(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
補充返一啲唔知邊度講好嘅小細節

第一件: 去完嗰個貝利韋爾城堡,準備離開嗰陣,突然間有幾個華人樣走嚟問我係咪中國人

我話我係香港啦,佢哋都冇惡意嘅,仲問可唔可以一齊行

聽佢哋講返,頭先有條友想同佢哋唱錢,佢地一攞大紙出嚟換,就比條友就搶咗,追咗幾條街先攞得返

我自己就冇遇過啲乜嘢,但睇嚟即使嚟到呢度,都要小心啲治安

第二件:深刻體會到,palma部份車路係真係可以好窄

有次坐巴士返酒店嗰陣,去到一個大轉彎位,嗰條路有得兩條線之餘仲要好窄,親耳聽住我坐緊架巴士同對面線嘅巴士擦身而過,仲擦出咗啲毛骨悚然嘅聲音 仲以為會炒車,或者兩架巴士停低之後司機對鬧

坐隔離個阿叔見我咁震驚 但又語言不通 就伸咗個手指公畀我

睇嚟呢件咁痴線嘅線係好常見 以為香港都已經算迫

無聊嘢講完,palma mallorca之旅,完!
今日又係我最尾一日喺羅馬尼亞,最尾我都係live唔到 返西班牙後將會盡速出街

羅馬尼亞五日四夜之旅

前言 (9 up)

講起羅馬尼亞,我呢啲井底蛙其實真係冇乜了解,細個一直以為佢為羅馬嘅台灣譯名,某一日碌Google map先發現原來佢係另一個國家

去之前嘅我,基本上得幾個印象,第一就係最公廁嘅德古拉古堡啦,第二就係衛星國解體,羅馬尼亞1989 革命,第三就更加無聊,係呢個.....

布加勒斯特 bucuresti,羅馬尼亞首都,其實我一直覺得佢好似鋼煉嘅地圖,係咪排緊搞國土練成陣

又見面了,壞人航空,今次皇恩浩蕩,佢編咗窗口位比我,隔離位仲要冇人

即使近排開始常搭飛機,窗外嘅景仍然都係震撼到我,幾萬尺高上之上嘅景色,人類原來隨便交低幾百蚊就可以見到

有時我都興幸我仲保留返,細個第一次見到飛機景色既震撼,一望無際,望住最遠嗰個地平線,甚至開始可以想像到,地球原來真係可以喺一個球體,好神奇呀

大約飛到估計巴塞對出片海左右,海面有好多白色一粒粒嘅嘢,佢唔係窗外既塵,喺真係片佈整片海,有冇高手知道係咩嚟

開始埋頭做嘢,轉眼間就準備到埗了,比大家一張,夜晚嘅布加勒斯特

出發前搵唔到lei去換定,即係羅馬尼亞貨幣 (冇錯,Romania唔係歐元區),一路少少驚驚地,點知仲未出境,連行李輸送帶都未到嗰陣,就已經有找換店,雖然預咗比佢食匯率,但都唱少少傍身

一出到境,原來周街都係銀聯atm,真係唔駛驚撳唔到錢

機場入面竟然都有家樂福,一見到價錢真係好感動,呢隻雞脾5 lei左右, hkd to lei係1.8,即係隻雞脾 9 hkd左右 連香港都搵唔到咁嘅價錢呀

扮健康買咗支維他水,都係5 let左右,我係歐元區太耐,差啲唔記得咗應有嘅物價應該係點樣,呢度係咪天堂
之前睇台仔網誌,話物價同台灣差唔多,唔通竟然真係咁!
民宿屋主建議我call的士去,機場出市區10歐內

呢舊黃色野,就係幫你call的士用,操作好簡單,幾下就自動幫你call咗,印比你張飛會寫住車牌,然後一兩分鐘後就有架的士等你,非常好

到埗民宿,的士56 lei,佢收咗我60 lei之後就笑笑口講bye,借啲意唔找錢,dc9

但周圍夜闌人靜,費事同佢起爭拗,只好唔同佢計啦

行到所顯示既地址,出面已經有個咁型嘅logo,一行入去,眼前出現好似好氣派咁嘅大宅,唔通....我竟然住係到?!

咁就當然係我諗多咗啦,冷靜D照下鏡, 望下自己個樣,入口係隔離條巷仔裏邊呀

港紙大約300,行10-15分鐘到中心位,周圍環境都唔差,出面有個細公園仔景,廚具廁所等等都俱全,硬件係唔錯

但,房東本人比咗我一個唔太好既體驗

大家都知香港人冇乜用暖氣嘅習慣,所以我都唔係好清楚部暖氣機係邊,就wts房東問下,佢講得一舊舊,一時話左一時話右,問題係佢冇講面向咩方向嘅左右,咁點分呀

跟住,佢突然直接打比我,本來以為佢係諗住親自講清楚,仲諗住幾nice,點知佢開口第一句就係 「are you making fun of me ?」

我呆咗,唔識比反應,然後佢重覆咗幾次,我先講得出個no....字,我都係第一次住民宿比人屌,唉,個下即刻灰曬,禮貌咁問你間屋嘅設施點用,唔過份啫?

但其實,我電話背景聽到bb喊聲,我知道照顧bb係辛苦,但難聽講句,與我無關
到埗民宿安頓好(同比人屌完)之後,已經係夜晚10點左右,可惜我lunch都未食,依加即刻出去中心區覓食

我住嘅周圍應該係中產區,治安明明應該係ok,但總係有種不安感揮之不去。雖然平時9下9下,但一個人獨遊嗰時,成個感觀會敏銳咗,果然我冇預錯,第一晚就真係有事發生

是咁的,簡單講就係比乞衣跟蹤,好彩最後冇事,我都知未必有人想睇咁大段嘢
一離開中產住宅區,去到空無一人嘅大街,見有兩個途人係到大聲吹水,然後其中一個上車走咗。剩低一個,見到我之後就即刻跑過嚟,話咩can you speak english? I need help!之後就聽唔明了,好似背定稿咁,冇啲誠意 臨時演員都係演員,比啲感情好冇

咁都算,最嬲係佢明明同個有私家車既friend大大聲吹完水,跟住仲走嚟揾我乞錢,你個friend呢?你地吹水大聲到街尾都聽到,你當我耳殘定眼殘?呢下真係嬲

於是我就有啲嬲咁拒絕,然後直接轉身走啦,但好快發現,條友係到吊住我尾,唔通我激嬲咗佢?

連登仔本性出曬嚟,又要嬲又唔敢當面講,即使當面表達完情緒又會即刻淆底,當初霸氣蕩然無存

一邊扮影相,一邊偷望嗰條友,呢個情況下算影得幾唔錯啦

第一次,喺旅行期間手震住咁上Google search 「romina police number」(喺,我連國家名都串錯),但冷靜少少諗返,除咗機場,我一路上係冇見過警察同警車 跟住我好快就打消咗呢個念頭,唯有靠自己了

周圍真係一個途人都冇,大撚獲,影相之後第二招,踎低扮绑鞋帶,條友真係明顯放慢咗腳步,今次真係仆街了

呢個時候,我突發奇想,用咗一個有啲好笑嘅方法脱險
我踎低嗰陣,見到對面行人路泊咗一架共享嘅 scooter(滑版車),個牌子仲要我有用過,跟住我用自己身體遮住,扮無乜嘢,實際上開apps解鎖,然後9秒9衝過去開車,成功脱險 仲不忙回頭望咗佢一眼
一翻波折之後,成功抵達舊城區,雖然我唔消楚,但我諗呢到應該係最旺嘅中心區之一,但實際情況卻係有啲冷青,最大問題就係好侷促,冇一啲好開闊嘅空間

Google map啲營業時間又完全唔準,實際上全部店鋪閂曬,唉,搵啲嘢食都咁難

難得搵到一間有開,終於有嘢食了,雖然我唔想到步第一餐食意大利嘢,但唔理咁多了,依家肚餓!!

外賣自取返去食,回程我行咗另一條路返民宿,特登兜咗一大個圈 沿途又有兩個人問我攞錢,都係i need help連對白都一樣,其中一個仲揸住打開咗個飯盒,裡面裝住一啲白色漿糊狀嘅嘢,極度可疑

今次直接冇理佢行走,係work的

貓仔好彩有你治療一下我,可惜我冇咩可以比到你
乜羅馬尼亞咁唔友善嘅估唔到喎
東歐乞衣咁狼
萬事小心
東歐夜晚出街,尤其一個人真係要小心
其實之前都成日見你夜晚周圍走,覺得你好勇
最緊要人無事

你真係好大膽,獨遊都唔驚出夜街,有無練返幾招自衞術傍身?
樓主個外表應該幾易恰
依家入境洗唔洗驗野?
易唔易恰唔知
但係約到絲打 個樣肯定溝死女
去程唔駛,回程要,睇去邊到,煩到喊
倫敦都唔敢夜晚周圍走
你好似成日都遇到d咁嘅事[sosad
見過樓主真人 表示同意
好彩走得快
我平時都係鐘意自己夜晚行街,鐘意個感覺,習慣咗

多謝關心
之後會小心啲,如果再有啲不安嘅預感會即刻走,唔會再拖
人無事人無事

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞