(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
即將飛都柏林,任何建議歡迎留低
仆街,好似真係似維尼多啲
辱華真係人生必經階段
感覺依D價錢食肉都好易中伏
明明Google map同官網都寫五點半最尾一班,一去到纜車站,四點半嘅

好彩我四點到,仲上得切,但就要即刻落返嚟

踏上纜車,周圍全部起曬霧,乜都見唔到,但真係到越嚟越凍,即刻着多件衫先

我冇眼花,係雪呀!!
睇落去似碎冰多啲

興奮完之後再諗一諗,睇呢其實唔係真係落雪,睇我近一兩日嘅相,都見到呢到係咁落雨,其實應該係地下嘅積水凍成雪,而唔係天上落緊雪落嚟,冇雪花睇的

山上訊息極差,Google map都幾乎用唔到。

行行下,望住唔知通去邊到嘅前路,突然感受到危機意識,因為我太遲先上嚟,基本上成個山頭得返我一個,呢度周圍地下又非常跣,其實有少少危險

開始有啲驚如果miss咗等陣尾班車,滯留喺呢個山頭一晚真係死梗,決定再行前少少睇下前面有乜嘢,冇嘅話就回頭先啦,早啲返車站好似穩陣啲

應承自己行多一少陣,點知又比好奇心驅使,越行越前開始見到啲唔同嘅嘢,一個疑似觀景台嘅物體

可能因為呢個城市冇啲靚嘅建築物或者好好嘅城市規劃,高處望落去個城市景觀唔算特別好,但唔緊要,本身都鍾意去高處睇景,呢到勝在夠高,仍然係幾唔錯嘅一個地方

風景

自己一條友,呢啲地方跣親都無人知
都柏林好悶 監獄要早啲book
收到,但冇諗住去
依家好似同疫情有關,差唔多全部 museum都要book咗先
識唔識到女
享受完個靚景,可惜其實心裏面一直記掛住尾班車,企咗一陣,就急急腳準備回程,真係滯留喺度就大鑊了

行行下,又見到成地雪,終於有一種冰天雪地嘅感覺,行每一步都有腳印,感受到嗰種對鞋踩落咗啲嘢嘅感覺 但都係可惜實際上佢冇落雪啦

貪得意擺隻手喺長凳感受下,點知佢下面全部都係污泥 本來預計雙手會染上雪白色,結果黑色就有份 其實積雪真係唔係乜嘢乾淨嘅嘢,雖然我一早就知

係我成世人第一次見野生狐狸,睇睇下雪,突然有兩三隻嘢圍住我,我唔知佢係當我係敵人哋係食物,定係其實等緊我餵佢 其實係幾得意嘅,好想摸

繼續急急腳沖返去纜車站,我好驚訝竟然見到仲有一批人,啱啱喺纜車站咗出嚟,我好心提佢哋,三個字之後就尾班車喇喎,小心啲喎你哋,但佢真係好似唔驚喎,咁就真係祝佢好運了

可能係我太精神緊張,早咗好多就去到纜車站,咁冇嘢做就係纜車隔離個平台望風景,個服務員唔識英文溝通唔到,但好熱情咁指住纜車格離,叫我望下景啦,呢個景好正

我自己一個企咗喺度好耐,的確呢個景絕對唔差得過出面,慢慢挨住個欄桿又唔使揼雨,喺呢片迷霧之下,後面呢個城市有濛濃美,若影若現咁,再望住眼前呼出嘅霧氣,又開始咗思考人生mode,轉過頭來我後面已經全部都係人,包括頭先我好心提佢哋嗰班人,架纜車都準備開了

再見了,雪境
樓主真係好鍾意翻炒伏過既野
搭完纜車返到去山腳,經歷完落雨同雪山嘅洗禮!其實真係幾凍,全身有啲發冷 一出纜車站就見到隔離有間餐廳,環境睇落相當之唔錯,似中檔餐廳水平,唔講咁多直接入去食啲嘢,要保暖呀

羅馬尼亞呢度最大的好處就係,唔使睇餐牌都夠膽行入去

我咁凍嘅情況下,最佳選擇一定就係即刻嗌碗熱湯 繼續揀咗我最鍾意飲嘅蘑菇湯

可能因為同我好凍有關,湯真係非常之好飲非常足料啖啖都係蘑菇,面頭仲有我最鍾意嘅黑松露,而且仲會將黑松露放喺一塊餅嘅上面,令到黑松露唔會放到周圍都係,非常好 慢慢一啖一啖吞落肚,成個身開始溫暖返

呢種一冷一熱嘅感覺,就好似你喺屋企將冷氣開到最大,然後再搵張最厚嘅被嚟訓,享受著這個人慢慢變溫暖嘅感覺

飲住湯抖一陣之後,原來個天已經黑咗,影多一張呢間餐廳嘅名,有興趣就自己search下,入夜之後呢間舖嘅外觀睇落仲靚咗

下一站,嚟到黑敎堂,Brasov 最地標性嘅景點一,係因為一場大火燒黑咗佢嘅外牆,因此獲得呢個名號

又頭先飲湯hea得耐咗,結果搞到黑教堂差唔多閂門先入到去 有啲唔好意思搞到,我一個人阻住佢哋收工,但其中一個職員仲決定親自帶住我一對一遊覽,好似private tour咁樣你真係非常之好人呀

當年起呢座教堂嗰陣權力最大嘅人,佢哋嘅墳墓同雕像都放曬喺度

敎堂內部基本上就係咁,大火燒完之後教堂內部基本上冇咩淨,淨係得番外牆,所以內部經過大規模重修之後,好明顯係新淨靚咗好多

之後職員用咗好多時間,同我講圖二 正前方嗰啲壁畫,可惜我冇乜心情聽,真係對你唔住

下一站,嚟到黑敎堂,Brasov 最地標性嘅景點一,係因為一場大火燒黑咗佢嘅外牆,因此獲得呢個名號

之後職員用咗好多時間,同我講圖二 正前方嗰啲壁畫,可惜我冇乜心情聽,真係對你唔住

如果本身無信仰, 又對個歷史唔熟, 興趣又唔大, 佢講一大堆人名地名故事出黎, 真係會聽到瞓著.
真係呀,仲要成地雪水,一跣咗落山真係等執我屍
冇乜
呢一個係洗禮儀式用嘅杯,佢係極少數係大火後幸存嘅杯,令到佢更加珍貴,時至今日,好多想洗禮嘅當地人都係仍然用佢進行儀式

雖然佢好隆重咁樣圍住佢,令到個杯更添神聖感,但用一個更加有歷史嘅儀器,一個更貼近耶穌時代嘅物品,其實有冇啲乜嘢實際意義呢

呢度又係大火之後少數幸存落嚟嘅嘢,原本呢度先至係大火前嘅教堂真正嘅入口

佢中間呢個耶穌像嘅設計 祂嘅雙臂延伸到門嘅側邊,每一個行入去嘅人都會經過佢嘅雙臂下,象徵著舊時每一個入去嘅人,都會受到耶穌嘅擁抱同埋祝福,令我感受到當時的人,究竟將宗教當成幾強大同唯一嘅寄託,先至可以諗到啲咁嘅嘢出嚟

雖然我唔同意將宗教作為寄託,但係感受到呢個咁強大嘅信念,都係令人尊敬

又係大火之後少數幸存落嚟嘅嘢(應該真係全部了),兩個迷之雕像,比人燒燶咗之後認唔到
行得七七八八,同導賞員吹左陣水,原來佢喺韓國讀過幾年書,識韓文同埋都識少少普通話,所以都唔怪得佢英文都好好,係一個好國際化同好nice嘅人,喺羅馬尼亞嚟講絕對係人才,佢值得做比導賞員好好多嘅工作 可惜唔記得咗同我影張相,非常後悔

跟住佢問我鍾唔鍾意 Jackson wong,我load咗一陣,原來喺 chinaman,不了 但係講真,有一個新世代嘅香港藉藝人,可以畀羅馬尼亞人嗌得出名,都應該叫值得開心嘅

黑教堂配黑夜
又係時候覓食,今次係TripAdvisor搵咗一間唔太多人評分,但評分好高嘅餐廳,佢雖然都係喺舊城區中心,但係收埋喺一條巷仔裏面,揾咗幾次先搵到佢

餐廳名:Ograda

今次嗌咗個燒鴨胸,平時好似冇乜食過鴨胸嘅正式料理,今次一於就試下 賣相就滿分啦,個生熟程度都唔錯,唔係熟曬好難咬咁樣,又重鴨味,再加埋燒香咗嗰塊皮,同舊肉一齊放落口 但係,當食到第二舊嘅時候,就開始有啲單調,一大一大啖鴨肉有啲dry咁樣,但整體都唔錯嘅

特別之處係伴碟,你以為係薯蓉? 佢係蘋果蓉 好似冇食過啲咁嘅嘢,感覺極之奇怪,唔係話唔好食,但真係難以評價

隨便再影下周圍環境,成個環境都好靚

唔記得咗放大佢影,佢分男女廁所個標誌好得意
點解會揀羅馬尼亞
人地係畀你一啖鴨一啖蘋果蓉咁食
唔想下下去啲好多人去過嘅公廁地方 同埋想去下啲冇咁大路嘅前蘇聯衛星國
一齊食同分開食我都試過,真係好奇怪呀
只要佢有可取之處,我就會覺得純粹我唔好彩,揀得唔好
詭修女城堡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞