(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
琴晚都忍唔住貨左金
其實fat content 嘅食物是咪一定高卡
感覺好佔熱量空間
2 3頭 練到咁上下size就唔識大
你地會再用咩方法令對手更進步
行野
Drop set , superset?
唔派膠了 轉行strength phrase (1-2months)之後再推高volume
1g Fat=9 kcal
你話呢?
個人認為效果唔大,基本上細肌肉好難行到drop set

尋日埋數,淨係早午餐嘅protein同carbs都食走左1000卡
晚餐預都係500,已經冇位比fat
當100g nuts有47g fat 625kcal
但calculator 出fat required 70g
我都係睇其他YouTuber咁介紹
再唔係就換動作?
換動作係ok嘅,但其實二三頭有效嘅動作唔多,bicep curl/ hammer curl/overhead extension/ skullcrusher / push down呢啲囉。至於果啲咩concentration curl 就算啦
1500卡有630卡來自油脂係咪行緊高脂飲食?
可以選擇下 三文魚 雞扒/雞髀肉
牛油果
Nut 由其花生 冇想像咁好
我就咁睇數字姐
早、午、晚總量:600g烤雞胸、600g 焗薯
~1500kcal
P 150-200g
Carbs 150~180g
Fat <50g

要食足fat就會爆
做完weight trainning 第二相關部份肌肉痛, 第三日幾乎唔痛但仲有少少
應唔應該resume weight trainning 定係等佢完全好返先?
每部分最少48小時
有啲地方唔痛都建議48?
48其實隔日就已經係
細肌肉嘅話24可能得
同埋都要睇你個session對某部位嘅volume係幾多
例如你係操full body嘅話
可能今日淨係推左3set胸
聽日可以再做胸
因為SRA cycle除左睇部位、性別、年質、重量之外亦會睇volume
你前一個session嘅volume 亦即係stimulus低嘅話
Recovery 同adaptation 嘅時間都相對短d
所以冇話定死48/72/24小時
💉💉💉
Push
我間gym啲trainee sell我,話可以做一次免費inbody,最長要60min,我想check下所以join咗。

但我淨係想要份report同佢啲講解。到時點應對pt啲hard sell好?

我啱啱join gym嗰陣比人sell咗堂,個pt勁大隻又勁多理由sell,有陰影。。
thank you
其實係咪最好每次做完weight training 都要痛? I mean 第二日唔痛係咪即係建議下次應該加重workload / RM
如果完全唔痛適應咗係咪即係衹可以maintain 目前個muscle mass?
平時推胸拉背要重 要進步都要抽多日出黎玩
check一次 3分鐘唔洗
sell足你57分鐘
瘋狂sayno 話無錢ok
乜野點應對者
企硬唔買囉,你自己又要貪小便宜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞