(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
睇你重量 如果高%係呢個感覺 咁都可以接受
但如果拉緊50% 1rm下背都酸就明顯有問題
are u sure 少少drug 加成?
Natural unsalted Almonds / cashew, 總知乜柒都無加就啱㗎啦 記得磅住嚟食 有時一食停唔到口
Pixel巴
之前問過你skinny fat要點食 你話TDEE - 100~200
我呢個禮拜食2300 但我重咗差唔多2KG 體脂高咗成1%
咁係咪應該要再食少啲 如果食2000嘅話 個比例應該點食? 40/40/20?
THX
我估佢off session 真係得少少drug,比身體休息下
拍leg day片個幾個星期,加返幾種口服加強影片效果

佢on session就另一種玩法

利申都係估
有冇圖 同埋幾錢左右
就咁上網搵出一堆雜牌nuts
平時6ml 變3ml 咪叫抖緊
冇架喎 bicep curl呢啲野隨緣唔係你話想上力就上到
係咪日日都係朝早痾完屎磅之後攞一個禮拜嘅average?
體脂磅唔準 誤差好大唔好信
你有幾肯定自己計嘅卡路里計得啱?有冇磅野食?貼個myfitnesspal嚟睇下
我覺得你真係用啲時間做下row嚟厚背好過
我自己都係中意做barbell row/ db row
佢呢個磅數、肉量再加行野拉260,我唔覺得佢好勁
所以唔係話deadlift冇用 但在我而言 deadlift實在太嘥力 操背我唔會揀佢
Reebok nano x真係好舒服好穩陣
Dl真係唔係一個back exercise 你覺得做dl會練到邊舊背肌既full rom?
Deadlift 操背冇乜意思 揀compound都揀引體啦
其實大家power lifter都知唔會話背肌好大mass 反而係天生背厚拱背有優勢
首先 mr O都唔勁

第二 佢問緊deadlift對bodybuilding好似冇咩用 我只係講雖然好似唔係好針對性 但cbum拉到6餅 證明係有拉開 同有用先會拉
有乜所謂 有錢買貴野 無錢買平嘢 都係同一樣嘅嘢
佢成1米85off session 先得果100kg體重。天生基因又勁,抖緊咪最多一星期250mg test 、少少hgh間中再隊1個月口服拍片做下kol、影下宣傳相

支那個鹿晨輝,1米88高 ,off session起碼過130 kg佢抖緊個量就一定高過cbum 好多
想參考一下邊隻牌子抵食嘛
佢Mr O勁唔代表佢舉野勁specificity都差得有啲遠

至於deadlift對bodybuilding有冇用,一定有用,但係訓練都要講cost effectiveness嘅,佢增肌效果差都係事實,因為佢stimulus to fatigue ratio低。咁正常人去增肌真係唔洗玩deadlift,RDL仲有用啦

咁點解cost effectiveness 咁低 cbum都做?因為佢有行野同埋佢係full time bodybuilder,唔洗考慮cost effectiveness又多時間
係 我同意 所以上面位清唔好再諗deadlift點解用唔到背了 唔係咁用的
岩呀
肌肥大 Deadlift 性價比好低
又容易受傷
受傷就還好,主要係時間
Bodybuilding 講嘅係mind muscle connection,deadlift 五組連specific warm up都半個鐘至九個字,好難集中咁完成剩低嘅動作
你當chum 拉緊2倍body weight deadlift就夠唔好比6餅呃鳩左始終有藥物加成

2倍body weight deadlift 新手冇舊傷認真玩,半年就一定做到(做唔到證明你太撚多脂肪,請認真減脂)

再重d嘅deadlift,除左真係練力玩力量比賽或者用黎拍片威威,唔係就冇需要玩到咁重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞