館隔離有間舖頭,地面啲層係乜都有啲,然後下面嗰層就有個酒窖

丁丁歷險記,源自比利時嘅國民漫畫人物,童年回憶細個有一排好鍾意睇, 但一睇價錢....即刻返咗現實

幾靚的磁石貼,我之前都提過,我會唔同地方買一個返去收藏,諗緊揀上定下好

疑似一種傳統糖果,但睇落唔好食,不了
唔肯定咩嚟,總之應該就係朗姆酒加朱古力,買盒試下

將啲朱古力擺得好靚,唔係普通就咁一罐咁樣放喺度

嚟到地下,又係一堆啤酒 真係原來可以有咁多種酒

繼續行下丁丁嘢,突然見到簡體

我竟然記得我好似睇過呢一集 對呢隻火箭有啲印象

東亞病夫?人生必經階段 出世 辱華 死亡 就買呢張file返嚟收藏下
隨便揀咗一間價錢接受到嘅餐廳食嘢,似乎係出名食雞

餐廳幅畫,一個奇怪笑容嘅清朝人,又辱華 點解呢度會咁㗎,真係唔驚啲中國人反面?
個file好靚,如果係postcard就正
前菜係炸芝士,食落唔似係超市急凍貨,裏面嘅芝士加咗少少cream非常好食,隔離又有少少沙律中和個熱氣感

半隻燒雞,隻雞燒得幾好食,啲肉都嫩滑,但隻雞佢本身唔夠新鮮,仲好意思放隻雞喺門口

呢味菜叫flemish stew,即係應該係本地人嘅燉牛肉

味道都出乎意料唔錯,牛就完全喺香港咖喱牛腩嗰種,特別在於啲幾正,除咗有濃嘅牛肉同埋紅酒味,其他我就唔識形容,但用呢啲汁點埋薯條食都幾正

但呢度啲薯條就係普通嘢,唔係我網上睇嗰啲咩好足料個種薯條

上埋個雪糕,都唔錯嘅

兩個人埋單39歐
巴打你會唔會去Antwerpen?我諗住聖誕去比利時行下
真係呀 但我鍾意file多啲
冇機會啦我只係去得幾日
都係去布魯日 根特 布魯塞爾
收到! 可惜我唔太食海鮮,聽你講去打卡同埋食朱古力先
真係撞彩 我喺旅行期間,除咗天氣之後基本上冇咩運
補返雪糕相先,唔小心up錯咗
前一晚自己一個遊蕩嗰陣,見到呢個館,今日就入去望下,我成日覺得,了解一個地方嘅歷史,係你想了解嗰個地方第一件要做嘅事

學生12歐,以一個唔算出名嘅歷史館嚟講算幾貴,但好快我就知道咗,點解佢會開個咁嘅價

唔知條女咩來頭,但周圍都係佢嘅形象,連啲女職員都係咁樣打扮,已經feel到有啲可疑....

職員話,等門自動開咗就可以入去,喂喂等陣先,應該係歷史館嚟㗎喎呢度,點解會咁㗎依家點睇都係玩緊鬼屋

但12歐已經放低咗,唯有頂硬上入去啦
原來佢唔係傳統嘅歷史館咁樣,有一件一件嘅收藏品畀你去睇,佢係用咗一個好新潮嘅形式,去播一套真4d戲

就係準備咗好多間房,每間房中央都有個熒幕去播嗰套戲,然後嗰間房嘅擺設同埋間房其他現實中嘅特效都會陪住套戲嘅情節發生,當電影劇情要轉場景,現實中你個間房都會自動開門,帶觀眾去下一間房,全場大約四十分鐘

套戲主要係講,十五世紀嘅時候一個畫家學徒愛上咗一個模特兒嘅故事 其實實際上冇一啲驚嚇位,但啲音樂同埋現實中間房嘅配置,成日好似搞到下一秒就會有人嚇你咁樣

其中最深刻嘅一幕,喺幾乎一片全黑嘅一間房,然後你周圍360度都出現踩地下嘅聲音 再配返電影講到嘅劇情,真係有啲淆底

玩完呢個真4d電影,有返啲正常嘅展品去講返歷史,基本上就係講,brugge 呢度係十五世紀嗰陣曾經風光過,係全歐洲其中一個最重要嘅貿易中心,好多國家都會嚟到呢度開貿易行,喺呢度出產嘅貨品都係品質保證

其中一點幾有趣嘅喺,以防大家唔知,畀大家睇下地圖,brugge 其實唔係真係沿海,喺公海要再沿著一條河仔先入到brugge,所以全部大船都要轉成船仔咁樣撐船入嚟brugge

咁鬼麻煩都做到經貿中心,都真係唔容易 亦都可想而知,再一陣之後brugge就畀人取代咗了

呢個歷史館仲有個露台,可以望住出面個主廣場,都唔錯呀

離開歷史館,再周圍行下,又再見到好多馬車,呢度馬車都幾常見

雖然一定係遊客嘢,但又真係會令我幻想,會唔會一兩千年前企喺度嘅人,都係望住同一個光景,同一架馬車同埋同樣嘅城市建築

聽聞個城堡幾伏下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞