《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
Lm
晏晝更新
真 傻鳩先quote文
出到去呼吸吓啲新鮮空氣之後,成個人醒神好多,我望一望部手機,全部都係啲功課嘅嘢⋯⋯

真係好忙,如果最終嘅目標唔係為咗要上返大學,我係唔會理。

「做咩啊?睇電話睇得咁入神啊?」呀詩咁啱俾啲風迎面吹過,佢飄逸嘅頭髮,再加上街燈下嘅塗鴉,更美麗動人。

今日嘅佢打扮得比平時更靚,慢慢昇華至一個合格嘅港女,淨係睇佢外表,根本想像唔到佢以前係一個不折不扣嘅MK妹。

過往嘅直髮齊陰,已經變成中分飄逸嘅長髮,多咗幾分成熟。

「唔係啊,功課啲嘢姐。」本來睇到又心煩嘅我,望住呀詩,心靈又好似被治癒咗咁。

原來不知不覺間,呀詩已經係我嘅避風港。

「唉,唔好提啦,我下個禮拜都開始忙啲功課,開始覺得自己有啲跟唔到。」呀詩坦言。

「咁你仲嚟玩?」我笑佢。

「最後嘅晚餐啊,之後就上路啦,兩個禮拜後復活。」呀詩幽默咁答我,啊⋯⋯又幾好笑。

「神啊,求你打救我。」

「好啊!」呀詩一拳打埋嚟,「依家就嚟打鳩你。」講完,又再一拳,佢扮曬幼稚園小朋友咁樣打交,嗌曬出嚟,「哎呀、哎呀」咁叫囂。

「你唔好咁低能啦,幾廿歲人,仲搞埋呢啲gag。」借著醉意,我哋都有啲癲癲地,high過龍。
晏晝突然多嘢做
出得唔多
夜晚返嚟再出
書生寫放閃嘢從來無失過手血糖指數爆咗
Lm
小推
lm
「喂啊⋯⋯」呀詩一邊叫,一邊繼續追住我嚟打。

行出嚟,其實感受到微微嘅涼,呢個天氣,已經差唔多秋天,俾啲涼氣吹到我清醒曬。

「好啦,再打我就殘廢啦。」我捉住佢兩隻手,然後順勢拖住咗。

「哼!俾我打吓都唔得,遲吓忙到見唔到嗰陣啊,你想俾我打都無啊!」呀詩倔強地說。

「唉,係啵。」夜闌人靜嘅時候,我哋兩個係街上面手拖手,望住自己嘅倒影,做埋曬啲奇奇怪怪嘅動作,一啲羞恥心都無,仲反而樂在其中。

真係一啲得耐,先敢做呢啲嘢。

「我應該完曬所有考試先後,可以同你一齊過生日。」呀詩忽然講起。

「我生日?」我生日邊有咁快啊,然後呢個說話講出口無耐,我就知道自己柒咗,想收都收唔返。

「我生日啊屌你!我生日你都唔記得??」呀詩嚟個死亡之瞪。

「我只係奇怪竟然有人自己生日會自己咁樣講出嚟姐。」我講完都忍唔住笑。

「哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈!」

「你!淨!係!識!恰!我!」每一隻字,就代表一下。

「得得得,我實會同你過喎,我點會唔同你過生日啊?只不過今年仲洗唔洗好似上年咁,叫返班fd?」我指我哋以前同班嗰堆朋友。

其實已經少咗聯絡啦,whatsapp group度已經無人講嘢,好似佢哋嘅出現,就係為咗陪我嗰一段時光。

「今年我想同你過,淨係同你過。」

有陣時,我哋嘅愛情好似白開水咁淡而無味,無咩特別事刺激我哋嘅感情;但又有陣時,我覺得我哋忽然間好似返返去熱戀期咁。

「好,你生日,你想點過就點過啦。」我回覆。

「去迪士尼啊?好無啊?」
聽日更新到出新post為止
如果唔係返工就無時間了
幫你推到1001
P
O
S
T
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞