(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
健身新手想買奶粉
想增肌減脂
有冇介紹可以係邊度買或者買邊隻
好撚難飲呀師兄唔飲慣9成放棄
有冇d岩新手上路既 各位大佬
我呢排盡可惜都一星期操六日
想認真操
新手唔建議咁chur

首先 肌肉要時間恢復 你個身適應唔到一星期六日你操都冇用

第二 健身係要養成集慣 你一開始太辛苦 你個CNS可能會頂唔順 就算有力你都驚左去操
今日leg day但仲未想去操諗起都覺得痛
點解咁多人鐘意操腳
因為腳先最重要對腳大力同好多運動既performance都有關係, 其次係背
最撚冇用係二頭同胸
想問師兄們
gym room 深蹲果d 墊腳斜板
可以邊度問
操腳正
操腳真係最痛苦 完全唔享受
有時真係想轉玩街健操少好多腳個part 做下body weight squats算
Skip leg day 丫拿

除衫好撚柒
其實佢算唔算attention seeker...我見佢成日走去同D bodybuild R水吹同影相

就咁睇,唔知點解覺得佢有啲煩。

I know
師兄咁請問點排好?
聽講一星期練兩次全身係最好
即係pplppl 咁點都要六日
己經bro spilt咁操
有時一星期2轉手 大重量 同多下數都有
如果一星期三操仲要行ppl
會唔會唔夠訓練量
唔鐘意PPL就行upper lower upper lower啦, 好多方法, 其實新手行PPL都冇問題, 咩都試下先 試岩左就堅持落去先係重點
師兄我有諗過
但係upper有胸膊背手
請問要點樣排先夠training volume?
睇你自己每日有幾多時間啦
上youtube好多upper lower既示範
我自己偏向極簡主義
上半身淨係做 military press, bench press, pendlay row, weighted pull up
淨係做呢幾舊野 唔撚做iso, 二三頭直情唔練
facepull同lateral raise日日屋企訓覺前做
1. 有冇人用過Lose It! track calories intake?
我第一款就用佢, 唔知轉唔轉用大家講既myfitnesspal 好

2. 以leg training嚟講, 諗住屋企可以偷雞做下wall squat or squat
邊款好啲?
2 冇款好 冇負重=嘥氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞