(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
doms唔係唯一決定訓練效果嘅指標
操到接近力竭 加上每次有少少progreesive overload都夠
有keep住操的話 基本上唔係成日操完都痛
痴線whey都二手
有冇話一餐最多食幾多protein?比如我食咗舊雞胸再飲whey,係咪全部protein都比我吸收曬?
如果食幾多吸收幾多嘅話,點解我地唔會一次過飲好多蛋白粉?
我冇操一個星期, 前日操返胸到今日都仲痛緊
全部吸收
舊時有研究話protein synthesis上限係30g per HR
但個報告入面d實驗者work volume好低 未能反映真實性
新既研究指出每餐食幾多都冇所謂 只要全日蛋白質量足夠就得
d人唔一次過食好多因為難頂 同埋仲信緊bro science
唔單止夏天啦, E兩年興做GYM基本上幾時都有

返工同事講到自己成日做成日做, 嘛諗住一齊操下
點知玩手機自拍時間仲多過操野, 同佢玩完一次之後都廢時再同佢玩
我直情送左樽 gainer 比 frd
建議每餐食40-50 咁每日3餐 + 1殼whey (25g)夾埋都有145-175g protein 夠晒每日protein demand 除非你體重好重
怨婦
肥仔粉撈牛奶會唔會影響個吸收效果
唔會
thx
咩操完30分鐘內吸收好啲都仲有人信 真係搵笨柒
但建議一半水一半奶 因為啲奶凍嘅 搖撚死你都溶唔哂啲粉
MYP坐火箭送貨? 5/5買既野今日到晒
insulin?
我想問點解有啲人話增肌一定要caloric surplus? caloric deficit嘅話 身體應該會消耗脂肪嚟提供能量俾我哋去增肌 其實邊樣先啱
視乎你咩level
你要明白你身體有2條curve
一條係肌肉合成, 一條係肌肉分解
2樣野無時無刻都進行緊
當你肌肉愈黎愈大, 肌肉合成就愈黎愈慢, 而且需要既能量同蛋白質去維持現有肌肉就愈黎愈大
而肌肉分解條curve, 就同你年齡, 肌肉量成正比
換言之, 你愈大隻, 身體就愈會想整走你D肌肉
如果你做GYM冇耐, 未去到plateau
你條合成CURVE高過分解CURVE好多, 能量供給對你肌肉維持黎講唔太重要, 因為需求低, 你絕對可以一路減肥一路增肌
但當你身體愈黎愈大隻
做一年都係增得1磅肌肉果陣 你已經接近你基因極限
你果陣肌肉維持成本好高, 條分解curve貼近合成curve, 一唔小心就會分解>合成
而係caloric deficit狀態下 會令你增肌更加慢, 增肌速度什至會慢過你肌肉流失速度 變相唔大隻/愈黎愈細隻

希望你明我UP乜
TLDR : 你係新手既話 唔撚洗理 要減肥就食少D, 唔影響你生肌肉
你係高手既話 應該唔會問呢條問題
明白 多謝你咁詳細嘅解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞