(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
留意下會唔會arch左back
留意下先,暫時諗好似無,上身感覺都實
實唔代表冇round back 唔同arch back
我自己會選2 , 或者upper lower push pull leg
但係最緊要自己鐘意 有心機操同冇心機操差好遠
係係
Arch back = 條腰向咗前呀可?Meaning my core may be weak???
佢係個post入面講啲野全部都癲癲地咁又話咩squat膝頭唔可以過腳尖,咩都唔識同我就唔信佢半年拉到3餅我之前跟tyler man上左一個月堂練左半年先拉到3餅半,佢地鳩練半年都拉到3餅?我仲要本身uteam泳隊,你聽佢鳩噏啦
好的 咁我排下d動作 睇下upper個3日點分
我自己係上身弱過下身 所以想追返 如果3日upper 係咪應該一日胸為主加少少膊 一日背加少少胸 一日膊加少少背 二三頭就隔日砌
我盡量講簡單啲:
Round back =冇back stability ,大機會lean forward 同過度用腰力
Lean forward 就會bar position前過mid foot
Overarching 反而係bar position 會後過mid foot,變相有向後跌嘅感覺
其實睇你做咩動作同個日期係點排
如果你係upper lower upper lower upper 休息 休息
我會upper(胸做重,背膊輕) lower upper(背做重) lower upper(膊做重)
因為我自己覺得個背回得比較快, 而我玩開D動作唔易fatigue
可以夾係D最INTENSE既位 同埋背唔太影響胸同膊
而胸既動作最易fatigue , 又會影響膊, 所以要分開2日少少
唔該巴打
我應該會排upper lower 休息upper lower upper休息
巴打你係咪會背個日加埋二頭 膊個日加埋三頭去做
arch左者係core都鬆左啦
重心位拎得唔好
你打側拍一條片,你支bar path可能係飛走晒
都係睇你選咩動作
我上面打少左, 其實3日upper 每次都操晒胸背膊, 只係每次重點放邊個位
至於手臂, 視乎你回唔回復得切, 同有冇時間, 當然你回得切就最好3日都做晒二三頭
回唔切咪斬件分開做
好 等我試下先 唔該曬
一律稱為pussy squat
唔知幾時開始啲女 fitness kol 做squat 全部都係咁樣做
由香港開始有GYM出現就已經係咁做
果時有本大陸雜誌叫科學與健身
成撚日講撚埋D bro science, 同埋講D健美名星既program,
成日見D GYM友都拎住本野黎操,
我仲記得好多
主張bro split, 推胸要飛起手肘, 每次操胸都要推上中下再飛上中下
飛鳥係用黎飛靚個胸型
二頭D variation仲多過ryan humiston
問多少少.想問吓師兄你哋買aroo係咪就咁填香港地址寄嚟?我嗰fd話寄唔到嚟香港
見到啲台灣人話 evolete都好,但係偏貴
aroo防臭得唔得,會唔會洗幾次之後一出汗就臭?
啲軌跡下旋嘅推胸機 , 新手果時以為坐得高啲可以當推下胸點知奶野
請問bar squat 同dumbbell squat 個差別係咪好大?
假設兩者都玩相同重量同下數
增肌同安全性嚟講係咪都係玩bar贏晒?
跟Tyler man
第一 dumbbell好難玩重 唔係間間gym都有70kg以上
你玩玩下就唔夠
第二 你隻腳會頂住啞鈴上落 除非你習慣narrow stand
第三 rom唔夠 啞鈴掂地冇得再落

假設係康文署巴打 直接換做弓步cp 值可能仲高?
我唔知康文咩環境
如果你個場冇barbell, 試下做bulgarian split squat
或者用機, 尤其是hack squat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞