《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
良師益友黎
樓主又失蹤again
晏啲更新
呢兩日監考好鬼攰
喂你快我幾秒.......
於是乎我再問佢,就係咁樣問問下就熟。

「咁你由細到大咪無乜娛樂?」我想知佢人生有幾時係開心。

我自己係同呀詩嗰段日子最開心,經歷太多開心嘅事,點都唔會忘。

「我⋯⋯我記得細細個嗰陣唯一最開心嘅就係星期日,去太古吉之島地下嗰度食嘢,係我呀爸得嗰一日先得閒帶我去食下嘢見下我。」

我仲好奇緊,佢呀爸咁忙咩?一個禮拜得嗰一日可以陪到佢?

「我呀爸呀媽離咗婚,我係跟媽咪,呀爸得嗰一日可以見吓我。」Gigi補充道。

一路聽Gigi嘅故事,我一路覺得沉重⋯⋯難怪佢自帶一股鬱悶嘅氣場。

佢嘅世界,我無法想像,更加難深同感受。

「嗰陣時吉之島仲未改裝,成日食到一半嘅時候,二樓嗰個鐘就會響,好似係到3點就會響,我都唔係記得咁清楚,但特別在佢會有隻公仔係個鐘度彈出嚟,係度郁吓啊,記得好似係隻馬嬲仔嚟。」

「望住佢一夠鐘就出嚟,就覺得好開心,有段時間我仲會專登係二樓等佢響。」

「嗰個係屬於我同爸爸嘅回憶嚟。」我觸動到佢嘅停止咗好耐嘅回憶盒,開始有啲眼乏淚光。

好彩咁啱要轉車,如果唔係我怕佢真係會喊出嚟。

「我知你講嗰個鐘係邊度,我細個嗰陣成日扭計要去吉之島嗰邊買玩具,次次見到佢係個鐘度出嚟,我都會望好耐。」我都不禁懷念吓以前,但明顯地,我同Gigi嘅同年,係截然不同。

「我每次都扭爸爸計話要買玩具,佢都會話佢無錢買,淨係夠錢買個扭蛋俾我。」講到呢度,我哋轉線去港島綫度等車,呢一刻,我見到Gigi成日抑鬱嘅臉容上,綻放出一個溫暖嘅笑容。

我哋由東涌線轉返去港島線要經過兩條好撚柒長嘅平地扶手電梯,我哋見多人,就好有共識咁行中間條路。

「所以我屋企都儲咗好多扭蛋,後尾每次見爸爸,佢都會買個扭蛋俾我。」

我同Gigi傾得正起,係我前面迎面而來一個熟悉嘅身影。

佢頭耷耷咁,飛快咁係我身邊經過,係察身而過嘅一刻,我認出佢。

佢同我相隔有段距離,唔係好近。

「呀詩!!喂⋯⋯!!」我叫住佢。

佢聽唔到,繼續走。

「你⋯⋯等我一陣,好快。」講完,我就留低一頭霧水嘅Gigi,返轉頭叫住條傻女。

我個腦好快咁組織起成件事,睇嚟呀詩係想我出camp嗰陣接我,俾個驚喜我,點鬼知遲曬到。

我行埋去,發覺條友戴緊耳機聽歌,所以聽唔到我叫佢好正常啊。

我拍拍佢膊頭,轉頭望望我,然後露出咗呆住咗嘅表情。
知咩事啦
又打錯字...fuck
今日係咪監數學定係仲係英文
中文
中文作文太簡單
用佢啲題目寫故實無人睇
今晚更新
加更
你呢排監考係唔係輕鬆咗
推推推
呀詩除低個耳機,一臉茫然咁望住我,然後問道:「點解嘅⋯⋯咁早放咩?」

「做咩啊?點解你係度啊?」我取笑呀詩,故意唔拆穿佢。

我見佢俾我激到,惱羞成怒咁係咁打我,佢嘅可愛計謀就咁俾我拆穿咗。

「我遲咗收工啊,一收工就趕過嚟諗住接你啦!」佢只好沿路折返,見到佢無癮個樣,有啲爽,哈哈哈!

「知你辛苦啦,不過我同咗個fd一齊走,我以為你唔會嚟啊。」我坦白。

「邊個啊?」呀詩語調一轉,鋒利嘅語氣差啲就劃破我個喉嚨。

「男定女啊?」呀詩追問。

「我幾時有講過話我唔會嚟啊?」呀詩再三追問。

相信有俾女朋友追問嘅各位,個心理壓力係好鬼大。

「你咁遠過嚟,痴線咩?我都唔會俾你嚟啦。」我認真答,仲答埋係女仔。

好快,Gigi就同呀詩碰面了。

「嗨~~」兩個好熱情咁打招呼。

我介紹完之後,唔係⋯⋯我正式介紹前都覺得好尷尬。

反而佢哋兩個不停係度傾,女仔嘅話匣子係咁易打開嘅咩?我無啦啦成為咗一個透明人。

一路上,佢哋有講有笑,我就間唔中搭吓嗲,因為呀詩講緊我壞話,所以我先有能力搭吓嗲。

最搞笑係,正當我以為佢哋兩個因為呢程車而變好,點知Gigi落車後,我問呀詩佢哋傾咗啲咩,呀詩話唔答。

逼多次佢都話唔答,然後就好無癮。

「咁你覺得佢點?」我好奇一問。

「無乜嘢,唔係特別鍾意。」呢個先係我覺得最奇怪嘅嘢,唔鍾意都可以咁樣傾咁耐?

「吓?咁又可以傾咁耐?頭先仲見你哋傾得好開心。」我百思不得其解,男仔真係唔覺呢啲有病。

「傾咋嘛,傾下偈又唔代表要有其他嘢。」
冇喇?咁短
咁快俾大婆發現
出得好慢
「咁唔通同佢講話,我唔鍾意你啊?咁啊?」呀詩反問返我。

「真係好識做戲⋯⋯」我不禁驚嘆女仔嘅能力。

我同呀詩食完飯,呢兩日我太攰啦·,拖住疲累嘅身軀返屋企,係臨瞓前,我喺ig出咗個post係倒頭大睡。

點知一起身,就幾十個msg,同幾個miss call,全部都係呀詩嘅。

「點解你post同嗰個女仔嘅合照?」
「你淨係post佢嘅合照?」
「我自己都無post同其他男仔嘅合照。」

我心知不妙,已經唔得閒覆啦,我即刻打電話俾呀詩⋯⋯

佢有接到。

不過無出聲,安靜一片,我知呀詩今次真係嬲。我以為我哋一齊咁耐,而且好多時大家都攤開曬嚟講,會相安無事。

「仲嬲緊啊?」我對住空氣講嘢。

「我淨係同到一個熟啊嘛,所以先諗住咁樣post姐⋯⋯而且琴日你哋又見過,以為無乜嘢嘛,真係唔知你會咁介意喎。」我極力咁樣想氹返呀詩,但佢都係無動於衷,依然死靜一片。

「我一陣del咗個post佢啦。」

「人哋都睇咗啦,仲del嚟做乜啊?」呀詩終於開腔,但語氣好明顯仲嬲緊。

「睇咗咪睇咗囉,我女朋友下咗啖氣咪得囉!」我強詞奪理。

「唉,你都唔明我嬲乜!」然後佢就收咗我線。

我再打返過去,期間我心有陣驚慌,呀詩好少會咁,睇嚟我真係做得好錯⋯⋯

但我真係連做錯咩都唔知,後來再細心諗下,因為呢一樣嘢,我自己覺得無咩大問題,不過在於呀詩嘅角度,就好有問題,所以我自己點樣諗,都唔會覺得有問題。

好幾通電話佢都無聽。

最後,我嚟咗佢屋企樓下,希望打通俾佢嗰陣,可以叫佢落嚟,面對面氹返佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞