《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
好在你有開過post
起我底
不過好耐唔見狗堃唔知佢有無事
我都唔知……
g持
今晚更新
返工攰到隻狗咁,放假就越抖越攰

利申:但都係嗰句
唔會停/棄
加油
酒過三巡,子晴問起我哋點一齊返。

「下?乜你哋唔知咩?」我訝異。

「唔知啊,grad trip掛住玩,都無好好問下。」子晴放低杯酒,準備好聽故事。

「嗯⋯⋯啊⋯我⋯都唔知由邊度開始講起好⋯⋯」雖然係幾個月前嘅時候,但其實一齊返都唔算耐。

呀詩都望住我,目光有點熾熱,搞到我唔係幾好意思⋯⋯

當日喺海旁嘅畫面亦都出曬嚟。

「慢慢講囉。」蕃薯仔都笑我,依家個衰仔開始越嚟越囂張啦,已經唔係薯仔啦。

「其實我無諗過可以一齊返,但我好唔捨得,以前係我自己唔好,唔識得珍惜呀詩,咁嗰陣考完DSE,同佢一齊行海傍,講開咗,之後⋯⋯」

「之後呀詩就應承咗,就咁囉。」我講唔落去,怕醜,又有啲肉麻。

「真係?」子晴覺得仲未夠皮咁,睇佢個樣就唔係幾信我,好似仲有啲嘢未講曬咁,再去問呀詩。

「嗯!就係咁咋嘛!」佢都好似有所隱瞞。

「哦~依家連好朋友都唔講咁話啦?」子晴用埋啲低級激將法。

我都有啲想知,所以我靜靜地,唔出聲,望住呀詩,觀察下佢。

「唔係啊!係⋯⋯係真係無咩好講姐。」佢個樣又唔係無咩好講,明明就好多嘢想講咁款,欲言又止。

「講啊!!!」子晴終究明女人心,步步進逼。

「唉!無!呢段時間我都放唔低強仔咋嘛,我會覺得可惜嘅係,明明我哋各自又唔係有第二個,又唔係無辦法原諒對方,咁就分開咗。」

「嗰時間一路都覺得可惜,亦都同自己講話,分咗手就分咗手,好馬唔食回頭草,有啲自己呃自己。」

佢頓一頓,飲啖酒,續說:「忠於自己,無咩唔好姐。」

呢個就係我所唔知道嘅真相。

「同埋,我諗個傻仔可能一路都以為我唔知佢送俾我份聖誕禮物寫曬字。」呀詩不懷好意咁斜望我。

「傻仔!」佢串串貢,但笑得幾靚。

「下?你睇咗啦?」我驚訝。

驚訝嘅唔係佢竟然有睇到⋯⋯

而係我頭先醒起,係喎⋯係有啲咁嘅事⋯⋯

仆街。
各位巴絲新年快樂,見字飲水
新年快樂
今晚更新

新年快樂各位
「雖然都好耐啦,但我都仲記得你大約寫咗啲咩嘅。」呀詩眼睛碌碌咁望下我,又望下子晴。

「講下啲咩好愛我啊⋯⋯」呀詩笑住咁講,係恥笑。

我即刻衝過去摀住呀詩把口。

「吾⋯⋯吾⋯」

佢個嘴仲係度笑緊,感覺到佢臉部係度用緊力。

「咩啊?繼續講啦!」佢兩個食花生食得好開心⋯⋯

「你兩個⋯⋯」我哭笑不得。

「乜原來你都⋯⋯咁肉麻㗎?」蕃薯仔講道。

唔知點解俾蕃薯仔講一講,更加無地自容。

「你慳啲啦,你咪又係咁!」子晴幫我圓話。

呀詩用力推開我,唔知係呢個環境啊,接近離開中學嘅時刻,還是酒精發酵嘅關係,今日我哋講嘅嘢都好放,講一啲我哋平時甚少會傾嘅嘢。

「雖然係肉麻咗啲,但係幾用心寫嘅,成盒喎,滿滿一盒嘅心,都寫曬嘢係入面,淨係呢樣嘢都夠難忘啦。」

「哇⋯⋯」

「你睇下你啊!送過啲乜鬼嘢俾我啊?有無咁浪漫啊?」子晴依家係發緊酒癲?未見過佢咁嘅樣。

蕃薯仔指指子晴嘅手,答:「手鐲囉。」

「愛情唔好比較啊⋯⋯」我如實咁講。

「蕃薯仔已經盡佢所能俾咗最好嘅嘢你。」

子晴忽然平靜咁坐係度,飲酒,講:「啱嘅,所以我先鍾意佢咋嘛。」

「其他男仔好多都係口講,話會對我點點點,話鍾意我⋯⋯去到最後,其實都係講講下,至少我知⋯佢唔係咁。」子晴捱係蕃薯仔膊頭,安穩地合上眼。

「你真係執到啦。」我不羨不忌地說,只係希望佢哋可以好好地一齊,幸福就好。

「我知。」掛喺蕃薯仔上面嘅,係一個自信嘅笑容。

諗起以前有啲自卑嘅佢,依家嘅佢已經唔同,開始靠得住。

「咁你呢?」佢反問。

「我?仲洗講嘅?」

「你咪口花花,一世人流流長,點知你之後會唔會仲做到㗎?」

「你咪睇下囉~~」

飲到咁上下,我哋傾多陣,子晴已經瞓咗係蕃薯仔膊頭度,grad din就咁完咗,中途呀Ken有打電話嚟,問話再過唔過嚟唱K,後來呀詩見我哋都攰,就拒絕咗。

喺呢啲時候,會見到呀詩更加成熟嘅一面,係處理人際關係上面。

之後等嘅,係放榜。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞