(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
嚟到下一個景點,聖斯德望修道院 Convento de San Esteban

學生入場費好似只要3歐,我都略略知道呢度係Salamanca 一個好重要嘅地方,但當下心情已經暫時唔想行教堂,有種好心煩嘅感覺,唔鍾意不斷一早有目的咁去一個地方,唔鍾意同啲旅客迫埋一齊,所以咁就無謂迫自己,門口打張卡就算啦

繼續周圍逛下呢座城市,不斷跑景點始終唔係我style 自己一個嘅最大好處就係臨時改變決定都冇後果

我發覺我嘅崇日傾向都幾嚴重,喺街邊見到呢啲日本嘅文化符號,我竟然會跟住自豪我係日本人呀hi

另外 yoda 又意外地同壽司老師傅個形象幾夾喎有少少想買返件

樓主咁有錢做廢青半年
可能係西班牙賣屎忽我地唔知
之前係貝殼之間圖書館睇嘅嗰本書,提到Salamanca一樣知名嘅傳統食物,叫hornazo,仲要咁啱係要喺星期一食(我臨走嗰日就係星期一)

周圍行下嘅時候畀我撞到呢味菜,雖然4.5歐少貴,但都試下啦 間鋪門面都好似好勁咁樣

哇屌,你唔洗瞓?
Lm
今次記住帶鎖匙,唔好夜麻麻流浪街頭
多謝支持
想盡快打埋佢
今日仲要八點半堂
今日最後一日係巴塞,之後去德國佢 d tapas你問佢係有得揀,個次又嗌飯,又嗌蛋餅盛,計返條數一定平過街外其他野(唔計美資三巨頭m記,kfc同burger king,我覺得呢度出街食呢三家最平,大城市更加明顯,其他歐洲國家無咁誇
你本身對西文有興趣?
Lm
唔識西班牙文好難問佢有冇得轉呀
多謝你呀,咁耐以前都仲記得我 令我以前寫嘅遊記可以留番低一啲意義,有一種無形嘅意義

其實我諗過開新ac寫呢篇遊記算,始終驚自爆,但最尾用返呢個ac其實就係想睇下,搵唔搵得番以前有睇我遊記嘅人一齊吹下水

sorry呀我好似唔記得你,你係改咗名定係你當時冇乜留言?

呢啲7事就粉筆字抹咗佢 希望唔會再出事啦
多謝
我一直想學,但主要都係因為前途,想自己競爭力大啲,真係講興趣嘅話其實冇乜

我都知我咁樣唔掂,諗住遲啲開紙房子嚟睇下之後再研究下其他西班牙文化嘢,試下培育到興趣
lm支持
唔好意思搞到篇遊記斷下斷下咁樣琴晚又瞓著咗 未講曬全部

差唔多要離開了,我走咗去 Roman bridge of Salamanca 橋底食住hornazo,hea多一陣就係時候上車走,顧名思義,呢個橋就係羅馬人喺Salamanca留低最重要嘅遺產之一

件hornazo 一句講曬唔太好食,我之前上網睇hornazo嘅圖片,同威靈頓牛扒有幾分相似,搞到我有啲期待

結果放入口,咬幾啖就開始口乾,佢完全冇任何有肉汁嘅嘢,上下嗰兩塊餅又係乾曬嗰種,不了

喺條羅馬橋上睇落去,下面條河畔因為有好多雜草,所以其實唔算靚

只不過,只要取巧啲搵啱角度,其實都可以影到啲過得去嘅相 無數旅行blog就係咁樣呃人㗎,我就誠實啲,其實呢條河真係唔算靚

食完hornazo (其實食咗半個就頂唔順) ,準備搭車走,跟住就出事了 睇我寫嘅遊記,突然出事係家常便飯,你哋要有心理準備

我本來預約咗blablacar走 (如果唔知咩嚟,我之前解釋咗,可以去望下),但係去到約定地點,搵極都搵唔到個司機,我打畀佢,但佢英文太差又溝通唔到,我本身想叫佢whatsapp 我google map定位,但好死唔死咁啱撞正wts ig fb 全球大死機 豬克伯格!!!

跟住溝通唔到,佢勉強講咗幾句英文,大致上係話佢趕住開工,唔得閒等我,然後就開車走了

正常嘅巴士同長途火車嗰晚已經完咗,跟住我只好臨急臨忙睇下blablacar 有冇即時開嘅車,好彩俾我搵到一架車仲有位肯車埋我,如果唔係又要臨時book多晚酒店,甚至又瞓街

嗰陣真係好徬徨,但呢種徬徨嘅感覺,又只限於獨遊嘅時候先會體會到

終於上咗車,返到去了,沿途經過一啲好荒蕪嘅高速公路,望下個天竟然滿天星,個下全部煩惱都暫時消失咗,其實少少苦難有咩所謂呢

Salamanca 兩日一夜之旅,完!
多謝你
多謝你我會記住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞