《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
隔離作者
Hi
唔知又要等幾耐

𢙺

[left

[/left片悚𢙺蛇片蛤蛤心悚心中

片蛇蛇悚蛇悚㣺蛇片中

中䘣𢙺悚悚䘣螹悚悚悚䘣螹䘣
中悚䘣䘣䘣䘣悚悚䘣䘣悚悚片悚𢙺螹也螹悚䘣䘣螹悚中䘣𢙺悚𢙺䘣心

螹悚䘣螹悚悚悚𢙺䘣䘣螹䘣螹𢙺螹悚螹𢙺螹𢙺螹悚𢙺中悚

直到我伸手去拎張成績表,期待、又驚班主任講啲咩,屌你好撚矛盾⋯⋯

拎完,咩都無講,班主任都覺得呢個時候唔應該講啲咩,可能佢都見慣了吧?

我係返埋位嘅路上翻開份成績表,永遠都會記得嗰一刻嘅心跳,往後嘅人生好似都無咁強烈嘅感覺。

好彩⋯⋯

成績都係我意料之內,先鬆一口氣。

5條2係有嘅,但3322就無啦。

個別有啲科有4,不能夠再普通嘅成績,因為再低啲,就差到無論了。

越後嘅人就越緊張,承受嘅心理壓力就越重,因為睇到有人歡喜有人愁,儘管無講,但表情已經寫曬出嚟,會更加驚自己會係愁嗰一個。

就連平時做開世界仔,搞開氣氛嘅呀Ken都沉默不語。

尤其是見到成績應該幾好嘅,都露出苦瓜乾嘅表情,就心知不妙。

蕃薯仔個樣好似鬆咗口氣咁,其實我都唔係幾知佢成績點樣,應該同我差唔多?

呢個年紀好多都係男仔廢過女仔,不得不承認⋯⋯

派完。

亦都定咗我哋所有人嘅去向。

我依家最想知嘅,係呀詩點樣,仲有子晴。

派完之後,我哋要落禮堂聽啲出路講座,中學時期最認真聽嘅講座啦⋯⋯仲要係最後一次。

係禮堂跟班排隊入去嘅時候,見到隔離班嘅呀詩,好似無乜特別咁,同今朝早,咁睇嚟都ok啊。

我好認真咁聽有咩出路,原來到呢一刻,係會咁徬徨,唔知點算好。

終於有點了解呀詩叫我為自己打算嘅原因⋯⋯

係我可以唔洗係呢一刻徬徨,可以安心咁實現自己當初嘅計劃。

我唔係無,只不過呢個所謂嘅計劃「空洞」得可以,基本上有同無都無咩分別,到最後我都係要坐係個禮堂度,徬徨、諗之後點做,明明我有諗到,但結果就係咁。

個講座草草了事,因為要留時間俾我哋去搵其他嘢報,畢竟都多人爭。

禮堂入面有人唔知點好,有人打算上訴,俾多舊錢重新計過啲分,搏可能出錯,拉高啲分。

有人坐係度唔知點好,有人泣不成聲,天堂同地獄嘅落差足以讓人喊到豬頭咁。

而子晴恰好係其中一個⋯⋯

佢喺禮堂度喊緊,當我坐係度思考緊,其他人陸續離去,我坐係度思考咗一陣先起身,打算搵呀詩佢哋時候,我喺禮堂嘅角落見到熟悉嘅身形。

行近去,見到呀詩係度安慰緊子晴,子晴係呀詩懷抱入面喊緊⋯⋯

而蕃薯仔就坐係側邊,輕輕掃緊子晴背脊。
快啲繼續出呀
推 睇呢個故好有共鳴
加速
有人唔讀書 出黎做野 搵得仲多過讀得書

有人讀得成書 日日叫春屈屈不得志

有路行就好行 唔好等!

無人會幫到自己!
用嚟掩飾自己嘅驚慌姐
快啲繼續出呀

唔知又要等幾耐

#355 #362
依家我心態好隨心
以前我好在意正皮同多唔多人睇,所以有啲故見無乜人睇就無再寫落去,一嚟無咗個動力,二嚟自己想寫啲多人睇,或者會出名嘅題材。(所以搞到咁多爛尾故多謝曾經有朋友屌過我叫我唔好爛尾
所以依家會keep住寫,唔心急到尾
香港搞到咁,想寫自己心中所想,感覺越嚟越難。雖然我都係照樣寫,但少不免有時會諗過計過,所以我依家都好少叫大家留個正皮支持下,賣下廣告咁。
只不過如果真係想加速下嘅話,好多時都要禮拜六日

嗱,我都唔介意你哋俾正皮㗎
多謝呢個故好平凡,其實無乜故事性,但我想將我哋成長嘅過程,透過故事人物表達出嚟盡其力寫得細膩些
書生有動力寫文,唔知點解我有啲感動
真!!好多時都係一路跌跌撞撞咁大,但當時放榜真係唔知將來咁多,諗諗下呢啲都係必經階段嚟
可能係有後路可以揀所以先會咁
佛系睇故最緊要唔好爛尾
終於追到live 唔好爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞