(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
我見台灣都好流行,但香港人好似比較守舊冇乜人食
餵狗
有睇過好似係關你動作問題, 你個動作錯左令到用ELBOW位發力而唔係三頭先發力, 長期以下就會咁
想健身. 唔知點入手.係10年前上過康文署嗰個健身班.
食嘢又試過控制, 跑步又試過, 鳩做GYM 又試過...都係減唔到肥. 操唔到.
應該點入手?
住大西北. 有冇乜嘢GYM ROOM, 泰拳....之類好介紹?
咁重訓完仲要做>3mins cardio??
我每次做BSS都做到好似cardio咁
試多啲手既角度
我用啞鈴做會有少少
所以都盡量用cable做 之後就無事
求問,如果係飲食方面,要分高碳,中碳同低碳

當腳咁計,我係應該操腳當日食高碳定係前1日食去儲糖原?
恕我直言啲,carbs cycle 係對advanced 先有顯著效果。如果你要上黎問當日食定前一日食嘅,我唔太建議你行嘅。不過一般黎講high volume 就high carb day
唔該巴打,所以如果新手就咁注重個熱量赤字就可以?做咗兩年都係鳩下鳩下未係飲食努力過,所以想改變下
解釋返點解我會話對advance 先有效,因為成個concept係manipulate緊個energy system,但novice/ intermediate 多數都唔係energy system 做bottleneck
新手嘅話睇tdee同macro 就ok ,唔洗咁快carb cycle
香港Sbd 幾時做優惠,想買條belt

台灣日本嘅sbd成日有優惠又有得試用
明白曬 咁我都係focus 番係個tdee 先唔該
無方法架啦,食都控制過都減唔到肥!死心啦!
唔需要有system咁行cycle,當你行bro split ,操腳前食多啲飯;操手食少啲基本野啦
買咗但未用過,但都係ipf approved 唔係應該唔差咩
咁如果做smith個類機會唔會好啲,感覺上smith發力仲易過DB
坐姿推胸都有佢好處嘅但係條軌道有旋轉就可免則免
條片講緊痛係因為角度問題
即係最好用可以調教角度嘅bench
上胸bar張凳因為fix咗 而且角度太高
所以先會痛
唔好灰心 一定有方法 只係未搵到
地點幫唔到你 介唔介意講多少少資料
例如身高體重體脂之類 同埋飲食習慣
等我哋可以俾啲意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞