《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
今晚加速!!!!
終於放假今日瞓咗成日
依家開始打文
等你啊
期待已久嘅grad din好快就落幕,但其實大家唔想咁快完,意猶未盡。

成班人企曬係酒店大門,有安排嘅人已經走咗,只不過大家再影下相,睇下去邊度,就留耐啲咁。

「點解仲唔走嘅?」又係我哋四個,基本上佢哋四個陪咗我成個中學生涯,有無其他人對我嚟講無乜大太轉變。

要點樣分別嗰個人對你重唔重要⋯⋯

係睇如果嗰個人消失咗,對你影響大唔大,會唔會因為咁樣唔開心,對你生活有無咩影響。

所以我哋四個好似俾全部人排斥咁,企係一邊,但其實只不過係我哋排走曬其他人。

「聽講佢哋話去唱通宵K喎,已經唔止一班話要唱K啦,可能除咗唱K,都無乜其他嘢好做?」子晴回話。

「咁唔想咁快完啊嘛⋯⋯」蕃薯仔望一望手錶,「依家先10點幾咋喎。」

「咁我哋點好?又唱K?」呀詩迷茫咁望住我哋。

「我OK啊,反正我都唔想咁快完。」我答,我自己都唔知仲有咩地方好去,話夜唔夜,話早唔早咁。

我哋靜咗一陣,係度睇緊手機,各自搵下有咩做,同埋睇下K房。

之後呀Ken走過嚟,開口問道:「喂~你哋一齊唔一齊去唱K啊?」今日嘅呀Ken,都幾型棍,著住件深藍色嘅西裝嬲,gel咗個飛機頭,時髦得嚟又唔過火。

「er.....」大家你眼望我眼。

「好啊!」最後子晴有禮咁應承。
自從返咗工之後就無再深夜打過文
今晚有無人在線上
OK!加速緊
等呀Ken離去,呀詩捉住子晴,講:「咁快應承佢?」

子晴反問:「唔好咩?」

「咁又唔係⋯⋯只係仲諗緊第二個計劃姐。」

「咩啊?」我同蕃薯仔眼前一亮,都好奇想知咩嚟,因為實在諗唔到仲有咩搞。

「去老蘭飲下酒!難得我哋今日著咁靚。」呀詩意圖不明嘅微笑,特別淫邪!!!

「下?」我同蕃薯仔呆住,對望咗一眼,已經大約估到對方想點。

「唔好!咁⋯咁樣邊得呢⋯⋯唔俾!!」
「唔準!痴線咩咁樣落去!」

我哋異口同聲咁講。

「點解姐?」呀詩扭曬計。

「真係去啊?」子晴問,有啲擔憂。

「你諗下,我哋又未去過蘭桂芳,而且曬咁多時間執得咁靚,唔係唔去見識下啊?」呀詩大條道理咁講。

呀詩見我哋無反應,就知道佢講嘅嘢有用,然後就繼續扇風點火⋯⋯

「去啦~~」

「但你著到咁靚,一陣俾人溝走咗咁點算啊?」

「你連自己條女都睇唔住㗎咩?」呀詩成日都挑釁我,激發我深層嘅男性意識。」

「驚你啊!我一定會望到你實一實。」我斬釘截鐵的說。

「但我頭先已經應承咗呀Ken啦喎⋯⋯」子晴道。

「我去講就係啦。」

「你哋係咪去先?」呀詩再次確認。

「去⋯囉。」蕃薯仔都無可奈何。

然後·呀詩行去同呀Ken講咗幾句,就招積咁行返嚟,滿臉風騷。
等你好耐了
就咁,我哋離群咁遠走他方,係酒店門口截架的士,四條傻撚一睇就知毛都未生齊,就話去蘭桂芳。

「哇,你哋著到咁去蘭桂芳啊?」有啲的士佬好多嘢講,都唔係第一次遇到。

我哋尷尬咁無應到的士佬,但係佢可以無視呢種尷尬,繼續講⋯⋯

「兩個哥哥仔唔驚兩個靚女俾人溝走咗啊?」

啲問題我都唔知點答。

「我信得過啊!」蕃薯仔衝出嚟,其實嗰下幾型仔嘅,但佢講出嚟嘅感覺有啲傻裡傻氣,忍唔住笑。

的士佬都笑咗。

「青春真好!你要好好珍惜你隔離個女仔啊,唔好俾人搶咗去啊⋯⋯唔好好似我咁。」的士佬一陣感慨,我哋又唔好意思問。

不過有時咁樣反而容易拉近人與人之間嘅距離。

「咪撚好似我後生咁,唔識珍惜個女仔,跟佬走撚咗⋯⋯依家到老一場空。」

喺的士佬個倒後鏡度,睇到佢嗰下嘅滄桑,想必係有個故事。

其實唔好同一個陌生人計較佢係咪吹水,會開心啲。

坐係我隔離嘅呀詩捉住我隻手,稍稍用力。

呢一個瞬間,我明白佢呢一刻嘅舉動,咩都唔洗講嘅默契,由經歷完愛情初時嘅甜蜜,離別後嘅心酸,再次重逢嘅喜悅。

到依家嘅心照不宣。

「知㗎啦司機大佬!實會珍惜佢哋。」我回應道。

一個反手,就同呀詩十指緊扣。

「哈哈!屌你班𡃁仔,唔好下巴輕輕啊,人哋有眼睇㗎!」的士呀叔開懷地笑。

「聽到未啊?睇緊㗎!」子晴拍一拍坐係副駕嘅蕃薯仔,食住個勢俾說話蕃薯仔聽。

車程唔算好耐,但呀叔講返佢以前啲往事,又無惡事,聽下故事又幾有趣啊,落車俾多幾蚊雞,間唔時係香港地仲可以感受到人情味嘅。

我都係第一次落老蘭,呢度喺另一個世界,抬頭望上去,啲女仔又低胸短裙咁,一睇就知係濃妝樣。男嘅都正,又高,髮型又潮,仲要多鬼佬⋯⋯

成年人嘅世界就係咁?

我問自己。
「咁點啊依家?」唔知邊個問,我淨係掛住睇周圍嘅嘢,花花世界。

「行下先囉。」我隔離嘅聲音開始細,分唔清邊個講緊嘢。

「好啊。」

「喂⋯⋯」

「強⋯⋯」

「呀強!!」

「啊?」我回過神嚟。

「做乜鬼啊你?無曬魂咁,掛住睇女啊?!」呀詩兇狠咁望住我。

「傻啦,點會,睇你同晴晴都夠啦。」我衝口而出。

「咩話!?你點解仲要睇埋晴晴啊?」我意識到自己講錯嘢⋯⋯

仆街啦。

「我⋯⋯因⋯因為你哋兩個都靚囉,今日成個蘭桂芳最靚係你哋兩個啦!」

有時男人學識講大話,係因為求生慾。

有嗰句講嗰句,誠實嘅話,會出事的。

「超!咪以為我唔知你頭先係度諗女啊。」呀詩輕輕地摵咗我一下。

「只不過我覺得嚟到呢度有種,真係長大嘅感覺。」

「傻仔,我哋先18、19歲,就以為自己真係大個啦?」呀詩不以為然,繼續講:「只係法定年齡上,我哋算係成人咋,應該咁話⋯⋯如果我哋連蘭桂芳呢啲地方都覺得唔陌生嘅時候,我哋先真係大個啦。」

諗一諗,又啱喎。

我哋又咩都唔識,是但搵咗間好似幾高檔嘅酒吧,就入咗去。

我哋幾個望落尷尷尬尬咁,啲店員一睇就知咩事,唯一比較淡定嘅,就係呀詩。

店員俾咗個卡位我哋。

點咗幾支唔知咩酒,亦唔知酒精濃度幾多,淨係望個名,望落好似幾啱自己口味,大家都揀啲水果酒,甜甜地嘅。

蕃薯仔就揀咗個伏嘅,一飲落口,佢個樣捲埋一舊舊。

我以為會有啲類似喜愛夜蒲嘅場景,會有啲仔唔理三七二十一咁嚟撩呀詩同晴晴。

點知一路都無,個場唔算少人,會有人望過嚟,眼神裡盡是輕挑,但無行動。

一切好似自己諗多咁。

我哋各點咗兩杯,飲到微醺嘅狀態,我以為去親酒吧就會飲到酩酊爛醉,又刷新我對飲酒嘅定義。

我哋係度吹下水,之後仲會返學拎成績表,再之後要見面,就要約出嚟啦。

我哋無提到成績,應該大家唔想喺呢個環境下講啲咁沈重嘅話題吧?

講返中學啲柒嘢啊,有講下啲戇鳩嘢⋯⋯

「如果一陣有靚仔過嚟撩我哋兩個,你哋會點啊?」呀詩喺呢個環境放得好開,癲起上嚟,唔係人咁品。

「你覺得會俾佢哋入到位咩?」我不甘示弱。

「哼!哈哈哈哈,咁睇你哋兩個夠唔夠膽啦。」忽然間,我都有啲怕。

離開中學之後,呀詩會見識好多,會見識到呢個花花世界,比中學大好多好多,我哋以前嗰股定力,究竟會維持幾耐呢?

「唔夠膽都要㗎啦,無一個男人會咁樣睇住自己條女俾人撩走!如果會,嗰個咪就係唔係男人囉。」我知其實呀詩都係講下笑,想激下我,睇下我反應。

但就係唔知點解,我就係同佢較真咗。
又嚟料
其實有時啲問題唔係喺第三個人度係兩個人之間嘅問題

但呢個好細雞姐
好耐冇見
啫係嚟緊又分手?
琴秀巴同狗堃巴還安好嗎
原來改左名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞