(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
買咗船飛,10歐大元 經水路遊下brugge,係海平線嗰到睇周圍城市,好似周圍都會靚咗

排緊隊上船嗰陣,前面有隻狗衝過嚟畀我撚有冇人知呢隻係咩品種,香港好似少見啲

第一眼可能會覺得幾chill,但睇真啲,咁多人迫喺架船都幾慘,嗰種relax 嘅感受即刻減半
同意,其實都幾伏 
Brussels 出行小心伏位:
1-2年前坐歐洲廉價巴士,上落經過布魯塞爾北站/南站,都大把露宿者,驚訝嘅係聞得出成個北站有隊草味,又撞見人打交,原來個站係難民湧入Brussels 落腳熱點。如果在附近上落巴士都小心啲。
近grand place 布魯塞爾中央火車站就okay。
無人戴口罩
收到
多謝提點
冇眼睇
歐洲國家好似規定室外唔駛戴口罩
今日好攰,住個間hostel八點食早餐,十點就
迫我check out,對我太早了

而家精神好番啲,追返琴日進度先,程船除咗太迫之外都唔錯,差唔多四十分鐘左右,10 euro,跟住架船慢慢搖下搖下睇下風景,仲唔小心瞓著咗一陣

收到,但好多時即使你知道係伏,但都必須要去試一次 我再諗諗

雪糕同埋城堡會mark低佢 thx
嚟到一間叫house of waffle ,改一個咁嘅名,似乎有啲料,Google map評分又高

無意中捕捉到店員黑面樣 希望唔會加料

我揀咗最貴嗰個,跟香蕉同朱古力醬,5.5 euro

係真係幾好食!望住佢攞住一嚿搓好咗嘅麵粉入微波爐叮,然後再放入類似雞蛋仔嘅機,舊waffle真係正,但唔係好夾朱古力醬同埋香蕉,我覺得淨係配cream最好食
save water drink beer

保護水資源
響應下先 但係唔好飲的

將waffle 整到一條串燒咁樣,好似有伏,都係不了

好多次廁所都要收0.5 歐 但好彩,咁啱有人開門出嚟,唔使自己畀

第一次見到洗手盆有魚缸 望住啲魚仔洗手就會開心啲?
時間又差唔多,準備離開brugge 最尾再周圍影一影呢個咁靚嘅小鎮

最尾都係冇時間上呢個鐘樓,但唔緊要,總要帶啲遺憾,比自己一啲理由下次再出發

嚟到中央車站,下一站 gent 根特
下一站,根特

喺根特中央車站出嚟,轉頭望下呢個地方

轉輕鐵去hostel,講起我依家先知輕鐵嘅英文係tram,之前成日以為tram喺港島啲電車,輕鐵喺叫light trail 之類

等車途中周圍行下,見到有間中菜館,menu以當地物價嚟講都可以接受,招牌用繁體字

門口仲有一對石獅子,應該都洗咗幾大功夫搬過嚟,如果我有多啲時間留喺到,應該會試下呢間

開始掛住樓主了

收平啲再借啲意收多你錢
呢間hostel都算伏,雖然係hostel,但單獨私人房嘅設備應該要好少少掛 真係乜都冇咁滯,明明價錢都唔平

仲要出埋當年中學啲櫈

坐住喺呢張櫈做嘢,成個人都後生咗

試下brugge買嘅嗰盒朱古力,又中伏!咬開全部都係椰絲
我想食真朱古力呀

住宿同朱古力雙重中伏之下,咬住個taco落街散下心,冇錢啦呢舊超市減價taco就係我晚餐

早一晚嚟一個地方住,而唔係即日來回,最大意義,就係可以感受佢夜晚不一樣的氛圍

Hostel出面就有條河,遠處嘅就係伯爵城堡,夜晚睇完一次都有氣勢,決定了,第朝就入嚟行下

舊魚市場 ,顧名思義係以前賣魚嘅地方,夜晚嘅呢到會更加靚,少啲人之餘,夜晚嘅燈光又更加突顯樓宇嘅輪廓

揀咗幾張影得比較靚嘅出嚟,應該有啲係景點,有啲係普通街道,是但啦,總之都係靚又舒服

間hostel可唔可以開名
中菜個menu完全睇唔明
開始懷疑樓主食野品味問題
日日都中伏
又唔覺hostel中伏
住過好多hostel都係樓主個間房咁樣,佢唔係污糟就得

不過都要睇埋地點同幾錢
搞錯呀巴打
食朱古力唔做research 真係錢多咩

俾Brussels 3大 chocolatier 你, 建議唔好食D 禮盒或者拎朱古力扮條L個啲鋪呀,

排名:
1.Neuhaus, 發明« praline » 的, 必試各款櫃內praline, 係櫃入面呀!!! <---口味可以問佢櫃台姐姐邊款popular
2. Pierre Marcolini, <馬卡龍同cake幾靚, 但個人感覺比起Neuhaus 就感覺普通>
3. Godiva<---- 打卡算喇香港都有, 口喝飲杯野

參考:
http://blog.udn.com/gloomybear/108393939
https://kckl404lsl.pixnet.net/blog/post/33239593
Neuhaus潮聖之地:
Galeries Royales Saint-Hubert 聖休伯特拱廊街

無記左好似係20蚊hkd 一粒, 買3粒然後匿埋在拱廊街cafe 叫杯幾歐cappucino 慢慢嘆, 100蚊 整個生活質素就會提升左.
風景幾靚,
其實佢地D hostel 有獨立房求其訓到 都叫贏左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞