《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
Tui
今晚更多啲
禮拜六都要返學校ot
撐住呀
加油
樓主出文未
總之呀詩就悶悶不樂咁啦呢段日子,咁兩個人一齊,有時難免真係會有咩火花、激情⋯⋯

就連呢個關口都係,我知佢受緊等待嘅煎熬,我都想幫佢,但無能為力,可以做嘅咪陪下佢囉。

大個咗,好多時候都係咁。

雖然呀詩把口無講,但間唔時嘅神情同對話都出賣咗佢。

「你覺得我入唔入到啊嗱?」佢有時無意咁講,佢內心無佢自己想像中咁唔在乎。

三不五時就會咁,我已經習慣安撫佢嘅情緒,俾返多啲信心佢。

係嗰個朝早,佢收到Offer,社工degree嚟,我之前有問佢,你做社工??

「你俾人知你以前係個MK妹,依家去做社工,一定俾人笑撚死你喎。」我調侃。

「咩姐!我依家係用以前MK妹嘅經歷,去感化同埋撚化啲後生仔,叫佢哋唔好行我條舊路。」

我其實並唔反對呀詩讀社工,甚至心底嗰句,佢好多時都溫暖到我個心,覺得佢幾適合姐。

「你會唔會同佢哋鬥食兩支煙㗎?」呀詩壞過凱庭。

「屌你啦,無理正經。」聽到佢話想做社工嗰陣嘅反應。

嗰個朝早,我俾呀詩嘅來電整醒,真係瘋狂打嚟嗰陣,我睡懵懵咁聽,佢好開心、興奮咁同我講:

「喂!強b⋯⋯強b⋯」佢不停咁叫我。

「咩啊?」我個腦都轉得到,啱啱醒。

「我入到啦!得咗啦!!!」俾佢講一講,醒醒地,仲係咁不停Yes!Yes!Yes!

「真係?」我都登佢高興。

「邊間啊?」我績問。

「City啊!」

不過我都有股少少嘅失落感⋯⋯

好似正式同呀詩分道揚鑣咁,同埋分享唔到呢一個喜悅,我要再努力兩年先入得返,而至少呀詩依家已經做到。

嗰陣時大家對入U都有種憧憬同埋執著,所以好緊張自己入唔入到U。

「咁咪好囉。」我忽然間唔知點應好,就咁樣答咗。

「做咩啊?你唔開心啊?」講完無幾耐,呀詩就好似意識到咩一回事。

「你都會入到嘅,起碼要努力咗先,話唔定兩年後你入kong u呢?好過我呢?」呀詩安慰我。

「其實最主要個原因唔係因為你入到U,而我入唔到,個主因係我哋會唔會遲下大家係唔同地方讀緊,然後好似依家咁,一齊分享唔到個喜悅啊?」

我明白,係呢個時候講呢啲說話,基本上係打擾咗呀詩咁開心興奮嘅心情,但我唔想有咩隱瞞。
等到文一推
強B
以前教我calculus個個lecturer同我講過,如果你有拍拖,人生會有三次機會去整散呢段關係,第一次係中學畢業,第二次係入大學,第三次係出社會,但如果捱得過咁就好有可能一世
grad左咁耐都覺得呢句說話一直都係強而有力咁證明住佢係true and valid
今日出兩篇
今日會加速呢個故
G chi 加速
支持樓主
嚟啦!開始打文
「傻豬嚟,我哋喺隔離班嗰陣都可以一齊到,如果咁易就散,只可以話我哋得咁嘅水平囉。」雖然呀詩係安慰緊我,但我聽得出佢仲開心緊。

於是我無再講啲唔開心同埋掃興嘅嘢。

直至無幾耐之後,我發覺我自己開始迷失緊,真係唔知點好⋯⋯

「今日呢⋯⋯」呀詩如常打俾我,手機已經成為維持我哋關係嘅唯一方法。

「有個師兄問我去唔去Ocamp⋯⋯」佢問得好小心翼翼。

我好明白,佢係擔心我會唔開心,可能會大發雷霆之餘,背後傳達嘅,係佢都想去。

我迷失嘅位係,我驚失去佢,呢個MK妹個光芒太耀眼,光到一入Ocamp一定成堆仔圍住佢。

我要面對嘅,唔係一個呀Ken,而係好撚多個呀Ken。

呢一種感受之前並唔係無出現過,我以為我學識咗對呀詩、對自己有信心,但原來我無。

要承認自己無進步過,一開始唔係咁容易,慢慢你就會接受到咁樣嘅自己。

「去囉。」我扮到若無其事,心知姐係送羊入虎口。

但係我知道,我越係捉得緊,只會加快呀詩送入啲仆街度⋯⋯

「有無你師兄啲相嚟啊?」需要智取。

「有⋯嘅,我得佢whatsapp張icon咋喎。」然後呀詩cap圖俾我。

果然同我相像中咁,有點型棍,笑容有啲MK,個loop塑造到幾陽光。

哇,個對手好撚勁喎。

「佢話佢係組爸喎。」我聽到,我仲係度研究緊個組爸。

「你⋯⋯係咪唔想我去啊?」呀詩見我無應佢,佢再問。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞