《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
聽到咁樣,我只好返返埋位,跟住Gigi同我講,話前面有兩個人邀請我哋,問一唔一組喎。

選擇唔多嘅我哋,加上識嘅人唔多,就應承咗,點知⋯⋯呢個先係惡夢嘅開始。

下晏嗰堂都係咁樣過,好似脫離咗中學嘅功課就係需要同其他人一組完成咁,當然有啲係自己一個嘅功課,但多數都係又有分組又有自己嘅功課要做,真係忙到仆街。

呀詩同我講,佢上完堂之後就去打工,香港人讀大學好多都係一邊讀一邊返part time,就連Gigi都話佢最近搵到份part time。

我暑假嗰份臨時工已經收咗皮,睇嚟我都要搵返份part time先得,但苦無頭緒,唔知點搵好。

基本上,開咗學之後,我同呀詩嘅生活就慢慢變得單調。

香港地拍拖好似都係咁,嚟嚟去去都係行街睇戲食飯,我哋都會成日去行下朗豪坊,畢竟中學嗰陣,呢度對我哋嚟講,好有意義。

但我依家對於行朗豪坊,已經無乜感覺,行嘅鋪頭,都係嗰啲。

我同呀詩一齊買手繩嗰間店,已經換咗一間女裝店,有啲回憶只可以留係心入面。

「我哋買手繩嗰間店已經無咗啦,原來時間過得咁快。」我拖住呀詩,忽然感慨咁講。

「係啊,呢度都好似少咗MK仔MK妹啦。」呀詩講。

「你以前都係MK妹嚟喎!」我反諷。

「唔準你咁講啊!」呀詩笑住咁惡我,呢啲事佢似乎都唔想再提起,但拎起舊年事嘅嘢笑佢都係一大樂事嚟。

「你大學有無人知你以前都係個MK妹啊?」我依舊唔識死。

「我封曬fb啲嘢唔俾人睇㗎啦!所以,無!人!會!知!」佢用力咁扭我手臂。

「得啦得啦,呢啲嘢我哋知咪好囉。」我氹返佢。

「算你啦!」我有啲好奇,我同呀詩嘅拍拖節目成日都係咁,佢唔會覺得悶㗎咩?

其實,呀詩嘅轉變係慢慢一步一步咁變緊,只係我當時仲未察覺。我哋係慢慢由一個階段,行到去另一個階段,人係每個階段,都會變。

係開咗學無幾耐,香港發生咗一件大事。

呢一場運動嘅爆發,我哋好多都仲懵懵地咁,唔太清楚發生緊咩事,但幾年後香港再爆發一件大事,之後可以話係影響我哋呢一代一世人。

雨傘運動開始嗰陣,我哋班有啲同學都有上去幫手,因為係媒體到見到場面係好震撼,好難想像呢啲畫面會係香港呢個俾人印象治安好好嘅地方發生。

係大眾嘅宣染下,我都有上去幫手派下水咁,呀詩亦都有同佢啲同學去幫手,但大家都係唔同場地,我哋都覺得無必要咁樣都要一齊,始終呢場運動唔係拍拖。

老實講一句,嗰陣時我唔係好知發生咗啲咩事,但知道我哋係想爭取一路以嚟香港都實現唔到嘅自由。

嗰一排,我哋生活嘅聚焦都係呢一場運動度,而見識到香港嘅警察係幾咁仆街,本來身邊仲有啲朋友係受以前皇家警察電影嘅熏陶,話之後大家想做警察,都已經紛紛話唔做。

「哇,原來催淚彈陣味咁難頂㗎?」呀詩嗰晚打俾我訴苦。
有文
「你中過招啊?」我一臉驚訝,擔心呀詩走去前線,好危險啊。

「咁啱係附近,嗰陣味真係好難受,情況混亂到你會注意唔到其他事,更加想像唔到香港地會變成咁。」我都覺得係,我淨係喺後面睇都覺得呢度好陌生,有生之年估唔到會見證到呢樣嘢。

但我根本唔知事情背後嘅種種因由,只係按住自己心入面認為啱嘅就去咗,而且仲有眾人嘅宣染。

「你無咩事啊?聽講前面好亂㗎喎。」

「我唔係喺前線啊,我一樣都係後面支援,但係走撤嗰陣食中過,唔知係唔好彩定點⋯⋯」

「咁你點啊?你如果依家仲係覺得難頂嘅話去醫院睇下啦。」我語氣有啲焦急。

「我無事喎,我哋有簡單處理吓,無咩事呢。」呀詩平淡地安撫返我。

「行得出街嘅,就隨時預咗呢啲心理準備㗎啦。」佢又講得幾啱。

「講到好似你要去死咁,為港捐軀啊?!」

「會啊,自己嘅地方,緊係要自己守護。」係仲未真正爆發香港同大陸之間嘅對立時,呀詩已經做好呢個覺悟。

「咁你就咁留低我啦?由得我自己一個啦?」我問道。

「我唔捨得㗎,我最想嘅,就係同你有個家,但呢度就係我家,唔係咩?」我都有啲俾佢搞唔清佢想講啲咩,但最簡單而又直接嘅意思就係,如果連自己地方都守唔住,更唔好講自己將來。

「做咩啊?依家同我求婚啊?」我無辦法嚴肅咁回應呀詩嘅問題,我知佢做得無錯,而我自己都會咁,只係如果萬一呀詩有咩冬瓜豆腐,我唔會我會點樣面對⋯⋯

所以先用呢種半開玩笑嘅方法回應呀詩。

「你就想啊!你想個女仔同你求婚啊?你仲係咪男人啊?」佢串返我,睇嚟呀詩真係無乜事,只要佢平安就得。

「講到我唔會同你求婚咁,驚唔切要嫁俾我啊?咁嫁唔切?」唔經唔覺,我同呀詩都一齊咗2年幾3年,對呢個年紀嘅人嚟講,已經好長一段時間啦。

但我哋一齊得越耐,相處就越係平淡而熟悉。好似依家呢種打打鬧鬧嘅方式,前前後後已經上演咗就快3年。
推推
有冇人覺得冇第一季咁好睇
今晚更新
我知嘅
睇人流都知
唔介意你哋講下啲問題係邊
唔係好想睇三角戀
出文太慢
出文太慢,可能有啲位當下好想睇埋之後嘅發展,但係擺多幾日已經冇咁期待喇,對個故開始冇乜熱情
原來我同呀詩不知不覺已經一齊咗2年幾3年,扣除返我哋之前分手嘅時間,大約2年到。

好似隨住畢業之後,就個個都向前衝咁,時間過得好快,仲好忙碌。

我係開學無幾耐,就搵到份part time,係賣電話卡嘅,專係賣俾啲菲傭啊,印傭,主要都係返禮拜六日,有底薪,賣到卡就有佣金,除咗要出去日曬雨淋之外,其實呢份part time幾好,全部都係靠手機whatsapp報到,自己都會出去行吓,又唔會chur你數。

禮拜一到五就上堂,但我太低估Asso嘅壓力,原來好辛苦,除咗啲嘢多之外,嚟呢到嘅人目的都係為咗想搏返U。

只不過,總有人係例外,咁啱我哋組就有一個⋯⋯

「我哋今晚幾點傾下份功課點做啊?」我想早啲搞掂呢一份功課佢,雖然大家係輪住present,我哋組嘅日子就係中間,但係其他份功課都堆曬係後面,唔早啲搞嘅話,之後就係忙到仆街。

「吓?但係我今晚唔得閒喎。」呢個組員叫阿Sam。

「你今晚幾點完啊?」Gigi都係呢組度,佢加入討論。

「我唔知㗎,應該都好夜㗎啦。」淨係睇文字都已經令我躁躁地底,一開始大多數都係選擇,忍。

「我哋之前已經約好曬時間啦喎,你依家先嚟話有嘢做?」姐係又要再約過時間,諗吓都覺得麻煩。

「我臨時有急事啊嘛,一唔係你哋傾住先囉,傾完再話我知。」佢咁樣講,我都唔知點好。

最怕就係之後同佢講返,佢又話呢樣嗰樣,頓時搞到躁躁地。

係我思索緊點好嘅時候,呀詩打電話嚟,見到佢打嚟,我煩躁嘅心情得到一點緩和。

「喂?強b,你一陣可唔可以嚟接我啊?」呀詩係電話裡頭問。

「吓?點解嘅?」我一頭霧水。

「我今日ReU啊,想你過嚟接我。」呀詩柔聲地問。

係喎,我都唔記得咗呀詩今日佢Re U添,佢之前有同我講過。

我再諗多層,我明點解呀詩叫我去接佢啦。

「好啊,係邊度啊?」

既然條撚樣都話有嘢做,咁就另外有約日子,雖然我都有私心,但咁啱得咁橋姐。
明嘅其實我自己寫都覺得好似無上一季寫得咁好,所以想問吓可能會係咩原因
點知原來都係出得慢事
呢排ot太忙,偷唔到時間打吓文,等忙埋下個禮拜,應該完到(?),就會得閒返啲
我都諗住下個po照樣用返正評嚟加速,不過就週未加速,會有返啲動力
Lm
推推推
其實係咪同佢哋拍拖耐左一樣 冇左激情
會唔會係因為「阿詩」已經唔係一個MK妹?
呀詩俾咗個地址我,我自己預時間過去。

一路上,我哋又係電話傾功課啲嘢,一刻都無得停。

去到餐廳樓下,我一路停,無俾催呀詩,等佢差唔多完,同我講,問我係邊先算。

我都有啲想知佢大學身邊嘅人係啲咩人,雖然心入面係相信呀詩,但對於佢身邊嘅人同事都一無所知,就有種莫名嘅不安。

呀詩:我哋仲傾緊啊,你到邊啊?

我:到樓下啦

呀詩:佢哋一陣話去party room喎,你去唔去啊?

有預感呢啲飯局完咗之後,多數都會有下場,之後一去就通頂。

我:啲人我都唔係幾識,會唔會唔係咁好啊?

呀詩:識下就熟㗎啦,你咁放心㗎啦?

佢個Emoji都幾嬲打,的確如佢所講,唔係幾放心。

終於佢哋齊哇哇咁落曬嚟,我見到呀詩打扮得幾靚,仲著咗條短裙,化咗個淡妝,如果唔識佢嘅話,目光會係佢身上停留幾秒,幾靚女。

呀詩見到我,主動過嚟撓住我,後面一陣嘩聲,「男朋友喎!!」

我睇唔清有邊幾個,淨係覺得呢一刻好唔自在。

「呢個係我男朋友,呀John。」呀詩笑住咁同其他人介紹我。

我靦腆咁阿笑,揮吓手,say個hi。

然後大家嘅注意力就唔會係我哋度,就傾緊點去嗰個party room度,一路上,我同呀詩就跟係後面,我先有時間打量下佢哋。

有男有女,有好幾個都好靚仔添,就咁睇都覺得佢哋似啲playboy,唔知佢哋點樣同呀詩傾偈呢?

呀詩拖住我,好似隱隱約約猜測到我嘅心思。

「唔慣啊?」佢貼住我問。

「唔係咁鍾意呢啲場合姐。」我老實講。

「我都唔係咁鍾意先叫你嚟。」呀詩探個頭出嚟望我。

「頭先做咩要講我英文名嘅?」其實我明,只係我仲未慣,之後好多場合,甚至乎出嚟打工,都係會用英文名。

咁樣反而少咗種細細個嘅親切感,為成個人加添份成熟嘅包裝。

「咁樣自然啲啊嘛。」呀詩佢自己都起咗個英名,Sarah。

我忽然間懷念佢以前facebook嗰啲MK名,好似呢個先係我熟悉嘅呀詩咁。

去到Party room,大家已經各自玩起上嚟,我唔知佢哋係咪所有人都識曬,淨係知好熱鬧,個場又大,雪櫃入面全部都係酒,啲人已經自己去拎酒飲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞