《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
今晚更新抱歉
快啲呀
Tui
掛住牙詩
文呢
樓主又呃我地
禮堂入面,好多人都有人歡喜有人愁,呢一個畫面一路深刻到依家,因為咁多年後睇返,呢一切都只不過係過眼雲煙。

但喺呢個人生轉捩點嘅位置,第一次經歷挫敗,我哋都唔識得點樣去面對。

呢一次唔關乎屋企人,唔關乎其他人,係關乎自己將來嘅出路,先會搞到咁沉重,咁失落。

拋得越高,就跌得越痛。

因為我知,應該係話,我哋都清楚,子晴佢係有幾咁著緊啲成績,比起呀詩更甚,呀詩佢係著緊自己出路多啲嘅其實。

記得有一次放學,偶然同蕃薯仔一齊放,嗰陣時臨近last day,仲係處於好多嘢提唔起勁嘅階段。

但仲記得要讀返好啲書,呢個係我可以為自己,為呀詩做嘅嘢,始終佢係我想咁,亦覺得讀書算係同呀詩仲有返啲聯繫。

對於生活上嘅其他嘢,打機啊,打波,都已經無乜動力,得返讀書。

咁嗰排蕃薯仔間唔時都有陪我放學,兩個麻甩佬咁樣放學其實都有啲不情不願,只不過都叫算係有啲調劑一下苦悶嘅人生。

「你同子晴呢排點啊?」我問佢。

「無啊,都係咁囉。」佢好hea。

「都係點姐?」答咗等於無答咁。

「你哋平時去邊拍拖㗎?」我一向都好少八人哋啲嘢,所以呢方面嘅嘢我都無過問,但依家時機啱囉,問下都可以嘅。

「下?我哋平時拍拖都係圖書館啊,自修室咋喎。」佢答我。

「哇,你哋無去睇下戲啊,行下街咁樣咩?」

「嗯⋯⋯」蕃薯仔思考咗一陣,咁樣答我:「又真係無喎。」

「屌⋯⋯姐係出嚟就係自修室?」

「係啊。」佢好不以為然,嗰陣時其實對於愛情有好多嘅刻板印象,中學雞對於愛情有好多憧憬同埋一啲不切實際嘅幻想。

認為拍拖就要點點點,個個都好恨出pool,破處,總之就想多姿多彩、轟轟烈烈。

無錯,呢啲都係青春最美好嘅型態,只不過依家諗返,其實拍拖兩個開心就夠,去自修室溫書,互相勉勵都好好姐,男仔同男仔咁樣溫書雖然會有動力,但都唔夠同自己鍾意嘅人一齊讀書,嚟得咁有效。

你會好似動漫入面嘅男主角咁,獲得無限嘅能量。

而我,係錯過咗同呀詩一齊溫書嘅時光。

嗰陣只得我自己。

所以子晴會喊到失曬聲,係好正常,3年⋯⋯可能係6年,甚至係10幾年嘅付出,付諸東流。
係我衰琴晚打完波太攰無出到文
無其他嘢補償到俾大家,唯有補文
如果今晚唔洗ot,補多兩篇俾大家,出唔出到都會通知聲
sorrrrrrly
晏啲出文
文呢ching
我哋幾個都講唔出啲咩,只好任由子晴係度喊,隔離同埋前面嗰行都有女仔係度喊,而男仔則愁容滿面,眼淚在心裡流。

隔咗一排,我同蕃薯仔決定要去報名先,咩都報咗先,因為可能仲要俾留位費啊之類,雖然蕃薯仔望落好似幾擔心子晴咁,但都要顧好自己。

蕃薯仔同我嘅成績差唔多,都係HD,Asso見㗎啦。

我個分比較好少少,我連樹仁都諗住報,咩都報,搏一搏,試一試。

留低呀詩陪佢,呀詩啲分好好,入U應該唔成問題,所以諗住直接報Jupas。

出路基本上就咁喺呢一日定咗咁制,大致上。

最後子晴唔甘心,決定重讀一年,呢樣嘢係我最估唔到,除咗因為佢成績本來就好好,所有人都認為佢實得嘅,會因此感到驚訝之外,重讀係需要強大嘅意志力,加上要追太多嘅話,其實無乜可能。

好似我同蕃薯仔咁,重讀都曬鳩氣。

諗諗下,可能真係最啱子晴嘅一條路。

因為就咁去讀Asso、HD,又會唔甘心,而且子晴係好有可能考得好過之前,入到心儀學科。

之後嗰一年,基本上係搵唔到子晴,因為佢Ig、Facebook啊,Whatsapp所有嘢都Del曬,手機得返傾電話呢個功能。

得蕃薯仔搵到佢,我哋根本約唔到子晴出嚟,直到佢考完DSE先再重見天日,真心佩服子晴同蕃薯仔,打從心敬佩⋯⋯

子晴有咁樣嘅耐力選擇重讀,蕃薯仔亦咁有神心陪係子晴隔離,有時我想約蕃薯仔出嚟食個飯,佢都唔得閒,話要陪子晴去自修室溫書。

去自修室溫書,已經係佢哋拍拖嘅常態。

係呢個慢慢被狗公化,速食愛情嘅年代,呢種慢愛情更令我感到羨慕。

同樣地,食好多女/仔都係好多人做唔到事,所以先咁多人羨慕;但係佢兩個亦都做到好多人都做唔到事。

最後樹仁係無收到我,我都唔開心咗一排,得返Asso,HD我又麻麻地,我都想搏返入U。

算係定咗落嚟,有著落,而呀詩就係度等緊Jupas放榜,都要等個令兩個禮拜,呢段期間佢都煎熬㗎。

一嚟大部份人都已經定落嚟,二嚟驚入唔到自己想入嘅。

人係好糾結同矛盾嘅生物嚟,求而不得,退而求其次又心有不甘。

呢啲時候,我有諗下計仔可以點樣氹呀詩開心,但我江郎才盡,諗唔到有咩好idea⋯⋯
唔會走數嘛
少有地犧牲瞓教時間
聽日又要5點半起身返工得返幾個鍾瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞