(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
247啲打手有冇咁成功
而家連朝早去操都多人到好似禮拜六日下晝咁
真係多人到行步路都要打側身
感謝ching,今日用呢個姿勢low bar可以蹲得很自然了。

但近排練腳唔知點解覺得心肺好chur,好似做完hiit咁,行去坐低唞都差啲暈係半路。同我exam操少咗個零禮拜有冇關係,點解心肺跌得咁快,定同我減脂食少咗野有關?
書:rebuilding milo
bigger leaner stronger
youtube: renaissance periodization (佢自己個網都有free article睇)
伸手黨仆街啦你
如果而家訓練方法唔夠,你試下drop set或者super set

蓋伊有try過pro同普通磅,係有誤差,但用嚟參考都ok
其實少少凹手腕係正常
帶返wrist wrap保護返就ok
反而好似圖中嘅grip法我都有試過
但對elbow壓力會大左
而我之前都係因為咁令到有bicep tendonitis
呢個grip反而冇咁自然
但我lowbar一向建議thumbs over the bar
除非你mobility特別高
https://youtu.be/zIg-I-1EPpk
係 所以我話誇張少少就係好似圖中咁
都岩嘅 唔洗揸實
盡量cue elbow向下同內
會令你個背有好穩定嘅base
https://youtu.be/hCuDNYbKvPM
雖然係大陸YouTuber
但應該係講緊你嗰個問題?
247個場咁細 打側身就不嬲
而家連朝早都樣樣嘢長期有人 或者幾條友霸個squat rack勁耐
想上下數嘅話可以試吓drop set (10,9,8,7...),抖少啲(<2mins)
勸你唔好買,直上SBD,唔好浪費錢
呢條友而家啲片全部都係標題黨
啲支那兒化音聽到人燥底
佢都ok
佢個高frd先惡頂
老實講佢哩條片都有科學根據嘅
有無師兄可以教點樣做到maintain neutral spine?
新手做barbell 動作, RDL 同埋 deadlift, 條spine都好易走樣

同埋自己有骨盆前傾 寫字樓坐得多
Sbd係做三項先好用姐 我又唔係用快扣個隻 想買前窄後闊個隻皮腰帶 有冇牌子推介
健美用開果隻腰帶是但啦 款款都差唔多
健美就真係如掙扎大師咁講是但啦
另外strength shop啲wrist wrap好垃圾,我買咗兩條,基本冇用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞