《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
樓豬打算幾時去台灣
「我哋呢啲叫成熟啊!遲下就係著西裝揸靚車啊。」我誇張咁講。

「超!係先好啊你。」呀詩過嚟拖住我隻手,而子晴就好含蓄咁撓住蕃薯仔,呢個就係佢哋嘅相處模式。

我哋一齊行入去,雖然啲人仲未嚟齊,但係喺位嘅視線頓時集中係我哋幾個度。

「哇⋯⋯哇哇哇⋯哇⋯⋯」眾聲嘩然,好多個都帶有羨慕同埋祝福嘅微笑,唔講仲以為行緊婚禮。

佢哋之前知我同呀詩散咗,估唔到我哋又會再喺返埋一齊,呢啲花生,邊個唔想食啊?

此刻嘅我,嗰種成功感爆曬出嚟,老師私底下都知我哋啲事,但想講嘅係⋯⋯

其實佢哋最驚歎嘅並唔係我同呀詩,而係子晴同蕃薯仔, 佢哋一齊嘅事一路都好低調,而且係讀書又叻,又靚,乖巧嘅女朋友,就咁俾蕃薯仔溝咗,幾個男仔出嚟整下蕃薯仔。

蕃薯仔少有地露出幸福嘅笑容,希望呢個笑容可以成日掛喺臉度。

今日呀詩好襯呢個咁高貴嘅場地,我哋去返各自嘅班,由一入場開始,就一路播緊啲青春嘅歌,forever friend啊,朋友啊之類嘅,仲有首死性不改,突然間俾佢搞到好有feel。

係開始之前少不免校長老師講下嘢,廢噏下。

應該係最後一次,聽下佢哋說教了。

台上面播緊嘅,係每班整出嚟嘅短片,個個係短片入面都係啲搞笑,青澀嘅臉龐。

唔知邊個瞓著教嘅樣俾人影出嚟啊,仲有俾人con嘅相啊,個個都表情扭曲,真係唔知做緊乜鳩,我都笑咗下,睇返以前嘅自己,我都唔知自己做緊乜鳩。

「WOW~~WOW~~」全部人起哄,我先係回憶當中抽離。

咩事?

再望一望螢光幕,咦⋯⋯我嚟㗎?

係我同呀詩嘅合照。

Last day嗰陣影。

屌⋯⋯真係想搵窿躲入去,邊個咁大整蠱?突然間一種羞恥感湧埋嚟,隻隻眼都望過嚟,淨係可以露出個尷尬嘅微笑。

不過嗰陣又點估到,可以一齊返先得㗎。

我諗,本來擺相嗰條友係想抽水嘅⋯⋯

今晚更新
希望有時間可以加速一下
支持
聽住首歌,睇返以前中學啲回憶,原來三年咁快就過咗去,有時係中學發生過啲唔開心嘅事,喺呢一刻都會化為烏有,只係想好好感激呢三年遇到嘅人。

我唔敢講所有人中學生活都係會咁,但至少我自己係。

我見會場有人喊,拎起紙巾拭去眼淚,我無喊,但心入面好感觸。

播完就輪到老師啊司儀講下幾句,就開始食飯。

餐飯唔係重點,重點係飯後嘅影相環節。

個個著到鬼火咁靚,為嘅都係想留低最後嘅回憶,就連平時唔熟嘅同學,都會互相影下相,忽然間大家都會除去尷尬,笑笑咁影張相。

「喂!」呀詩叫我,對我揮揮手。

「嚟!出去樓梯位度影張相啊,叫埋晴晴佢哋。」呀詩勁多人同佢影相,啲仔好鬼主動,又搭曬膊頭咁,嗰股醋意就嚟爆。

有一啲佢仲要撓埋人哋隻手!

「好多人搵你影相喎~~」我無應到佢頭先嗰句,單刀直入。

「噗!」

「呷醋啊?」呀詩問我,但我無應佢。

「你都好多女同你影相啊?咪扮嘢喎你!」

「我唔會搭人膊頭囉。」一陣酸味出曬嚟。

「你知你係特別嗰個㗎。」聽到呢句,我個心先安定好多。
「係咩?有幾特別啊?」我追問。

「你覺得呢?」呀詩撓住我,成個人壓落我度,旁人睇落無乜嘢,但其實我食緊波餅。

我斜斜地望一望呀詩今日件低胸裝,露出嘅事業線,完全展露係我眼前。

又真係幾特別。

「哼!你唔準對其他人都係咁㗎。」

「快啲去搵佢哋啦!」呀詩踢我出去。

「哇!你兩個好似影緊婚紗相咁喎。」呀詩拎住部手機,幫子晴同蕃薯仔影相,佢哋企係一個大樓梯上面,成個場地都好似係為佢哋而設咁。

講真,好靚。

「痴⋯⋯痴線啦你!快⋯快快啲影啦。」子晴怕醜。

蕃薯仔個人僵直曬,子晴捱落去,直長嘅白色裙更顯子晴嘅氣質。

「換下pose啦。」呀詩嗌道。

「唔知換咩pose好喎⋯⋯」子晴茫然。

跟住我俾蕃薯仔呢個舉動嚇親⋯⋯

佢突然間托一托子晴下巴,子晴錯愕咁望住蕃薯仔,然後蕃薯仔就錫落去。

呢一個Kiss平時唔係蕃薯仔嘅作風,所以先更加驚訝。

「喂!!仲唔快啲影?」呀詩都呆咗,俾我叫一叫先識影,然後仲哇哇聲係度叫。

呢張相之後po ig facebook都好撚多個like⋯⋯
青春啊
「喂喂喂,你估你哋依家結婚咩。」佢哋都錫得有啲耐。

輪流我同呀詩影,但企上去忽然間感到緊張,明明我同呀詩都影唔少相,可能想留張最好睇嘅相,反而有壓力。

「轉下pose啦喂,頭先唔係叫得好爽㗎咩?依家唔識啦?」子晴笑說。

呀詩行上一級樓梯,從後圍住我條頸,個重心傾曬落我度。

臉貼住我。

佢今日噴咗香水⋯⋯一股成熟嘅味道散發出嚟。

「轉!」蕃薯仔玩嘢咁講。

「準備啦喎~」呀詩調皮地說。

「咩啊?做咩啊?」我滿頭問號。

「嗨啊!!」我頓時明白呀詩想點。

佢跳咗上嚟。

我即刻兩隻手捉住佢雪白嘅大脾,差啲重心唔穩碌落樓梯,大佬啊⋯⋯樓梯嚟㗎,玩埋啲咁嘅嘢!

「重唔重啊?!」佢仲好意思問我喎?

「屌你啦,仲問我重唔重,差啲就一齊仆街啦!」我哭笑不得。

呀詩亦不顧儀態咁跳出嚟,講到尾,佢都仍然仲係MK妹。

我同佢影咗好幾張,有正經啦,有甜蜜。

但我都係最鍾意佢笑到癲癲傻傻,而我俾佢嚇到呆一呆嘅嗰張相。
同各位至高無上嘅連登仔鄭重咁講聲抱歉
實在出得太慢太慢啦⋯⋯

但已經出盡奶力了
所以都係照舊咁嘅速度,雖然講聲Sorry無乜用,但好過無
呢幾日都連踩ot咁返工

盡量每日都會update呢個故,至於ig方面都會一個禮拜左右出篇散文仔,有時間會覆下post,抱歉抱歉

照咁嘅進度睇嚟有排寫⋯⋯
唔緊要,生活要緊啊
無問題. 最緊要有交代就OK
有出就好
唔緊要啊 最緊要有交帶
返工加油
多謝樓主先!
尋日唔記得推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞