(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
gogogo
毒撚格 識唔到啦 始終都仲唔係好慣同一大堆歐美人相處 兩年前第一次去歐洲旅行嗰陣甚至會覺得緊張 而家雖然冇 但可能英文唔好同埋文化圈唔同 有時會覺得有啲唔自在

西班牙妹就冇 但其他國家嘅都識到幾個嘅
對唔住巴打 我地之前傾過計?可能係我記性唔好sorry
睇住live當一齊去緊
食完個包入到去貝殼之家,其實真係冇咩睇,一眼睇曬就係得咁多

呢度依家改裝咗做圖書館,咁就順便入下圖書館見識下,其實都好細下,冇咩藏書可言,圖書館就費事影相啦

行入少少,見到有個自修室,隔離書架又咁啱到一本用英文講Salamanca嘅書,即管就hea住hea住坐喺自修室睇咗半個鐘,對呢度嘅了解多咗少許
應該porto,我真係非常鍾意呢個城市
+1
porto世一
記得代我食多啲葡撻
行朝聖之路未
唔會啦 書都要讀嘅 唔會抽到咁多時間去行
可能真係將來再有機會 會特登過嚟行幾個月
見到啲相好懷念當年exchange
樓主要好好enjoy
打多左「繼續」兩個字
play hard work hard 吧
之前網上睇有篇遊記,推薦一套喺主廣場隔離嘅一間bar,叫bambú,話嗰度啲酒同埋串燒好好食

https://emilypost.pixnet.net/blog/post/334774619
(落返credit比人先)

我見條友所講嘅 Pinchos Morunos 就係4.5歐 個樣又唔錯 咁就冇諗咁多 直接入去坐低

首先梗係一杯Sangria again,整得幾正

Pinchos Morunos 傳統西班牙菜之一 源自於摩爾人嘅烤肉串 摩爾人即係指嗰啲走咗去佔領西班牙同葡萄牙好耐嘅一班阿拉伯人 所以都好明顯見到有阿拉伯肉串嘅影子

我之前睇嗰篇遊記 以為會有幾串咁樣 我真係想得太美好
但一擺落口,唔係講笑,真係勁正 明明啲肉咁厚,但完全唔會韌,好有肉味又好有咬口,唔使點用力就咬到,外表又燒得非常之香口

加咗價,依家要4.8歐一串,雖然係幾貴,但都真係值得,好好食 轉變下自己心態 當自己去咗啲日式居酒屋,咁呢個價位一串串燒都勉強接受到嘅

值得離開西班牙之前最少行一次, 尤其是做野之後, 更加難抽到咁長時間去行.
巴打已經行過?

連登有人開過post
畢業之後, 一係grad個時, 一係裸辭轉工, 唔係都幾難拎超過一個月假
行條路基本上唔洗用腦又唔使點plan(除咗暑假, 太多歐洲人去, 周圍都full), 每日就跟住條路行, 同d差唔多速度嘅人嘻嘻哈哈吹下水, 有時做下on9野又一日.
條路消費都幾平, 17年個時法國之路, 一般黎講住albergue 5~10歐, 喺bar食一餐10歐左右, 自己去超市買野煮一餐5歐內, 有時成班人一齊煮都幾開心. 早餐一般要8am後, 喺bar食個餅+coffee都係3.5歐, 又或者前一晚食淨嘅野.
其他冷門d嘅路消費會高d.
咁係好事定係壞事
當年你去邊度呀
一定會!
西班牙個邊天氣如何,聽日飛巴塞
唔錯呀
個邊好凍咩,我阿媽係都要我帶件羽絨過去
我諗未必嘅
但我依加唔係巴塞嗰邊,唔可以肯定答你
雖然呢間嘢質素幾好,但係都真係幾貴,通常啲酒都冇標價,都係搏一鋪咁樣嗌,呢間sangria 要 5 歐係貴咗啲,但杯嘢係唔錯 算啦

放低一張10蚊紙,得返一粒銀仔

食完嘢周圍hea下先 廢事一個接一個景點咁去,慢無目的hea下睇下個城市都唔錯,呢到真係好靚

經過見到大學生等緊入去上堂 頭先都提過,呢度嘅大學係出名嘅,所以周圍都唔少大學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞