《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
「唔準偷望啊你哋!」呀詩佢叫我哋唔好係後面偷望,「我一陣都唔會望返你哋!咁樣先有神秘感啊嘛。」

「好啊。」子晴出嚟附和。

寫好之後,我哋每人捉好自己嗰一角,行去同老細講,老細幫我set好曬嘢之後,其實就差唔多,準備影相,就鬆手。

天燈緩緩升到上空,我望住我寫嗰一句,特別特別想實現嘅願望⋯⋯

希望呢一次可以同呀詩行落去

喺嗰盞天燈升上去嘅瞬間,呀詩正正企係我對面,望完嗰句之後,就能夠清晰咁見到呀詩嘅臉龐。

佢好滿足咁對住我笑,側側地個頭,飄逸嘅頭髮不經意咁散落嚟,好唯美。

除咗呢句之外,都有寫啲來年嘅目標,雖然唔係啲咩好遠大嘅理想,但至少俾自己進步先。

唔想俾自己再好似以前咁,想趁仲後生嘅時候,多做一啲事,老咗先唔會無回憶。

嗰一日嘅相已經變成我ig其中嘅一個post,係我第一個ig post,至今為止,我都無刪到。

就算日後出咗可以典藏嘅功能,都一直存在。

呢個旅程好快就過,細細個唔明點解開心嘅時間會過得咁快,大個咗,係唔止開心嘅時間,係所有嘅時間都過得好快。

諷刺嘅係,所有我寫係天燈上面嘅嘢⋯⋯

我都做到曬。

唯獨嗰一句,做唔到。
應該係話想表達啲咩姐
覺得唔洗拖咁長依家只不過係開頭,後面仲有排慢慢寫的啦
開始sad了
又sad ending
可以上一頁
見到呢個POST 走左去睇第一季 一口氣睇晒
最後一晚,我哋不慌不忙咁收拾行李,好似慢慢執就會無咁快完咁⋯⋯

我哋夜晚無再有咩活動,各自返房休息,一連串咁多日嚟,其實都攰,換咗好幾間民宿,間唔時又要拎住啲行李四圍走。

嗰一晚我同呀詩好似有共識咁把握機會,大戰咗幾個回合,先相擁入睡。

喺背後咁攬住呀詩瞓,好有滿足感,瞓都瞓得特別安心。

而最幸福嘅係,可以每朝早起身,都見到呀詩熟睡嘅樣,雖然個姿勢有啲樣衰,隻手同隻腳擺位都奇形怪狀。

總之就唔會係電影啊、電視劇、偶像劇嘅畫面啦。

但當下覺得佢真係好可愛,就算我係俾佢壓住隻手,壓咗成晚搞到痺曬都好,都忍唔住錫佢一啖。

之後就要返香港啦,唔知幾時先再有咁嘅機會,就算去對方屋企,都總係覺得唔係咁方便。

「嗯⋯⋯」唔知係咪動作有啲大,拎開隻手嘅時候郁到呀詩,佢輕輕地呻吟一聲,幾銷魂。

「嗯?你醒咗啦?」佢起身嗰下聲音幾有磁性,幾性感。

「依家幾點啊?」佢睡懵懵咁嘅樣,嘴角仲有啲口水漬⋯⋯

慢慢開始,我哋私底下嘅樣都係對方面前表露無遺。

難怪啲人話去完旅行就會知大家夾唔夾,因為好多生活上嘅習慣都唔覺意俾另一半知。

「我哋成6點幾機,依家先10點咋嘛,講好今日hea㗎嘛,你眼瞓就瞓多陣啦。」我輕撫佢嘅頭髮,係佢嘅額頭上用嘴唇印咗一下。

呀詩甜笑著,笑下笑下佢就好似醒咗咁⋯⋯

真盞鬼。
返到香港好似會sad end😭
mewe真係唔易用

利申後生
琴日多嘢忙,無出到文
今晚出返幾篇
等你
等你
「點啊?醒啦?」我柔聲問。

「嗯——」一個長長伸懶腰嘅聲。

「我仲想瞓多陣。」呀詩撲過嚟,攬住我,好似隻貓仔咁,成個樣好滿足。

好多時候,都係見到呀詩滿足,我就滿足。

攤下攤下,就肚餓,但都無動力想去買嘢食,我咁早起身,早餐都無食,但呀詩就瞓到隻豬咁⋯⋯

去到差唔多一、兩點,有人敲我哋房門,我要慢慢咁抽出我隻手,唔好嘈到佢。

但原來係我諗多咗,係點都唔會嘈得醒佢。

係蕃薯仔。

「做咩啊?」我壓低聲音。

「買啲嘢食啊,好肚餓啊。」佢睇落真係好似無乜力咁,唔好話佢,我自己都肚餓。

「晴晴呢?」依家我哋都叫佢做晴晴了,親暱咗好多。

「佢瞓死咗,呀詩呢?」

「同佢一樣。」

最後我哋兩個走落去買嘢食,係街度周圍行,但搵唔到有咩啱食,好似已經過咗嗰種新鮮感。

決定食多次滷肉飯。

「你同晴晴點啊?有無咩進展啊今次旅行?」喺等拎外賣嗰陣,我問蕃薯仔。

兩個男人傾偈,唔需要隱瞞、造作啲咩,問嘢都唔需要顧慮咁多。

「可以有咩進展啊?」蕃薯仔真係好純,呢樣嘢係幾難得。

「一對情侶一齊出嚟旅行,會發生一啲嘢,都好正常啊,我哋都大個啦,對呢啲嘢唔洗咁介意。」

「我同佢又無喎⋯⋯」

「你唔想咩?」我追問。

我唔係話兩個人一齊一定要有啲咩,但呢一樣嘢長期忽略嘅話,都會影響到兩個人嘅關係。

「我⋯⋯想嘅。」蕃薯仔終於講出真心話。
琴晚頭痛到依家
我抖抖個頭無咁痛再繼續出
蕃薯仔咁都無進一步
加油
保重身體
太好啦 呢個故係我人生每一個睇既故 印象深刻 間唔中都要番睇 估唔到居然有第2季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞