(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
窒息
palma 好似話有palma 好多party?
叫其他人戴自己唔戴
唔會, 感冒/咳個時, 戴住仲好瞓
ching返黎要隔離幾耐?諗緊報exchange
21,但你到時未必一定係
一路食飯一路同布魯塞爾巴打吹水,都幾多嘢講,由交通講到飲食旅遊溝女再講到學業前途,人起異地,同一個同聲同氣嘅人一齊食個飯真係好開心嘅一件事 巴打你咁social,比我更快融入到當地,犀利呀

同巴打一齊行咗一啲景點,有一隻奇怪嘅可疑兔仔,唔知係咪啱啱食完兔肉所以過嚟搵我

之後嚟到一個著名打卡熱點,成條都係賣朱古力嘅街,依家雖然夜晚閂曬,但因為咁所以更加靚,冇咁多人迫住,慢慢睇下每間舖頭玻璃窗內嘅朱古力,真係感受到每一粒朱古力嘅矜貴

相認合照紀念
轉眼間嚟到最尾一日布魯塞爾,其實我下晝就走,所以得返半日,呢一步真係行錯咗,雖然個個都話布魯塞爾好悶,但畀我嘅話至少可以留兩日

走馬看花嚟到主廣場,喺市政廳打張卡就算啦

市政廳嘅對面,有一個不知名嘅建築,我覺得幾靚呀,行緊一種黑暗哥德式風格之類,有機會都想了解下

行過見到有一間個門面好似好勁嘅waffle,又全黑咁有寫住咩1829,又忍唔住入去試下

佢主打兩種waffle,一種係布魯塞爾傳統式waffle,一種就係美式,咁一場嚟到梗係試傳統式啦,咁就放低咗5.7歐

老老實實,我就覺得只係一般,我而家先知原來平時食開嘅係美式waffle,而傳統嘅waffle原來係咁樣

佢咬落去空氣感太多,好似咩都冇咁樣,雖然係脆但冇咩實感,份量又唔算多,係冇topping嘅情況下都要5.7歐真係貴,建議大家唔使試啦

嚟到朱古力博物館,即管睇下咩情況

佢個audio guide真係幾掂,唔係好似平時咁樣輸入數字,只要將部機放落呢個感應器就會自動出聲,出色呀

其實我本身以為佢好似釀酒廠咁樣,直接show朱古力工場嘅內部製造流程畀我哋睇,但非常出乎我意料之外,佢竟然係由可可豆最早嘅歷史開始講,而且仲要係真係收藏咗一啲展品,變咗半個歷史博物館咁樣

原來追朔到最早,嗰個神秘嘅馬人已經開始玩緊可可豆

相信可可豆係由呢條羽蛇神賜予佢哋嘅

仲要一度變成貨幣,十粒可可豆就有一隻兔仔
自從大航海時代之後,歐洲航海家喺南美嗰度發現咗可可豆,並且正式將佢引進歐洲,即刻大受歡迎,變成上流貴族嘅玩意

你都知當時啲歐洲人興留啲八字鬚,所以當時的工匠特登整咗個咁嘅杯,畀啲人飲熱朱古力嗰陣,有個位可以托住啲鬚,唔會整污糟佢,真係好user-friendly 另外又整咗啲咩坐緊喺馬車上都唔會倒瀉嘅杯咁樣,幾有趣

另外,原來當時朱古力被當成一種興奮劑,如果係晚飯之後去請女士飲一杯熱朱古力,就代表 ,即係同現代邀請你嚟 Netflix and chill同一個道理咁

終於嚟到大家最期待嘅環節,嚟到朱古力博物館,唔包一啲朱古力都講唔過去啦係咪 有甜品師傅企喺度一邊講解一邊現場整,好正

有啲諗返起當年細個上家政堂

師父辛苦曬,雖然手作朱古力唔係第一次食,但親眼望住人,由冇都有,一步一步慢慢整去畀你食,仲要咁好笑容,有啲感動
行經傳說中嘅尿尿小童,唔知做咩邊個幫佢著咗件防暴衫 即刻冇曬心情

本身想踩住滑板車去歐盟總部嗰邊,但踩踩下蕩失路,結果唔夠時間去

但錯有錯著,快速逛咗一下布魯塞爾既街道同埋景點,其實我都幾鍾意呢種模式,最簡單快捷嘅方法去留低你對呢個城市嘅第一印象

時間已經差唔多,最後時間就返去琴晚嗰度買朱古力,首先梗係眾所周知嘅Godiva,但由於佢比較公廁,所以都係入去望下眼,參觀下就算,買咗盒頹嘢出嚟當留個紀念

好可惜,由於我太遲先打遊記,錯過咗壹鳩巴打嘅建議,呢一刻我仲係非常後悔 如果有任何旅遊建議不妨即刻同我講,我絕對會睇架

最尾喺聖休伯特拱廊街隨便搵咗間朱古力店,唔算多人,個門面睇落好靚嘅一間,叫 Mary
( 唔記得影鋪頭外觀,google 補圖)

好似好好食咁
最尾揀咗八粒,四粒喺根據店員推介,四粒係根據個人嘅口味,我鍾意黑朱古力或者溝酒,去揀出嚟

樓主又係蠢咗,我天真到以為就咁用個袋裝住,同埋用但靚包裝盒裝住,價錢都只會貴少少,例如加一歐去買個盒咁樣

結果,明明單買一粒應該只係1.5至2歐,但用盒裝,一盒4粒就要12.5歐.... 真係估唔到個盒可以去到佔咗接近一半嘅價錢 有四粒本身諗住送畀人,加個盒都算啦,但另外四粒本身諗住依家食,畀個靚包裝我袋住都意義不大

但講真,個包裝係真係精緻嘅,都有種上個世紀嘅復古風,感覺係真係還完到當時嘅包裝盒

本身諗住即刻開嚟食,但依家我唔忍心拆開個包裝盒,所以就帶返西班牙,有興致再開嚟食啦

再見了比利時,有緣再會 整體而言呢個地方畀我嘅感覺都唔錯,部分食物同埋城市景色都唔錯,有大城市又有小鎮任君選擇,三個地方之中我應該會最鍾意brugge,唔好問我點解,係講感覺

同埋呢度啲人英文真係幾好,差唔多係我去過嘅歐洲國家之中英文最好一個,講緊普通超市職員英文都好過我同店員同埋當地人溝通會輕鬆咗好多,好似同當地產生嘅連結大咗,呢個亦都係我鍾意嘅原因之一

飛機準備緊起飛嗰陣,喺飛機座位嗰度,開番個包喺朱古力博物館師父親手整嘅朱古力,一粒一粒慢慢食,幾日嘅回憶好似碎片咁樣出咗嚟,好多普通嘅一點一滴同埋日常瑣碎事,諗返起同waffle店員吹幾句水,諗起布魯日抬頭見到星空同運河相互輝映,諗起聖尼閣老教堂裏面神聖的音樂。

但偏偏就係佢哋,構成咗獨一無二嘅旅遊經歷,咁樣收尾好似都唔錯

每次旅行總要帶啲遺憾,巴打推介嘅朱古力店,仲有歐盟、歐洲議會總部,有生之年再會

比利時四日三夜之旅,完!

palma mallorca 帕爾馬之旅正式開始

(其實今日已經係day two ,但因為比利時拖住未寫完,所以未有得開始住,我盡量追番進度)

唉又係你 壞人航空,今次早有準備,好彩成功咗避免罰行李錢

以一個外島嚟講,真係非常之長,由落機到去搭巴士,我行咗可能有半個鐘
push
任何人對palma 有任何建議歡迎提出
你就好 有得瘋狂去旅行
ok la,但其實嚟到都係要做嘢
嚟到palma市中心,周圍唔多街燈,略顯冷清,呢個就係小島嘅真實樣貌周圍逛下有咩食嘅時候,行行下去咗一個燈火通明嘅行人專用區,兩旁都係一啲食肆,我肚餓得滯冇影到街境相

可能始終喺度假島,物價都唔算平,好多間都唔捨得入去,呢個時候又見到有間日本菜,嘩痴線,晚市任食包一杯野飲,11.8歐

雖然到埗第一晚食日本菜有啲怪怪哋,但價錢咁吸引,冇得唔去啦
周末貴2歐...個前菜, 有春卷, 小籠包
留名睇樓主食伏壽司
其實我都想問
好似唔駛讀咁勁去旅行
今日已經day 3,盡快補番
其實我day 2已經三四點先出門口,因為要打埋篇文先可以出去,有時我冇提啫(雖然結果今次未打完就出咗)
網上搵到佢個完整menu,有興趣可以自己去望下,鬼佬式壽司 有個好痴線嘅地方係,佢大部分壽司都要最少嗌八件,想食多幾款都唔得

始終壽司嘅處理方法有分別,我哋食落去會覺得怪怪哋,但係都可以接受嘅,啲魚都唔算唔新鮮,基本上爭鮮水平都係有嘅

最近鏡頭粉紅色嗰嚿就係三文魚他他,但係就唔好畀佢呃咗,其實佢得面頭幾粒三文魚碎,粉紅色嗰啲係飯嚟唔知點樣整咗做粉紅色

第二張圖係燒三文魚壽司,我嘅最愛,雖然面頭搽咗啲甜甜地嘅醬,但食落都還好,可能因為我太耐冇食過,已經自動加咗分

第三張圖,好耐冇見過嘅筷子

好撚掛住呀 呢個價位嘅麵豉湯應該都係就咁沖粉,所以全世界差唔多味,好感動呀 我是日本人呀hi

encore 咗一次燒三文魚,普普通通啦,但都夠解思念日本之情

其實仲嗌咗小籠包餃子嗰啲,但嗰啲實在太伏,就冇影出嚟啦

真係11.8就走得,冇其他收費,其實都真係幾唔錯
jajaja
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞