《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
照咁落去仲有排寫
到目前為止你哋覺得點啊

多謝你哋仲一路咁追緊,出到咁慢仲有人睇緊,我真係好感恩。
就算係寫故,都一樣有競爭,題材、速度、節奏、情節等等,我都慢慢比下去了。雖然一開始都唔係好好
我知道你哋都明,我淨係返工同屋企嘅嘢已經筋皮力盡,有時真係再提唔起精神構思同寫文,但我知你哋仲等緊

我用言語已經講唔出對你哋嘅感激了,亦有啲內疚,對唔住班一路等緊嘅巴打,所以都係堅持寫,我亦都有慢慢咁寫緊其他故,試下帶啲新嘢俾大家,同時挑戰下自己,呢一年我俾咗個目標自己,希望出到實體書,唔知會唔會係呢個故,想喺一個我又滿意,你哋都鍾意嘅故。
放榜前一晚,呀Ken叫曬全班男仔去網吧打通宵機,打完就返學校拎DSE成績。

呀Ken呢個世界仔係幾有號召力嘅,去邊都會識到朋友,今日之後大家都唔知會行咩路⋯⋯

我問呀詩放榜前有咩搞,佢答我返工囉,的確佢依家成日返工,都搵唔少,中學生用嘅又唔多,搵到幾千蚊一個月已經好夠。

「你驚唔驚聽日放榜啊?!」喺去網吧打機前,我同呀詩打咗通電話。

「點會唔驚啊,驚嘅唔係自己無盡力,而係都多變數,隨時撻Q都唔定㗎。」

「你一陣又返工啊?」我問。

「係啊,今日返晏晝到收夜。」呀詩跟住靜咗。

「你收幾點啊?」

「喂⋯⋯?」

「hi?」

「死啦!」呀詩返咗嚟,「唔講住啦,原來我今日返早咗,同個fd調前咗時間。」然後就勿勿收咗線。

喺收線嗰一刻,我突然想見佢,再諗諗下,好似佢返工咁耐,都無去幫襯過佢添!

接佢收工就成日接,但呀詩都未幫過我落單。

於是諗住去搵呀詩食個嘢,再去join呀Ken佢哋。

我遠遠望去,呀詩著住制服個look幾誘人,但最吸引我嘅,係佢認真做嘢嘅樣。

佢係KFC度忙完櫃檯然後去準備啲餐點,中間不停咁來回,睇嚟好似已經熟手,駕輕就熟咁。

反而係套制服令呀詩綁返個馬尾,我係一旁睇得津津有味,終於等到無乜人嘅時候,我走過去⋯⋯

呀詩咁啱係度執緊個收銀櫃,我喊聲:「唔該。」

但佢無認出係我。

「先生,請問需要啲咩?」呀詩專心咁望住個螢光幕,無留意到我。

「我要個1號餐啊。」我忍住笑。

「飲咩啊?」呀詩換咗個樣,第一次見,反而增添一點緊張。

終於,呀詩抬頭望一望我。

「咦⋯⋯」愕然,然後咧嘴而笑。

「玩我啊依家?」佢輕輕打一打我手背。

「又會嚟搵我嘅?」佢撓一撓頭髮。

「想你服務下我囉,哈哈哈!」我笑道。

「你晏啲先買啦,我都就放飯啦。」

「咁有無員工價啊?」我不知廉恥咁問。

「唔好食KFC啦,我食到想嘔。」

「咁食咩啊?」我問。

「麥當勞?」呀詩答,我聽完之想呆咗,唔係啊?

「乜男仔唔係都想搵個陪佢捱麥記嘅女仔咩?」最近呢篇潮文好紅,呀詩讀懂我個心思。
推推推,更更更
咁仲好啦,長寫長有
放心跟自己嘅節奏寫,我一定會等嘅
長寫長有啦 只要你堅持,一定會有人睇落去
有時太辛苦出唔到文嘅,上嚟呻下吹下水都可以㗎
今晚先出到文
就嚟復課好多嘢要搞
好青春呀 我愛樓主
「梗係想啦,但係你做KFC,走去食麥當勞,呢下好笑姐。」

我真希望我哋可以就咁簡簡單單,走落去。

佢換件衫,就同我去食老麥,學篇文咁講,男仔真係想要一個識得知足嘅女仔陪係自己身邊⋯⋯

但無辦法改變嘅係,我哋會想生活慢慢變好,對金錢個概念都會慢慢轉變。

以前一餐50蚊已經好貴,但再出去食開啲100up嘅,相比之下就好明顯。

呀詩開始有返工,有搵到錢之後,享受嘅嘢多咗,雖然唔係幾大富大貴,但見嘅世界闊咗,想法上面難免會變⋯⋯

所以初心更顯得重要。

呀詩自動自覺咁睇啱食咩,就去俾錢。

無諗住要我俾,我覺得呢下,已經感受到佢無意間嘅體貼。

佢從來都無要求過要我俾錢,即使佢屋企家境麻麻地。

20蚊餐出咗之後,佢就淨係食20蚊餐,麥樂雞餐都食到佢舔舔脷。

我真係好鍾意睇到佢咁樣就滿足嘅樣,一邊食,一邊吹下水,搞到我都完全唔記得聽日就係放榜。

可以全心投入一段感情度,先係最幸福嘅事,可以毫無保留咁傾注自己嘅愛。

「聽日見啦!放鬆啲啦。」呀詩同我講,我先醒起,係啵!

「你驚唔驚㗎?」我哋就咁企係佢返工嘅門口度。

呀詩望一望手錶,然後同得我講道:「頭先咪問咗囉!仲問?」佢輕笑。

「驚就點都會驚嘅,但驚嚟有無用先?驚極都會等到聽日㗎啦,所以我唔想諗呢樣嘢⋯⋯」

「你都唔好諗咁多啦,你去同呀Ken佢哋打下機,好好享受下仲好啦!」

我留意到呀詩眼神閃過一絲失落。

佢眼神飄咗去第二度,我哋都一齊咗一段時間,有時有啲感覺會變得敏銳,對方嘅情緒變化,你會知。

「好啦,你放工打俾我啦咁。」

我去搵呀ken嘅路上,我一直反覆係度諗,頭先呀詩失落嘅表情同原因。

諗下諗下,呀詩放咗工之後其實都係無人陪⋯⋯

而我就同班朋友打通宵,會唔會佢其實係想我放榜前一日陪佢?但佢收收埋埋?

再諗諗下,係喎!啱喎!有可能喎!
幾合邏輯啊!

於是同呀Ken佢哋會合之後,都唔少人㗎,無10個都有9個。

「我打三個鐘咋。」我同呀Ken佢哋講。

「下?你打三個鐘咁你嚟做咩?」健三係一旁講。

「我晏啲有嘢做⋯⋯」

呀Ken過嚟搭住我膊頭,陰陰嘴咁笑:「搵女咋掛?」

「你理得我啊!」我無佢咁好氣,決定咗就做㗎啦。

三個鐘,打完去接呀詩收收啱啱好。

「難得成班人講好打通頂,之後返去拎成績表㗎嘛,你要陪女,之後有排你陪啦!」呀Ken講。

「Sorry啦,我唔嚟你度,你哋仲有咁多人,我唔去嘅話,就淨係得佢一個。」

講完之後,呀Ken無出聲,只係靜靜地咁拍一拍我膊頭。

不過就算佢之後講啲咩都好,都唔會改變到我心思,咁大個人,佢都明嘅。

呢三個鐘,開心嘅,同一大班朋友出嚟打機,其實往後嘅日子,去網吧嘅機會越嚟越少,市面上嘅網吧都收曬皮咁制。

I-one都無曬蹤影⋯⋯

玩開嘅game都無乜⋯⋯

重點係,大家都默默接受呢種轉變,無人再講話去網吧,亦都無乜講話掛住以前嘅game,game越出越多,型式唔同曬,但我都係掛住以前一大班人打機嘅樂趣。

就算依家電視機頂盒嘅畫質再精緻,模擬度再高都好,都硬喺覺得差咁啲。

三個鐘,我知唔夠皮,但我都係同佢哋講我走先。

此刻,雖然佢哋之前都叫我做乜走,為條女走,乜乜乜,但到走嗰陣,個個都好通氣。

「打得咁開心走!」難免有呢啲說話。
「阻人扑嘢燒春袋啊!!」
「仆街仔,割和青啊依家?」

啊⋯⋯我哋係玩緊cs1.6,佢哋有啲輸俾我呢隊唔甘心,哈哈哈!

行出網吧後,我就跑去呀詩返工嗰度,因為佢好似差唔多時間收工。

好彩⋯⋯

趕得切。

我往常係同一個位置等佢。

佢換好衫,面無表情咁行緊過嚟,無幾耐,呀詩同我對到眼。

「咦⋯!!!點⋯點解?你唔係話去打機咩?!」佢由震驚,嘴角慢慢上揚,到笑顏全開嘅時候,我內心同佢一樣。

「唔打啦,嚟陪你。」我拖住佢。

我終於了解佢失落嘅原因,其實就係呢一回事咋嘛。

「下??點點點解嘅?」佢痴到勁埋,好想知個答案。
多謝你
呢下真係好sweet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞