《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
咁朱溫巴又講得無錯嘅
呢樣嘢我身為作者我都心知肚明,所以先會問大家係咪會覺得拖,距離我想寫到嘅位仲好遙遠
上年搵緊工仲有好多時間,3個月時間就完咗第一季,都寫咗12萬字左右
依家返咗工,同樣地3個月時間,我先寫咗4萬字
終於明白返工有幾攰⋯⋯
係放咗工、放假就想抖,想瞓,完全唔想做其他嘢,提唔起勁

但再咁落去,距離我今年想完故出書嘅目標只會越嚟越遠。
所以依家除咗日更,仲想逼自己每日出兩篇左右,偷啲返工時間出一篇,放工返嚟出一篇,希望大家提提我,催下我
返咗工之後除咗攰之外,個態度更加無咁專業求屌醒
老屎忽只求寫得好同唔好爛尾別無他求
我覺得出得慢同個故嘅節奏拖唔拖係兩回事書生有私人生活唔得閒出故我無問題㗎,最緊要個故質素高
12/4 (1)
一嚟又係啲破冰遊戲,每次玩親呢啲破冰遊戲都覺得好尷尬,呢啲遊戲嘅目的係想令大家無咁尷尬,反而呢種往往先係最撚尷尬⋯⋯

為咗唔尷尬咁格硬搵嘢講,就係咁樣嘅感覺。

之後就嚟撕名牌呢個game啦,講真,呢個係我玩得最投入,同埋覺得最好玩嘅game,到依家我都仲覺得刺激。

咁我哋要同其他組鬥搶啦,係呢個略為寬敞嘅營地入面玩,入面仲有啲障礙物,可以巧妙咁運用地形,都係樂趣嘅其中一種。

我哋大大話話都10幾20人,其他組就係其他色衫,我哋黑色衫啦,其他組分別係白、灰、藍同埋黃色衫,呢個都係佢哋定落嚟嘅大game,其他時候都係再分返開玩,而且每隻色都代表唔同科。

所以對其他科啲人嘅印象淨係得咁。

開始咗之後,我哋都分咗堆四散⋯⋯

隨時都睇住身後,注意周圍有無可疑嘅人。

Gigi好自然咁行過嚟,佢身邊仲帶住個女仔,大神都帶咗個人嚟。係呢種情況下,會下意識搵啲自己比較親近、信得過嘅人。

「點⋯⋯點好啊?開始咗啦?」就算組爸組媽一早講咗開始,都總係有人唔信㗎喎,認為仲未正式開始咁。

明明其他人都四散緊。

係大神隔離嗰個男仔講嘅。

「開始咗啦,你哋自己小心啲啊⋯⋯」其實好快地,會不自覺咁投入落隻game度。

我哋小心翼翼咁係周邊行下,就係轉個彎位,就已經見識到佢哋對遊戲認真嘅態度!!

已經有人出手啦,仲諗住對女仔狠下毒手。

當然啦,女仔最易撕,無咁敏捷同埋大力,用常識嚟諗嘅話,我都會咁做,但佢哋嘅動作好利落,我自己會唔敢對女仔落手,驚掂到佢哋一啲敏感位。

但佢哋唔會,呢個場境實在嚇親我⋯⋯

而且!仆你個街⋯⋯著黑衫嘅喂!自己友嚟喎,手足嚟喎!
12/4 (2)
我哋俾班藍色衫糾纏住,班又啡又金嘅小MK仔咁樣恰鳩我哋?

俾大神就唔忍啦!無錯,係佢忍唔住在先,衝咗上去幫拖。

然後我哋再上,我哋瞧住藍衫背後進攻,好快就察覺到我哋,見勢色唔對就後退咗幾步。

而頭先講嗰個MK妹就係裡面。

「超!」藍衫其中一個不屑地留低一句,之後好快就走咗,如果佢哋留多幾秒,我諗就變做我哋幾個輪佢大米了。

頭先人數上都係三打三,所以先開戰,我以為我哋會就咁group埋一齊,點知同組個大肥仔就話⋯⋯

「我哋都係分開行啦,如果唔係會惹一大班人嚟。」佢已經出曬汗。

佢背後印住個「Paul」字。

「吓?一陣分開行你哋可能就收皮啦喎。」我認真咁講。

「我驚一齊收皮咋。」我話口未完,頭先班藍衫佬又返返嚟,真係call馬?屌你真係當自己拍緊古惑仔?

我都算,後面又無啦啦多幾個灰色衫嘅人經過,我哋即刻變咗三文治,俾人夾係中間。

忽然間,我感覺到有人捉住我衣角。

係Gigi。

真係好似佢咁樣,唔會指望佢撕到人名牌㗎啦,佢可以守得住個貞操就已經當贏㗎啦。

藍色佢哋開始慢慢逼近,腳步都加快起嚟。

「分開啊!分開啊!」個肥仔大喊道。

情急之下我將Gigi搵住我衣角嘅手,放係我手心入面。

就拖住佢向少人嘅方向奔跑,個肥仔都拖住MK妹隻手,另外一個同MK妹同行嘅女仔都唔知點算,就俾大神拖走咗⋯⋯

個死肥仔都幾識食喎。

當場呢度變咗個大混戰,灰色衫見機不可失,都一齊亂入。

我拖住Gigi飛快咁走,但無幾耐佢已經唔得,喘曬大氣。

我搵咗個牌蹲低遮住我哋,同時留意住四周圍個環境。

「咁熱你仲唔除衫?痴線㗎?你一陣實會中暑㗎,我都跑到出曬汗啦。」雖然就咁睇佢件外套都幾薄下,但一定好撚熱囉⋯⋯

「我唔想⋯⋯」佢低吟著。

「快啦,唔通你想啱啱入營就俾人抬出去咩?」係呢個咁緊張嘅氣氛度,我語氣都焦急起上嚟。

我細思一下,我都幾撚變態,咁樣叫人除衫⋯⋯

但Gigi後來真係除,輕咬下唇。

佢除完之後,我今日又再次呆咗⋯⋯

Gigi手臂上有幾處明顯嘅瘀痕。
身世慘過阿詩既話男豬係咪會由憐生愛
作為一個男人我覺得有機會係應該要上
順便溝埋隔離組個mk 妹,然後入埋hall 溝埋hallmates

後宮故confirmed
有女食都好既
男豬大個仔喇
Lm
Lm
加速
我今晚搞到好晏出唔到文
聽朝早返工偷啲時間出!
加油啊書生
寫緊
支持
13/4(1)
可能我個表情真係呆得濟,搞到Gigi一下感到恥辱,即刻著返件衫,遮返佢。

「唔⋯⋯唔⋯唔係啊,我無特別意思,你唔好咁驚住先。」我都口窒窒,我諗頭先個反應真係hurt親佢。

其實最怕嘅,係人哋嘅眼光。

我不其然諗起呀詩,呀詩以前都係咁,因為家庭嘅自卑,佢好怕人哋同情嘅眼神。

「依家你咁樣行出去,啲人實驚到唔敢行埋嚟啊!」我故作輕鬆,但好驚講錯嘢。

Gigi呆一呆,然後笑咗,笑靨如花。

「你想講嘅話,幾時都可以同我講,不過你自己小心啲唔好整親。」我再小心翼翼咁睇下附近。

不遠處有幾個黑衣人行過,我正想出去痴佢哋,但無耐就消失係轉角位。

當我將注意力放返係Gigi度嘅時候,先發覺原來後來佢拖住我,我都渾然不知。

佢用力咁捉住我,我感覺到後面有股熱氣⋯⋯

跟住有個兩個灰色衫嘅男仔經過,佢哋無發現到我哋,我估佢哋都係漏單㗎啦。

佢哋係我哋面前,經過咗個牌,都無察覺到我哋,我心生一計⋯⋯

就係趁佢哋唔為意,撕走佢哋個牌!

我向Gigi示意一下,做咗個「噓」嘅手勢,佢似乎明白,但佢睇落有啲驚,楚楚可憐咁。

呢招對男人嚟講真係好煞食。

當佢哋一經過,我知道機不可失,就衝上撕走其中一個背後嘅名牌。

我撕唔到兩個⋯⋯

「哇!!!」佢哋大叫。

「我屌⋯⋯」佢哋兩個嚇親之餘,仲有啲憤怒,好似有啲唔對路。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞