(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
[url][/url]
見呢個新pt同埋好似都有少少名氣

不過pt如果想學form係咪10堂都夠
元朗Anytime okay的
但場細最緊又多人到嘔電
個snatch 有啲廢
Mp啲衫係咪偏細件
同埋真係好薄
細食係咪好難bulk?
細食又清淡
食極唔大份
咁都係pt 真係阿豬阿狗都可以做
做多啲食多啲
心肺永遠行先
做得 25分鐘多數都未開始帶氧代謝
百幾蚊一件要求唔好咁高
食clean啲
想問各位師兄一個問題
一個落緊磅既人一日只食100kcal(take extreme case),假設呢100kcal入面有齊足夠蛋白質等所有營養而又有足夠力量訓練。咁樣落磅法會唔會減埋肌肉?
Extreme case都唔會係100kcal
理論上姐實際當然無可能
其實我想問既係,只要操夠訓夠蛋白質intake夠,減脂期中大量既Calorie deficit係咪唔會cut走肌肉
Let say你係少少calorie deficit 100-200既情況之下 訓練年資越耐既人會越難gain muscle 甚至會loss muscle
而一個新手比較有可能係同樣情況下gain muscle & loss fat
要同時配合high volume/intensity training去stimulate muscle synthesis 盡量保留肌肉量
當脂肪比例去到某個低水平 , 用減少 intake 方法黎減肥係會連帶肌肉流失
會 一個正常人一日食嘅protein已經過100kcal
買左桶好難飲ge 奶粉,
1匙要開500ml水,
點處置好?
1g protein = 4kcal
100kcal得25g protein 點夠呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞