(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
冇mobility 還冇mobility, basic bodyweight movement 從來都唔存在「學發力」,根本就人類本能黎
有女𥄫
力量爆發 up
恢復速度 up
得罪問句,你講嘅「重啲」係幾重?基本上企唔穩係蹲唔到重
教運動白痴做到左邊咁,已經成功左一半,教埋開hip就squat撚到落去

除非個新手好自然唔洗扶任何野都做到full squat唔係一定教企闊d 個hip向後坐先,跟住再教開hip
到佢squat到正常標準,再慢慢教full squat

一黎就叫運動白痴做full squat,教個個嘔血,學個個完全冇成功感
左邊同右邊原全唔同movement pattern wor師兄
左邊係hip hinge movement
學完左邊既pattern 再學squat唔會有任何好處
新手唔清唔楚既話
反而好傷脊椎
Squat 需唔需要hip hinge? 定小幅度?
頭先響尖度聽到有條友話飛前膊係唔洗挺胸/挺直個身
我心裡打左個突
唔係要挺直個人架咩
係我一直學錯定係冇update 知識
只可以話左邊係一個過程,搵個擴陰機教佢開hip個感覺,再返去squat就好自然做到標準squat。

全個過程其實唔洗講個膝頭o唔over膝頭
企闊d重心向後坐,再開hip個膝頭就好自然少少over

返而一開始教full squat 就要強調膝關節做主導會搞到d運動白痴好混亂hip都未開好就唔好講咩膝關節。
試過教白痴squat教到嘔血你就明。

當然,仆街d唔教squat都冇問題,叫佢做機幫佢數下數、逼佢落低d,增肌減脂個效果隨時仲好新手期唔做big3剩做機,效果一樣卓越
Squat嘅起動係hinge,但係同RDL/good morning係兩樣野啦
硬拉我好清楚要諗住屎忽向後推
Squat 都係向後推?
要, 但唔係PURE HIP HINGE MOVEMENT, 你個重點唔好放係個HIP度
例如你學RDL, 你練果陣應該要FEEL住你個HAMSTRING TENSION, 然後個腦9成就FOCUS係HIP HINGE
但你學SQUAT果陣, 你個腦應該要同時諗用膝關節同埋股關節黎令到支BAR垂直上落
兩樣既技術成份係冇乜關係
唔會因為你學識左RDL 做SQUAT就會自然好好
反之亦然
唔明佢講乜野學發力
學發力關唔過knee咩事?
belt
Nuts點解會貴過carbs 同protein 架屌
90蚊454g unsalted nuts
好撚肉痛
係坐得太高都會 ?
以為坐高 d , 個發力位係返中胸會好 d
得5日時間可以操 目標係hypertrophy 我應該分配d時間:
胸+膊+三頭/背+二頭/腳/胸+膊+三頭/背+二頭
定係
Upper/lower/upper/lower/upper
你打錯?第一個no leg day
有呀 咪第三日 淨玩腳
眼殘sor
但唔建議咁樣玩,一星期一日腳太少了
Ok thanks 再試試
我認我真心廢... 70kg 5RM仲穩定到,加上去就開始想向後反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞