《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
「咁你想去啊嘛,我知你想留低啲回憶嘅。」我明知啲Ocamp玩開啲淫賤game,都因為唔想無咗佢而由佢去,認為咁樣係放手一搏。

「你唔想我去,我可以唔去㗎喎。」猜唔透呀詩嘅意圖。

佢咁樣講,我更加猶豫,佢呢句係真話啊,定另有所指?

諗爆頭。

「唔係我想唔想,係你想唔想。」拍得耐,係會學乖,同埋學識講嘢,姐係所謂嘅語言藝術。

「如果你想去嘅話,咪去囉,無幾耐之前我哋先經歷完考驗。」

「真係咁放心?」我好似答得令佢幾滿意,開始調皮。

「你唔驚我俾人溝走?個組爸咁靚仔。」通常越係咁講,就越唔會咁做。

因為會咁做嘅人唔會講,無辦法坦然咁面對自己嘅心虛,呀詩咁講純粹口賤姐。

「驚,咩唔驚啊?我連呀Ken都驚啦,呢個靚仔我會唔驚?」我亂嗡。

「其實我想去,之但係我知個分寸,因為係你先咁。」我唔明。

「姐係點?」我回話。

「姐係我了解你,愛你,先會識得收。你試下對我唔好,我就唔會知咩係分寸啦~~」

「你係串囉。」我頂嘴。

「但你嗰邊無Ocamp咩?」呀詩講完粗口之後問我。

「無人搵我喎。」我呢啲小毒撚邊有人搵啊,問你感情status嘅時候你話有拍過拖,一定無人信,個個露出驚訝嘅神情,我會想當場屌死班仆街⋯⋯

「咁你會唔會去?」
會唔會俾另一半去?

唔會
夠安全感嘅話應該會俾嘅
點都會俾!唔俾遲下怨鳩你仲煩

老實一句 未必係最後一個

同埋都食左啦 大家有心一齊唔好怕哩D 小事

要怕都係出黎做野之後果下....
收入高低之分別
希望唔係
會唔會去完ocamp派帽比呀強
sad 味濃
追到live 左 明明冇經歷過,但點解都會有感受
輕輕一推
我見住好多人畢業嗰段時間散
其實我覺得出社會之後兩個人面對嘅問題多咗,會唔會長好睇大家識唔識點樣去溝通個問題

同埋你個心定唔定
多謝你
面對現實個陣好多野都好殘酷
尤其講到生活層面(錢)就更加難用溝通解決問題
呢樣真係好兩難
但如果另一半去完相安無事嘅話
其實男仔會覺得好窩心覺得呢個人就係值得一世
今日會唔會有文
ocamp可能都係個伏筆
可唔可以令我有啲信心
終於禮拜六唔洗返工
已經連續返咗三個禮拜六
無咗成日咁,禮拜日就用嚟瞓
跟住又要返工....

所以今晚會出文
我地向現實低頭
文呀
I’m waiting for you
「我?我麻麻地呢啲咋。」Ocamp嘅傳聞聽得多,對呢類活動就無乜好感。

但啲人話係Ocamp1識新朋友,會決定你往後讀書嘅朋友仔,細細個嘅我就咁樣俾佢影響到。

「如果你去嘅話,我都會去。」我認為咁先公平。

嗰晚我哋就咁有咗共識,呀詩最後都係去Ocamp,而我,無幾耐都有人問我。

一個陌生嘅電話Whatsapp我,話自己係組媽,問我參唔參加Ocamp。

我打開個WhatsApp Icon一望,幾靚女⋯⋯

好似脫離中學之後,個世界當堂大咗好多,靚仔靚女多咗咁多嘅?中學嗰陣靚仔靚女嘅比例都無咁多。

組媽:Hi~~~~我係XXX嘅組媽 嚟緊我哋8月尾有Ocamp 你咁啱隨機分配到我哋呢組 想問下你有無興趣嚟Ocamp玩啊?當係識下朋友仔 日後大家都可以好好地相處

哇⋯⋯忽然間有啲壓力,唔知點覆好。

其實Asso都係讀兩年姐,大家有幾何相處啊?好多都係為搏上去咋嘛。

所以呢一樣都係我唔係幾想參加嘅原因,但見呀詩都去咗Ocamp,自己亦都有啲蠢蠢欲動想試,如果唔係呀詩去玩到好癲,而自己好似毒撚咁樣嘅話,會心理唔平衡⋯⋯

我後未覆佢ok。

而佢好興奮,同埋好熱情咁覆我,問我叫咩名啦,問我讀邊間中學啦,問我住邊啦。

我反而有啲退卻,我對於呢啲咁熱情嘅人係有啲驚,就好似係街上面俾人好熱情咁推銷我,我都會直行直過咁。

組媽:我叫Chris啊,啲人都叫我做豆丁

我:豆丁?

我俾佢呢個名搞到笑咗。

組媽:因為我好似豆丁咁細粒囉,哈哈哈。係呢,你有無啲咩花名啊?

Um⋯⋯我諗一諗,又真係好似無乜花名喎,大家都係叫我做呀強、強仔啊之類。

係得呀詩好似有幫過我起花名。

有一次我剪個頭髮,剪完之後真係好柒,我足足因為咁唔開心個幾禮拜,佢覺得我個頭好薯,成個薯仔咁,蕃薯仔都無我咁薯。

於是乎成日都叫我做「薯頭」、「薯頭」咁,食飯叫我都係叫我做薯頭。

我:都無乜花名㗎,係以前有人叫我做薯頭囉。

組媽:薯頭?

然後就係一連串嘅笑喊表情符號,我後悔了。

組媽:幾好笑,哈哈哈,就呢個花名啦,一定好多人識你。

有啲戇鳩嘢,做完真係返唔到轉頭,唉真係好後悔嗰陣做乜唔用腦諗下個新花名⋯⋯同埋點解要用花名咁戇鳩???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞