《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
出返多啲=一篇
同呀詩一齊搬出去
最多辛苦啲做嘢啫
總感覺男主患得患失跟唔上阿詩既成長...
好有一種佢自己都冇信心走落去既感覺
希望get錯而可以走向good end la
好快就已經開學,呢個暑假就係匆匆忙忙咁同人告別,然後趕住開始新嘅階段。

已經無咗以前開學嘅興奮,擔憂同埋迷茫感多咗。

我搭車嘅途中收到Gigi嘅Whatsapp,我同佢都有keep住聯絡吓嘅,但就隔幾日覆一次咁。

「今日一唔一齊返學啊?我有啲驚。」Gigi嘅whatsapp就係咁。

「我已經返緊啦喎。」我見到即刻覆。

「吓?咁快?你依家到邊啊?」佢好似有啲焦急,我明佢嘅憂慮嘅,事關自己都係咁,覺得踏入去學校嗰一步開始,就會有種唔安全嘅感覺,但如果有個人陪係自己隔離,心理上會安心好多。

就算自己都做好呢種心理準備,自己一個咪自己一個囉,但見到Gigi咁,又於心不忍。

我講咗自己係邊,佢話等埋喎,我就出咗地鐵站等佢,通常呢啲第一日嘅時候,都係會揀一個穩陣嘅方法嚟返學,提早啲時間啊,就算轉兩程都好,起碼穩陣去到先,唔會盪失路。

地鐵門一打開,Gigi就係我隔離無幾遠嘅地鐵門行出嚟,佢好飄逸咁行過嚟,白色輕飄飄嘅長裙,臉上化咗個淡妝。

「嗨!」Gigi見到面之後好尷尬咁打招呼。

「點啊?一開學你驚啊?」我收起同呀詩whatsapp緊嘅電話,係電話嘅另一頭,呀詩都係開學。

頭先佢問我開學點樣,我如實同佢講話Gigi突然約我一齊返學,佢就即刻send幾個好嬲好嬲嘅表情符號俾我。

「睇嚟你開學都好精彩喎。」對於呢種互相揶揄嘅方式我哋早已習慣。

「唔算啦,可能一陣仲精彩呢。」我回敬佢。

「咁你呢?嗰邊點啊?」我都想知呀詩嗰邊開學點樣。

「無啊⋯⋯都係咁,自己一個囉。」佢後面個音落得好重,我點會唔明呢?

「你無識啲新朋友仔咩?」

「唔會一齊返囉好無?」我頂,呢句嘢別有所指咁喎,「返到嚟都有幾個啱傾嘅一齊坐,但我今日上完之後就無堂啦。」

係等緊Gigi嘅途中,我就係度覆緊呀詩,我正諗住問佢一陣上完堂之後去邊嘅時候,Gigi班車就啱啱好到,whatsapp度彈咗句「落車啦」,我就見到Gigi了,隨即收起部電話。

「就算去完ocamp,都唔覺識到咩朋友,驚入去到咩人都唔識,又唔知會唔會行錯班房,咁有人陪吓係好嘅。」
留名
Hi 新讀
男主角又準備自己埋炸彈炸撚親自己
估唔到第一日返學俾我嘅感受係咁巨大,大家各自分開坐,除咗Gigi坐我隔離,就算係前面位都好,都唔會講唔講到半句嘢。

諗返起以前中學,開學第一日大家都會齊哇哇咁傾吓偈,當然唔會個個都咁熟,但呢刻呢個環境,會好明顯睇到大家各自各都有個隔膜係度。

第一堂個老師講解下嚟緊呢堂會上啲咩,大約會有報告啊,考試啊之類,需要我哋分組啊,每組要有四個人,但無咁快分,下一堂先,我哋聽到嗰下即刻四圍望下,前面有幾個已經係度竊竊私語,而我同Gigi你眼望我眼。

我以為會見返Ocamp嘅人啦,點知咁多生面孔,有幾個識嘅,但已經係前面連群結黨,我亦都唔想厚面皮咁上去攀談。

我見周圍嘅人都無乜動靜,其實大家都係等緊一個人做主動問,只要肯問,大家都會say yes,由佢哋四周飄動嘅眼神睇得出,發出緊「搵我啦、搵我啦」嘅訊號。

「依家點啊?老師話可以下個禮拜先交個分組名單,但係下個禮拜先搵好似已經太遲,其他人都已經搵好曬組。」

上Asso第一門學問就係「分組」。

「一係一陣問我後面嗰兩個?」我望一望坐我哋斜後面嘅一男一女,佢哋個look望落去似啲高材生,個男仔戴住個厚身嘅眼睛,睇得去好笨重,再著住件格仔襯衫。

毒撚高材生同埋另一個普普通通嘅女仔,兩個人存在感都明顯唔高,但我就係想要呢啲。

「好喎,應該幾好。」Gigi都同意。

糾結咗一輪,我觀察下其他人嘅動靜先,我見有幾個都擅自出位去問人同唔同佢一組,我都諗住過去問下佢哋。

呢啲時候做Gigi呢個女仔去問,真係好瘀㗎嘛,我做唔出叫個女仔去做其他嘢,仲要呢啲自己可以做到嘅嘢。

我儲定啲勇氣,上去問佢哋,好撚尷尬咁問:「嗨~~」我有禮貌咁同佢哋打聲招呼。

「你哋有無興趣同我哋一組啊?我同另外一個女仔,仲差兩個人⋯⋯」

「啊⋯⋯唔好意思啊,我哋已經有組啦。」男仔出奇地有禮貌咁答返我,但我估唔到有此一著,以為佢哋會無人搵,點知食咗閉門羹。
仲成日都唔死添
推推推
加速
推推推推
晏啲更新
呢幾日除咗ot仲要瞓得唔夠
雖然依家都仲係好L攰,但想今日出多啲,加快啲個進度
放假出文調劑下
推推推推推
如果你想唞一唞, 我諗大家都會諒解
但唔好唞咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞