《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
其實都係幾行字,唔會太拖嘅
到咗當日,我哋約係大家都相近嘅地鐵站等,執好曬組爸組媽提我哋要帶嘅嘢。

出發前同呀詩傾陣電話,佢睡懵懵嘅語氣,仲帶點起床氣。

我光明正大咁同佢講約咗個女仔一齊去,係上次咁啱搭同一架車嘅女仔,佢聽完之後醒咗。

我呢啲自攜炸彈式嘅自殺,亦預料到呀詩會有咁嘅反應。

唔好睇佢性格MK咁,直腸直肚,男仔頭咁,以為嚟得快去得快,呷起醋上嚟,可以好小氣⋯⋯

尤其是我都唔明,點解會呷我呢啲男仔醋,真係⋯⋯我覺得除咗呀詩,無人會要我㗎⋯⋯

「哦!去囉。」我感覺到佢半睡半醒之間,忽然認真咗,就知佢醒咗。

「咁佢話近啊嘛。」我解釋,「咪當有個伴,一齊出發囉,放心啦,我會msg你㗎啦,唔會同佢行得好埋㗎。」

「你點肯定佢唔會啊?」呀詩追問,有啲恐怖⋯⋯

「因為就算佢會,我都唔會囉!」我唔想死。

「你點拒絕啊?」

「唔理佢囉,又或者同佢講我有女朋友囉!」我個腦要再轉得快啲,不停諗緊有咩方法可以氹到呀詩笑先。

「超!如果佢好唔知醜,係要痴埋你度呢?」佢再問。

「咁我咪走囉,走返嚟你度。」我開始笑住答。

「咁你呢?去Ocamp嗰陣啲男仔想溝你,你點做啊?」我反問。

「我⋯⋯我俾曬你知㗎啦,同埋都覆得好hea㗎啦!」呀詩俾我咁樣突然反問,顯得有啲不知所措。

我見佢呢個窘境,心生笑意,玩返佢轉頭嘅感覺幾良好。
呀詩就係緊張男豬先會吃醋

同女朋友講同個陌生女仔一齊入camp 佢無反應
一係佢對你1000%放心
一係佢對你死晒心
早晨啊
樓主
如果係我 我會揀各有各玩唔比大家知就好
咁樣問完作埋d做唔到既承諾最後實好撚sad
btw去到今日都有人quote長文

有冇文
樓主2日唔見左
我晏啲更新
呢兩日太攰停咗更兩日加埋瞓唔夠6個鐘
「你啊,唔好玩到咁癲啊。」喺電話嘅最後,呀詩叮嚀我。

「你都已經玩到癲曬咁返嚟,先叫人唔好玩咁癲?」我笑住咁反問佢。

「係咪唔得啊?提醒下你係咪唔得啊?」呀詩姐係叫我唔好得寸進尺⋯⋯

本來呀詩個語氣都好聲好氣,似係幾擔心我,會掛住我嘅tone⋯⋯但頭先一講完,佢就變認真咗。

「因為見過Ocamp入面啲人玩得幾癲,以前我可能都會嘅,但依家已經唔啱我,我入u係想離開呢個屋企,想有能力可以自己出嚟,唔想靠任何人。」

一路以嚟,我都明呀詩嘅苦況,但無奈自己又做唔到啲咩,佢屋企嘅事亦唔方便插手。

「個camp係幾好玩嘅,但有啲位你會知唔應該係咁。」

「唉⋯⋯唔同你講住啦,我老豆返嚟啦,未入屋已經嘈生曬。」

「嚟啦!!!」呀詩明顯咁拎開咗部電話,匆匆忙忙咁收線,收線前仲離開聽到一啲吵雜聲。

我真係聽到都覺得心痛,好想帶佢離開呢個環境!!!

我係地鐵站度傾完個電話,Gigi話佢會遲,我就諗咗陣嘢,然後玩陣電話,失驚無神Gigi就出現了。

「嗨~~」佢臉上掛住一個尷尬而不失禮貌嘅笑容。

而我並唔在意,以前嘅我會對陌生,同埋女仔相處會感到緊張,我諗⋯⋯如果我嗰陣時無同到呀詩一齊,無經歷過咁多嘢,我依家面對Gigi,會緊張、會心跳加速。

我諗,我會對佢有好感,然後慢慢鍾意上佢。

依家嘅我唔會咁,因為無放係心上,個人輕鬆自在好多,所以唔會覺得有啲咩尷唔尷尬。

但我睇得佢有啲尷尬。

「嗨~~」我望望佢帶嘅嘢,都幾多嘢下,而且佢嘅打扮包到實一實⋯⋯明明依家係夏天嚟,出面熱到仆街喎,一陣應該仲熱喎。

究竟女仔係咩構造?夏天可以唔怕熱,冬天可以唔怕凍?

「你帶咁多嘢,難怪會遲啲啦。」我輕鬆咁講啲無乜特別嘅嘢。

「Sorry啊⋯⋯我盡力趕過嚟啦。」Gigi認真咁講。

我反而俾佢嚇一嚇,咁認真嘅咩?

「傻啦,我講下咋,我哋依家係度出發都唔會遲到啦,我等一陣無乜嘢喎。」搞到我都要認真解釋返,仲尷尬⋯⋯

我見佢都幾攰下,啱啱出發咋喎,咁快就攰?

「你好攰?」我關心下,順便開個話題。

「唔係啊,只係我本身個身體就唔係咁好姐⋯⋯」睇得Gigi臉頗兩旁微微透紅,唇色略顯蒼白。

「咁你仲著長袖衫?依家好熱喎。」我驚佢未到個營地就收皮先。

「我慣咗長期著長袖衫褲㗎啦,我無嘢喎。」見佢都講到咁,我都無咩好講了,只能祈求佢無事啦。
仲有冇樓主
睇男豬定力
追到live,留返個言支持吓
第一季睇到中間feel到sad end停咗一段時間唔敢睇
好彩最後都一齊返,而且仲有第二季
今季又開始嚟料,希望男主生性,好好珍惜眼前人
等更新嘅時候去睇返《補習社》先
作者加油
留名等文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞