《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
阿詩經歷得太多
突然諗起春嬌志明
今晚更新
各位
我係Penana上面更新咗個訂閱計劃,唔一定要大家都支持,但所得嘅收入都係用嚟遲下出呢個MK妹故嘅實體書。

當然所有嘢都言之尚早,距離完故仲有一大段路,個結局寫得靚唔靚仔,我都唔知,我都好怕寫個大家都唔鍾意嘅故,總之會盡力寫好佢。

價錢方面我都唔敢定太高,自己唔係大作家,寫嘅文筆亦唔算好,又俾唔到咩承諾大家,所以都係粗粗地自己亦唔知會抽成幾多,實收幾多。

我會將一路喺紙言、Penana上面寫故嘅收入用嚟出實體書,嗰筆錢雖然唔多,但都係咁多年嚟嘅心血無郁過筆錢。

我會想自資出書,咁多年嚟都等睇下有無出版社肯出書,當然我知自己寫得唔係話好叫座,亦都明嘅,都試過投稿去出版社,石沉大海。

依家出嚟返工,到時候自資出書唔夠嘅話,都可以補貼下

超級唔想sell你哋隨心支持啦

所有收入會用作將來出實體書之用,如有興趣可以支持一下。

因為擔心訂立每天多少字,更新多少,到最後因為生活種種原因無法達成,會失信於人,所以用這種形式較好。

不會放棄寫作,任何故事都一樣,這是我能夠向大家承諾的。

我寫作不想以賺錢為目的,用各種手段去吸引大家觀看,一路以來都是為興趣和夢想而寫。

雖然是夢想,但我都希望能夠將自己所寫的,可以轉化為金錢。以前讀書階段真的是有夢就美,到踏入社會,背負的,就不再是夢想那麼簡單。

思前想後,訂閱的這筆錢,不會對我生活造成多大影響,但我會將這筆錢運用在我日後出實體書,能夠出書才是我最初的夢。

到時候真的成功出書,亦希望能夠回饋一路支持的讀者們,一路上亦感激有你們,這不是錢能夠帶給我的快樂。
如是者,我就無再過問,我就專心期待下我Asso嘅Ocamp。

個group幾乎無間斷咁好多msg,但老實啊,無乜邊幾個熟,識就識嘅,極其量食過一餐飯仔。

有啲人無嚟到,個group加加埋埋都有10幾20人,每秒都有人覆下嘢咁,睇落真係好似好熱鬧,好多嘢傾,營造出一個好熟、好多朋友、好青春嘅感覺。

喺不久嘅將來,退group嘅人會多過講嘢嘅人。

所以係個group入面,仲有啲人我係唔識,我都唔明點解會傾到如此興高采烈,內容談唔上有趣,而且我就咁隔住個mon都覺得尷尬,我上高登仲好啦。

睇下啲高登仔屌鳩林祖舜唔好?

不過係所有人傾到好開心嘅時候,無啦啦有個我無save嘅電話號碼whatsapp我。

我㩒入去睇,佢係一大串咁sd過嚟,我之前唔知係邊度睇過呢,有人話睇人msg點樣打都可以睇得出份人係點。

如果積積埋埋一次過打嘅話,份人會比較細心,顧人感受,怕怕醜醜咁;而將一句嘢分開幾行sd嘅呢,通常比較爽朗直接,幽默啲嘅。

當然只係參考啦,不過如果真係照佢咁樣講,呢個人屬於前者。

佢hi完我之後,就報自己係Gigi,我先醒起,係上次食飯嗰個文青女孩。

無啦啦搵我?可能係自己會錯意,但我真係有諗佢係咪對我有意思?

佢問我去Ocamp當日一唔一齊出發,因為大家都住得近,就邀請我一齊去。

我好快就藍tick咗,不過隔咗兩三分鐘先覆佢,因為覺得我哋其實又唔算熟,到時一齊搭車實好尷尬。

往後嘅日子,會令人學識點樣同人相處唔尷尬,只不過對於啱啱中學畢業升上Asso嘅我嚟講,好怕呢種「最怕空氣突然安靜」嘅不安。

又諗諗,有個伴都唔錯嘅,而且人哋都主動問咗,自己唔識、唔知點樣拒絕。

我:好啊。

就咁應承咗。

Gigi:咁到時地鐵站等?早個半鐘

我:可以啊~

咁樣覆總係有種壓力係度咁,而佢同其他女仔最唔同嘅係,佢係字裡行間完全唔打emoji。

打從emoji現世後,好多人打字都會加個表情符號,用嚟表達句子嘅語氣,前有MSN式表情符號,現有Iphone式表情符號,後有Sticker。

但Gigi完全無,我感受到唔到佢嘅喜怒哀樂,明明係佢主動搵我,卻可以顯得如此冷豔。
又話好大串msg寫左咩阿講黎聽下
Hello
我叫Gigi
Ocamp 同你一組
嗰日一齊搭車走嗰個女仔
想問下你
介唔介意我哋一齊入camp?
我哋住得咁近
不如等埋一齊去?
會唔會因為Gigi既出現
會令到強仔同啊詩之間出現破裂
原來你係gigi

有問號=有感情
fail 咗
又真
我都好常用問號,零符號真係好難做
阿強生性啦 唔係一個Gigi 咁就離間到呀

阿詩都做左個完美示範俾你睇啦 跟住做阿詩就收貨㗎啦

我有時覺得寫故寫得咁仔細變相會拖
睇落去就知
中學畢業之後有好多變數,唔知會遇到咩人
我想寫得真實啲
我唔會除排呢個可能
可能自己身邊真係無,但唔代表其他地方無嘅
我自己覺得呀詩呢個年紀其實未去到話咁成熟,只係佢好愛男豬姐
我已經諗好個封面㗎啦
係想畫呀強同呀詩趴係學校張枱度互望而笑
因為你話佢個msg format會突顯出佢人物性格
我覺得寫埋細節會更加清晰
而家唔太get到係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞