《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
-2019 年秋,武漢病毒實驗室 (WIV) 有職員染病,病徵描述與其後12月爆發的肺炎疫情相近
-2003 年沙士疫情後,武漢病毒實驗室 (WIV) 成為了世界知名的冠狀病毒研究中心
-至少從 2016 年起,武漢病毒實驗室 (WIV) 開始對RaTG13蝙蝠冠狀病毒進行實驗,此病毒與 Covid-19 96.2% 相近

美國國務院官方調查:
https://www.state.gov/fact-sheet-activity-at-the-wuhan-institute-of-virology/
我哋揸到去鵝鑾鼻都要一段時間,原來都幾耐下,去到已經傍晚,夏風輕輕咁吹過嚟,唔知點解,係夏天嘅風先有青春嘅感覺。

去到嘅時候我同呀詩已經無乜嘢,行上去影下相,望一望個日落,就要摸黑咁返去墾丁大街。

揸到嗰度嘅時候,真係驚,痴線真係連街燈都無,我哋幾個揸得勁慢,除咗間唔中有車行過嘅車頭燈之外,係咩光都無。

不過最後都平安無事咁返到去,泊好車,行下墾丁大街嘅夜市,又掃街,買嘢食返民宿度食。

今晚就無之前咁,各有各玩,而係去蕃薯仔間房吹水食嘢,無無聊聊,傾下偈,打下機,玩下game,玩下啤牌就一晚。

第二日就去玩水game,book好咗啲水上運動,開心嘅時候好快就會變曬回憶。

「有啲驚⋯⋯」蕃薯仔同子晴都驚到咁乜, 話驚跌落海掂唔到地,好無安全感。

但呀詩就好鬼死興奮,話點都要落水先好玩,而我就無咩所謂,所以呀詩就不停咁說服佢哋兩個,個畫面好鬼好笑。

「驚咩姐?有水泡㗎嘛!」

「唔係一場嚟到都唔試下啊嘛?」

「人一世物一世,無理由俾自己一直咁樣驚落去㗎嘛,而且仲有蕃薯仔保護你,你啊!!你唔係連自己條女都睇唔住啊?你咁驚?係咪男人嚟㗎?」

見到呀詩落足力咁嘅樣,我係一旁不停咁笑,條友真係咩都吹到出嚟。

最後佢兩公婆都妥協,上咗第一條會落水嘅香蕉船,之後嘅環節仲陸續有嚟。
live
哇,快撚到⋯⋯

而且啲海水打埋嚟,我眼都睜唔開,勉強開到一隻眼,而且我仲要抽到坐前面,食曬風。

無錯,我哋仲有猜包剪搥,今次就無分情侶組合,而係個人,猜贏咗揀位。

諗呢條橋嘅天才,正正係呀詩⋯⋯

仆你個街,我包尾。

我淨係可以揀船頭坐,因為無人想坐。

咁子晴呢就坐係我後面,呀詩坐係子晴後面,最後包尾嘅就係蕃薯仔。

一出發嗰下,子晴嚇到攬到我實一實,隔住個救生衣,都好似感受到子晴心口嘅澎湃咁,唔知係咪心理作用。

但玩緊嘅當下就無再諗太多,幾次係就嚟反艇嘅邊緣游走,因為都feel到個離心力,個師傅轉彎嗰下真係有「就反啦、就後啦」個錯覺。

最後係無心理準備嘅情況下落咗水,全部一齊跌曬落水,有個長頭髮嘅女仔係我隔離,蕃薯仔都係我隔離,我以為佢係呀詩嚟,下意識咁攬住佢。

但腰嗰個手感好似有啲唔係幾一樣⋯⋯

當我發現係子晴嘅時候,已經一臉尷尬。

但好彩我反應快:「喂,蕃薯仔,子晴係度啊。」

呀詩俾人拋咗老遠,我要慢慢游過去搵佢,而第一次落海,掂唔到地下嘅感覺好唔真實。

頭先講就講得大聲嘅佢,落咗海之後個樣驚青到,見到我即刻好似個樹熊咁攬住我,連隻腳都夾埋落我度。

我諗埋啲咸濕嘢,呢個位置啱啱好⋯⋯

「你又要驚,又要玩。」我取笑佢。

「咩喎,唔試下點得喎。」
男主生性呀
係我錯覺定點,覺得阿強嘅態度比以前輕佻咗
好快,水上活動玩完,我哋幾個滿足,但又拖住殘留些少精神嘅身軀返上岸,頭先激得制。

「呢啲真係試一次好,落水都唔係問題,最大問題係快,我塊面食唔少海水,依家仲feel到咸咸地。」我說。

「我扶到差啲扶唔住,要飛出去咁制。」子晴成個人亂曬咁,呀詩都係。

我哋無急住去除低個救生衣,而係坐係沙灘度,抖下。

後尾坐到夠,坐到痺先提議話唔好玩住,再落水玩下。

側邊都唔少身材火辣嘅台妹,啱啱有意無意咁瞄到呀詩唔友善嘅目光。

佢扭我耳仔,帶有醋意咁講:「你唔好以為我唔知你係度𥄫隔離個大波妹啊?」

「我邊有啊!我睇緊人滑浪咋喎,嗱~~個男人幾勁。」我指一指前面個大隻滑浪男。

「你睇下人哋啲腹肌,啲肌肉。」再摵下我個小肚腩,我一排無做下運動咋嘛!

「你睇人就得⋯⋯」

「你!」呀詩難得地霸氣外洩,托一托我下巴,將我拉返過嚟。

「淨、係、可、以、望、我、一、個!」佢個電死人嘅眼神,無邊幾個男人受得住。

「喂啊!越嚟越狼啊你。」

唔知係咪因為去旅行嘅原故,成個人都會大膽啲,但幾鍾意,可以唔洗理其他人嘅目光,專心咁去鍾意一個人,做一啲愛做嘅事。

係青春時期嘅幸福。

有啲嘢,第二次再做嘅時候,個感覺遠遠不及第一次來得悸動,甚至慢慢變得麻木。
咁快就有sad 味
男豬又想唔珍惜
live 留名支持樓主
我都好耐冇睇故..
墾丁之旅係我最後中學青春入面最為深刻嘅記憶,雖然成個台灣之旅都係,因為真係可以無憂無慮咁享受當下,唔洗去煩惱將來嘅事,但係墾丁比我嘅感覺係更加正,我係可以更加沉醉係入面。

我哋去完台中之後,再返上去台北,每日都係同呀詩一齊,同兩個好朋友出去玩,幸福嘅日子快到無影,捉都捉唔到。

當返到台北嘅時候,先真正意識到呢個旅行就嚟結束。

我內心係好唔想個旅行就咁完⋯⋯

因為我知返到香港之後我哋要面對嘅係咩,係前途、係分離、係各自嘅忙碌。

呢啲好似點樣想唔去諗,都會嚟到你面前。

係台北嘅最後一站,嗰日下晝,我哋去九份。

呢個幾乎係香港人嚟台北旅行都會去嘅地方,同埋有睇那些年嘅話,都想一試嗰個電影情節,就係想放天燈。

個鐵路度人來人往,好多人都想係呢度留低青春嘅一頁,我見好多年紀同我哋差唔多嘅人。

「你哋諗好寫咩未啊?」當我哋一買完天燈後,蕃薯仔就問。

「琴晚仲未諗好咩?琴日講得好有大志㗎喎!」我揶揄揶揄佢。

「超!問多次唔得嘅?點姐⋯⋯都諗好啦?」

老闆俾個角落我哋寫,周邊都不時聽到廣東話,係異地聽到同鄉嘅語言,總係覺得唔自在。

「未諗得掂㗎!但係寫咗先,話唔定真係成真呢?」我偷瞄一下呀詩,佢咁啱同我對到眼。

一個眼神已經意會了,之後佢白我一眼。

原來一齊慢咗,一個簡單嘅眼神,已經明對方諗緊啲咩。

呀詩無我咁好氣,但唔知點解,我無來由地堅信呀詩會同我寫差唔多嘅嘢。
晏啲再出文
今次會唔同以往嘅青春故
希望你哋會鍾意一啲長大後嘅轉變
多謝
但返咗工之後無以前打得咁快,同埋咁有精神打
又真嘅
各位巴打們!
我開咗mewe,轉咗場了
亦都課咗金開咗個page,賞面嘅可以去支持下窮書生

MeWe:https://mewe.com/p/%E8%B6%95%E6%95%85%E6%9B%B8%E7%94%9F

我前排好似啲廢老咁唔識用mewe,同fd研究咗好耐
書生你係唔係舖排緊啲嘢
咁快去完個旅行
唔緊要啦 明既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞