(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
173 Like 6 Dislike
Lm
知唔知佢承唔承認香港打既疫苗?
好掛住西班牙呀
搞到我好想認真學西文
多謝支持
biotech 冇問題,講清楚佢即係輝瑞就ok
可以順過便落去里斯本
都有唔少香港人
所以巴打你喺里斯本住緊?
可惜時間未必夠,里斯本就未必了,其實我兩年前已經去過一次lisbon 同porto,葡萄牙真係幾正
巴打睇唔睇波
會唔會去睇巴塞點折墜
多謝
imax巴好耐冇見
我唔睇波 但都想試下入球場感受下個氣氛
推吓
學咗年幾西班牙文都派唔上用場
喺舊城區附近慢慢行多一轉之後,再次去返行景點,今次嚟到

新藝術運動與裝飾藝術博物館(Museo de Art Nouveau y Art Déco)

呢間就係我琴晚行過見到嘅藝術館,再po多次出嚟先

但唔好睇佢咁樣,呢個反而係後門,而佢正門其實非常之低調,我一開始甚至唔係好確定係咪同一個地方

「Stone, iron and glass make an extraordinary sum of modernism, classicism and Belgian Art Nouveau influence.」

我之前係貝殼之家睇過本書,佢咁樣形容呢個藝術館,我原句覆述出嚟,本人才學疏淺,copy and paste出嚟算,就唔分析下啦
好順手用咗不推文
推多次
我知 我就係喺連登見到個post先第一次知呢件事 同埋產生咗興趣

咁所以巴打你都行過?勁呀!!
十幾年前睇過港台有個節目叫做藝行四方
講畢爾包個古根漢美術館同埋金澤既21世紀美術館
當然見到覺得將來一定要去睇
結果金澤果個去左
但畢爾包都唔知幾時去得到

between,西班牙武漢之後仲多唔多賊
(下2張為google 圖片) 呢個藝術館嘅彩繪玻璃真係好靚,就算只係入去望住個彩繪玻璃天花板已經值回票價,非常可惜入面唔畀影相,所以google出嚟畀大家睇下

入場費:
正常5歐
學生3歐

唯一可以影相嘅地方就係裏面嘅咖啡廳,喺呢個地方飲住杯嘢hea下真係人生一大樂事

臨走前係紀念品店 買咗個彩繪玻璃圖案嘅鐵盒,裏面係薄荷糖,都算幾靚嘅,值得收藏
多謝支持
語言學定冇壞 到時可能突然派上用場
唔清楚呀 武肺前我只係嚟過西班牙半日咁大把

依家西班牙比我感覺其實都幾安全嘅 未試過畀人偷嘢 亦都冇覺得有人想偷我嘢 但唔止一個當地人提過我要小心賊仔 所以都難講 唯有自己小心啲
行過,而且行得太快,有d唔過癮
本黎今年會再去北方之路+原始之路…但疫情
就咁睇你d相,嗰邊都多人戴口罩…比我想像中多…
好勁
一日幾十公里咁,我應該要好好操下體能先可以去
勉強啦
呢度規矩係室內要戴口罩 室外唔使 所以其實平時都多人帶 但會成日搵機會除低佢
買張機票就可以出發, 唔使諗咁多. 最難就係第一步.
想問下巴打你著咩鞋去行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞