《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
樓主好似好驚係tg被人嗺
我都係等下先
搞唔掂
呢幾日完全無時間打文
今晚會早啲收工返去出文
8我忙到就死
餐飯局係我無乜再點樣留意下完咗,大家好似都幾傾得,有說有笑咁。

但我自己無乜太特別感覺,佢哋就有種燃燒青春,搏盡無悔嘅心情,可能中學加上DSE壓抑咗好耐掛。

我知自己係DSE考得唔好,先入嚟讀Asso,我好明顯知道自己同佢哋係格格不入。

「Yo!」一個幾高大嘅男仔走過嚟同我攀談。

「嗨。」係呢餐飯入面,我覺得自己搵唔到朋友,我無乜幾句。

「我叫大神啊,你係拍緊拖嘅薯頭?」佢搭住我膊頭講。

又唔係真係搭曬過嚟,而係用個手肘捱落我膊頭度,我今日真係開眼界,呢個世界咩人都有。

佢一啲都唔覺得尷尬,可能係得我咁覺得姐。

大神⋯⋯?

點解要改啲咁嘅名?

我諗起呀彥呢個MK仔,眼前呢個男仔無咁嚴重,但都戇戇地鳩㗎啦。

「係啊。」我冷冷地回。

唉,曬唔少錢參加呢個咁樣嘅Ocamp,少不免感到後悔。

「我見你whatsapp icon同條女好sweet喎!估唔到你有女都參加Ocamp啊。」佢帶點串串貢的意味。

真係好想講句:關係撚事咩?

「有女就唔參加得嘅咩?」亞洲人多數都為免尷尬而選擇做人留一線。

「得!你條女咁正,實好放心你啦。」呢一句令我覺得細思極恐,男人好清楚男人嘅意圖。

「多謝你~~關心喎。」我唔係幾想再傾落去,開始明白啲人話好多真心朋友都係中學時候認識。

當然唔係所有人都啱用,但又不無道理。

「下次有啲正嘅女,介紹嚟識下啊。」佢推一推我,打曬眼色咁。

可能我要熟習個社會就係咁,咩人都有,但自己堅守嘅原則同底線唔好動搖。

後來四散,呢個叫「大神」嘅男仔都係一個R fd嘅小插曲嚟。

大家都嚟自五湖四海,各自了解下大家住邊,我哋係旺中一帶,有人住屯門,有人住馬鞍山,大家都行唔同路,我都唔係知曬所有人住邊。

然後含蓄地講聲掰掰,就去搭過海巴,去返港島。

點知⋯⋯

因為我俾個大神拉住我講咗幾句,無為意文青女孩好早就走咗。

我係巴士站撞到佢。

仲要係我要搭嗰架巴士嘅隊入面,佢隔離無其他人,得佢一個,係度低頭玩緊手機。
lm
溝佢溝佢
呀強同呀詩經歷咗咁多唔係宜家先嚟信任危機吖嘛
可能頭先我諗多咗,個文青女孩無乜特別嘅舉動,就算有,都已經好難牽起心中嘅漣漪。

一齊耐咗,甚至係慢慢大個,會越嚟越難搵到一個令你心動嘅人,就算當初令你心動嘅人,都可以一樣無咗以前心跳加速嘅感覺。

一完咗,我就慣性咁打俾呀詩。

「喂?」另一邊廂,我知呀詩聽日就去Ocamp,隱約係電話入面聽到啲吵雜聲。

「執緊嘢啊?」我問道。

「係啊,執完就一陣出唔出嚟食個糖水?」難得呀詩主動約我,我爽快地應承咗。

一邊講,架巴士都慢慢埋站。

個文青女孩抬頭望一望,望向駛緊過嚟嘅巴士一眼,同時亦都望到我。

佢撥弄一下頭髮,錯愕地望住我,跟住展露出一個有禮嘅笑容。

「咁食邊間啊?」喺電話裡頭,呀詩問我。

「嗨~咁啱嘅?你都係住港島東?」文青女孩叫Gigi,後來知道佢中文全名叫莫曉嵐,聽落好似幾男仔,女仔又得咁⋯⋯特別得嚟又同佢個style幾夾。

電話入面嘅呀詩靜咗落嚟。

「係啊。」我都有禮貌地笑住回應。

一息間嘅時間,唔會傾到啲咩,各自啪完八達通就上車,佢就往下層嘅位置行去,而我亦唔想引人誤會,就坐咗去上層。

電話入面呀詩都無出聲,我心知不妙。

仆街啦⋯⋯
其實又唔算係信任危機嘅
而係出到嚟唔多唔少都會面對唔同嘅引誘

唔好以為自己條件差(多數都係男仔咁諗),邊有人會引誘我啊?
咁樣反而係面對誘惑嘅時候最撚容易奶嘢
真係一有時間就打文啦
即係今次只係小風波,大佬仲未到
我睇唔明你講咩
大佬就係佢哋自己咋嘛
有心有心
過去嘅事無計啦,就算無奈都要move on
溝文青女啦唔溝都flirt下啦人一世物一世
忙到癡左線咁
人渣誠
命裡終注定分手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞