《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
第一季讀者表示慚愧,今日先發現到呢個post
去到食糖水,其實一齊耐咗,話題嚟嚟去去都係嗰啲,講嘅會越嚟越少,主要都係分享自己身邊嘅事情多。

多咗一份平淡,少咗一份激情。

我哋唔需要再好似以前咁,互相了解大家有咩興趣,性格係點,捉摸佢嘅喜好,身邊嘅朋友同埋感情狀態。

諗下要重新識一個女仔,就覺得麻煩。

「頭先好多靚女啦?食得咁開心。」食糖水食到一半,呀詩忽然間彈咗呢一句,搞到我飆咗個冷汗。

「有就實有嘅,靚仔都好多添。」後面嗰句我望住佢,暗示佢聽日都會見到唔少靚仔。

「啲女大唔大波啊?索唔索啊?」女仔小氣起上嚟,真係可以好小氣,仲酸酸地。

「你大波啲,聽日你最索啦。」我都反擊。

「哼!俾我知你溝女就知死。」

「俾我知有狗公溝你,條狗公就知死!」我有樣學樣。

終於,呀詩笑咗。

「你係先好啊!」

「不過我食完就返去執嘢啦,你幾時要Ocamp啊?」呀詩問。

「我下個禮拜先啊,不過我都認真唔太鍾意Ocamp,亦唔鍾意啲人。」於是我將今日發生嘅事同呀詩講。

「始終依家讀上去,就唔同中學咁樣㗎啦,但我唔會排除任何可能嘅。」又啱嘅,睇定啲都好。

送埋呀詩返,最後佢係樓下主動咁攬住我。

都幾用力。

都好似好耐,呀詩無咁樣主動用力咁攬實我,對上一次我記得係中學分開前嘅時候。

呀詩鬆開手之後,咬咬下唇,無講啲咩,眼神卻透露出不捨,深遂嘅眼珠無離開過我。

我明。

呀詩佢總係會令我安心,甚至乎依家,有啲嘢有默契到唔需要再講出口。
起身有文
但原來知情同在乎,係可以分開。

姐係你知道另一半其實無乜嘢,同其他出去玩都放心嘅,至少係等待嘅嗰段時間唔會提心吊膽。

但當你見到某一啲位嘅時候,都一樣會呷醋,個心都會酸酸地。

呀詩去Ocamp嗰陣,都會時不時sd whatsapp俾我,同我講做緊啲咩,又會打下電話俾我。

老實講,我真係放心到不得了。

但係當完咗Ocamp,就實會成堆人打一大篇千字文,講述一下呢短短幾日幾咁難忘,熱血,要多謝邊個邊個,最後附上一張大合照作為收尾,堪稱一個完美嘅句號。

呢篇文可以媲美日後從事保險行業嘅人所打嘅千字文。

當我見到呀詩都打呢篇文,係ig上面可以攞到百幾二百like,同時間follower不斷急升。

我就不是味兒。

然後好仔細咁睇佢po出嚟嘅合照,嗰陣時ig仲未有得放大睇,我專登去facebook開嚟睇,本來想𥄫下有無靚女,但變咗金睛火眼咁睇曬所有男仔,有無邊幾個同呀詩特別close。

啊⋯⋯因為呀詩ig同facebook都有po出嚟,用於公告天下。

我明知呀詩俾足安全感我,但我都控制唔到自己咁呷醋,我就察覺到,兩樣嘢其實係可以分開,無直接關係。

見住佢係相入面玩到好癲嘅笑容,我可以想像到佢係入面同成班人玩幾咁開心,有男有女。

以佢咁開朗,又善良嘅性格,實一定好多男仔慢慢一步步想接近佢,當我見到啲相,我就會不自然咁諗起呢樣嘢。

我對呀詩有信心⋯⋯

但我對相入面嘅男仔無。
live
有文
唔緊要有join就得啦
甚至完故再嚟追都無問題個故點都係度等你
再推
lived

尋晚睇晒第一季 依家live 埋第二季

啱啱開頭諗住當甜故睇 點知睇睇下原來嗰故有故 睇到我都眼濕濕

今季開頭去旅行嗰陣阿強啲表現都好似出出哋事 啲伏筆又真係伏伏哋 去到放榜嗰陣先叫做得返好少少 而家叫做識諗返啲 希望阿強爭氣啲 唔好又行返條掘頭路

樓豬加油 唔覺得個故太拖 其實唔洗下下都加甜先好睇 睇佢地兩個日常放閃仲正

最後 樓豬出得慢都唔緊要 最多我半年先入返嚟

唔好到時失左踪爛尾就得喇 已經受夠係連登睇個頭開得靚 但睇到一半爛尾嘅故
我、琴秀巴仲有另一位巴打睇最尾嗰段好有感覺
睇到後半分手已經眼濕濕 最尾阿詩要話過去只能過去 幾驚真係sad end 做fd 就算
少少搭錯綫

今日由第一季一次過追到live覺得樓主寫得好寫實 代入感好強,都勾起左好多以前既回憶睇到佢地分手嗰度個心真係好酸差啲睇唔到落去.....加油啊樓主
仲以為會講喺ocamp呀詩被人溝
而且因為Ocamp,呀詩多咗好多Msg覆,個人都開朗咗好多,唔係話佢之前唔開朗⋯⋯

而係比之前,更加多咗,呢啲微細嘅分別,一齊耐咗都係會察覺到,只係睇你自己會唔會視而不見姐。

「好多仔仔搵啊?」我帶點酸味咁問佢,我用半玩笑嘅語氣嚟掩飾我嘅在乎,顯得自己無咁小氣。

「有個男仔好似想溝我咁。」呀詩放低手機,抬起頭,毫無保留。

「係啊?邊個咁大膽!」即使心入面再不安,都要面對呢個事實。

「有個同組嘅男仔,成日借定啲意靠到勁埋,而且啲game真係好似出面啲人話咁,好多都咸濕game嚟。」佢仲一臉唔在乎、無乜嘢嘅模樣。

「下!?」我醋意越嚟越勁。

「點樣淫賤法啊?」

「等你去完Ocamp再話你知!」佢假笑,然後吐一吐舌頭。

「點解喎?」

「因為咁樣先公平囉,睇下你係咪都係玩呢啲淫賤game囉。」呀詩咁樣回答。

「咁我想知你係咪喺入面俾人咸濕你啊嘛。」我裝出一副無辜樣。

「你話呢?對你女朋友咁無信心?」

「對佢哋無!」我俾人鏈住塊臉,不似人形。

「我哋啱啱中學畢業上嚟,實好多人爭食嘅,有啲餓咗成6年咁款⋯⋯我又唔係未見識過有幾猖狂。」

換呀詩沉默起上嚟。

「其實我哋係對等,你擔心我俾人撩,俾人溝走,只要我唔受,佢哋唔會有咁嘅機會。但同樣地,我都會擔心你唔知會同邊個女仔點樣⋯⋯我知你唔係會主動同人攀談,走去R fd嗰種人,我都係會擔心,唔關邊個受歡迎事,你明唔明?」

「係因為我愛你。」

呀詩情深款款望住我,原來俾愛自己嘅人望住係會咁,原來真係可以係對眼度睇到對方有幾愛你。

呀詩同其他女仔唔同嘅地方係,好多對情侶入面,女仔都成日將「我愛你」掛係嘴邊,想透過講嘅方式表達出嚟,而男仔係好少講出口,但行動會話俾你知,佢愛你。

呀詩係好少講出口,拍拖咁耐,好少聽到佢講。

幾多人將「愛」掛係嘴邊,但就做啲與「愛」相違背嘅事,然後打住「愛你」嘅旗號招遙撞騙。

「所以我先想你去完Ocamp,真係體驗一次先。」
咁撚純樸既愛出到社會真係好少見不過都可能只係未遇到足夠既誘惑
一定買啦
追到唔想瞓
樓主
如果出書
封面可唔可以係啊詩唉住啊強個膊頭睇住日落?
現實中真係有18,19歲讀完中學就已經咁成熟咁識諗嘅女仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞