(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 109 新手問野前睇#1

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
我真係唔知D老細個腦係咪坐住左

定佢地認為放多幾步跑步機就當係GYM ROOM

你如果係咁既, 你不如放多幾塊鏡俾D女自拍算啦, 黎襯跑步果堆女基本上都係三分鐘熱度
無... 我係盡量focus垂直上落, 無刻意諗膝唔過腳尖
ok,咁我全部買L應該最安全
膝頭唔過腳尖係俾新手(徒手)練重心嘅必要步驟 , squat 重心向前個膝頭好快就收皮
肩夾症
做果時手睜牙得太高壓傷左肩突峰 ?

好多肩訣旋動作都可以傷到果度 , 飛賻飛得太高 , 推胸機/ 夾胸機個座位 set 得太高都會有同樣突峰擠壓問題
我都諗緊係胸小肌定棘上肌出事可以點搞
休息 + 不斷做伸展
唯有停一排
講到口都臭 2021年啦 仲bro science
咁做sissy squat既人咪跛撚晒?
試下重心放係腳掌中間 hip拉後同時knee推前
新手一做就識發力咩 ? 膝頭唔過腳尖係一個新手發力練習 , 我就認為好好用
做到好似good morning 咁都叫練習發力 咁我冇野好講
巴打...knee over toe係冇問題架, 膝頭強度係可以練, 去睇下比賽, 9成都knee over toe
徒手做點會 good morning , 你第一日 squat 就 high bar ?
上面張圖唔係good morning係咩 佢咪示範緊knee dont over toe squat
我無話有問題 , 只係想講膝頭唔過腳尖練習唔應否定
張圖唔係我 post
睇黎我地溝通有困難
如果作為練習, 唔覺得可以carry over到技術比squat,
要練不如照住鏡做goblet squat
Btw我真係第一日squat就high bar
如果唔係pec minor 緊嘅話就似肩夾症
佢地2個kol用同一支bar玩二頭彎舉,好似想一齊chok4餅再放上網搏like之類

跟住calum von moger就拉爆左2頭chum就冇事
成件事係一個鬧劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞