(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
我會
我為左朝早做gym放棄左168
以前返u試過上9點堂直落做尖
雖然都叫靠意志力做晒program嘅嘢 但做到一半都暈暈地
之後都係決定買包奶食個包打定底先去做
空肚先正 食完嘢頂住 做重啲好易嘔
想問deadlift squat barbell row下背會痠痛
已經lock實左core同冇龜背
但都會有小小痠痛係點解?
用腰帶之後就冇事
咁我應該繼續用腰帶定搞下個下背先?
腰帶
做overhead dumbbell tricep extension嘅時候,手肘會痛同好唔順。有咩方法可以改善呢個情況?Thanks
肌肉太緊,拉多啲背
tendon唔慣受壓
1. 熱身 , 低重量做2組先
2. 慢慢增加ROM, 唔好第一野就由摺晒隻手, elbow angle少過90度果陣條tendon好食力, 都係熱身果陣解決
3. 做慢 唔好CHOK
學bracing 唔識brace 腰帶都幫你唔到
有冇師兄青衣anytime操嘢?
你救咗我elbow
新手做2日抖1日都得啦

每次1.5hrs 乜都夠啦
你係咪拍拖拍到痴撚咗線啊?
成隻怨婦咁 男人老狗好心就咪撚咁核突啦
你個5毛就收收皮啦屌你老母死閪種
做乜撚嘢gym啊 你依隻人獸交副產品
健身post 真係好多白卡佬
早幾個post 又有師兄躁狂症
真係想知果班人現實生活係點樣
收皮啦5毛死閪種
前兩日leg day做sumo deadlift谷唔實core整到條腰(一下刺痛咁)
而家腰骨正中間向前向後彎會有小小淵痛,可以做咩舒緩下?
我剩係知道嚟緊都要戴住條belt操
現實應該好抑壓
細個比人笑開 冇自信冇自尊
而家練大隻少少就自卑形成自大
係要同人比較 乜都鬥一餐
心智未成熟 冇自我價值
外又唔強 內又弱智
我覺得唔好操 睇醫生先
再惡化落去 啲手尾有排你搞

好返之後 做輕啲
練好bracing先
technique 唔係為咗舉重啲
而係為咗舉重時減少受傷
屌你老母班友都白尻痴
起黎唔比掟起舉重台把撚呀?

唔比掟點玩O lift?
真係驚震到樓下就比幾千買對舉重墊啦仆街
打開門做生意幾千銀都無就吔蕉啦

外國就算commercial gym,有舉重台就任掟唔嬲
唔好話我話 呢班人我相信係操得果幾年野,睇多幾篇article 就當自己天下無敵咁 5餅都未蹲到
會ah
直接叫佢收皮,platform 上唔比掉bar,一係直貼個告示出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞